Skip to content
3 reacties
346 weergaves

Naar de havo

Goede avond allemaal, ik wil iets aan jullie vertellen:
Ik wil al sinds de basisschool naar de havo, maar mijn schooladvies was vmbo basis. De basisschool gaf mij het advies, omdat ze dachten als ik op een hogere niveau naar de brugklas ging, dat ik school niet meer leuk zou vinden en niet meer naar school wilde gaan. Maar ze hadden ongelijk, want in de brugklas verveelde ik me erg. Want basis niveau was veel te makkelijk voor mij en ik haalde in de brugklas heel veel hoge cijfers, Engels had ik zelfs in de brugklas 3x 10 gehaald bij de toetsen op basis niveau. Later in het schooljaar mocht ik op een hogere niveau werken, omdat ik zo veel goede en hoge cijfers haalde op basis niveau met veel vakken. Dus ik zou de meeste vakken op kader niveau doen behalve wiskunde, dat deed ik dan weer op basis niveau. In het 2de jaar deed ik nog steeds bijna alle vakken op kader niveau behalve wiskunde op basis niveau nog steeds. Ik haalde voor wiskunde steeds goede cijfers, maar sommige onderdelen van Wiskunde ben ik goed in, sommige weer niet. Nu dit schooljaar, doe ik Engels op TL niveau en bijna alle vakken op kader niveau, en wiskunde op basis niveau. Ik wil dus graag naar de havo, maar mijn mentor twijfelt bij mij of ik naar het MBO kan gaan, maar dat wil ik eigenlijk niet. Ze twijfelt omdat ik soms doordat ik cerebrale parese heb informatie niet goed verwerk, en ook omdat ik niet altijd in nare situaties mijn grenzen aangeef. Maar ik merk al bij mezelf dat ik steeds beter grenzen aangeef.
Ik heb aankomende vrijdag een gesprek met de uitstroom coördinator van school om te bespreken wat ik kan doen na de middelbare school. Ik wil mijn mentor en de uitstroom coördinator overtuigen dat ik ondanks het probleem met het verwerken van informatie soms, de havo kan doen. Ik heb het met mijn moeder erover gehad, ze snapt het wel, ze denkt ook dat het misschien niet goed is voor mij, maar ik wil ondanks dat nog steeds naar de havo. Dit is ook mijn laatste brugjaar, mijn school heeft een driejarig brugklas, ik zit nu in de derde brugjaar, volgende schooljaar ga ik naar de 3e klas. Dit is ook het jaar dat mijn niveau en profiel wordt vastgesteld voordat ik naar de 3e klas. Maar ik heb al mijn profiel gekozen, Economie en Ondernemen. En als ik naar de havo wil moet ik heel veel vakken op TL niveau doen, maar ik denk dat het wel verstandig is voor mij om wiskunde nog steeds op basis niveau te doen, maar mijn school heeft ook het Cito volgsysteem. Dus in de afgelopen 3 jaar, dus ook dit jaar heb ik 3 Cito toetsen gemaakt. Toets 0 t/m 2. Toets 0 had ik in de brugklas gemaakt op basis niveau dus voordat ik op kader niveau bijna alle vakken mocht doen en de
resultaten van toets 0 zijn: Nederlands leesvaardigheid en woordenschat heb ik op TL niveau gescoord, Engels leesvaardigheid en woordenschat had ik ook op TL niveau gescoord, Rekenen/Wiskunde onder basis niveau gescoord, in de 2de, had ik toets 1 gemaakt, Nederlands en Engels leesvaardigheid en woordenschat had ik weer op TL niveau gescoord, Rekenen/Wiskunde op basis niveau gescoord, dus met rekenen/wiskunde een beetje gegroeid. Toets 2, die ik dit schooljaar heb gemaakt, Nederlands leesvaardigheid had ik op havo niveau gescoord, woordenschat op TL niveau, Engels leesvaardigheid had ik op TL niveau gescoord en woordenschat weer op havo gescoord. Rekenen/Wiskunde heb ik op kader niveau gescoord, dus ik ben in de afgelopen 3 jaren gegroeid met Rekenen/Wiskunde in de Cito volgsysteem.
Maar wat denken jullie dat ik zou moeten doen? Met de vriendelijke groeten van M15.

15 jaar
1 maand geleden

3 Reacties

  • Volg je gevoel. Het lijkt erop dat je het aankan. Ik wens je er veel succes mee.

    23 jaar
    1 maand geleden
  • Ik heb geen idee hoe het schoolsysteem in Nederland werkt. Lijkt mij uiterst complex en onlogisch, maar ja.

    Maar ik zou in ieder geval zeggen: mik zo hoog mogelijk. "Niet geschoten, is altijd mis."

    Zoek een richting die zo goed mogelijk aansluit bij je interesses, en die uitzicht geeft op een zo goed mogelijk job in het vakgebied van je interesses. Dat is het allerbelangrijkste, dat je je job later graag doet, dus daar moet je naar werken.

    En dan in die richting: mik zo hoog mogelijk. Je kan nog altijd afzakken naar een lager niveau; omgekeerd is veel moeilijker.

    Mik tegelijk ook zo breed mogelijk, naar een goede, brede kennis. Dat geeft ook uitzicht op betere functies later.

    Hoe hoger je diploma, hoe beter je betaald wordt, en hoe meer je je goesting kan doen in je beroepsleven, en hoe meer je zelf je werk kan bepalen. Hoe lager je diploma, hoe meer je in ondergeschikte, uitvoerende functies komt waar je naar de pijpen van anderen moet dansen.

    22 jaar
    1 maand geleden
  • Ik zou op je huidige school eerst focussen om een VMBO-diploma te halen. VMBO-TL is natuurlijk het mooiste, maar ook met een VMBO-GL-diploma mag je naar de havo doorstromen.

    Zodra je je VMBO-diploma hebt, kan je dan op een andere school je havodiploma gaan halen, bijvoorbeeld het Nova College. Ik ben er namelijk niet van overtuigd dat je huidige school wil meewerken aan de doorstroom naar de havo.

    Een andere optie is om na je vmbo-diploma een mbo-opleiding te gaan doen. Voordeel is dat je dan echt een vak leert en dus veel algemene vakken niet meer hebt.

    Nadat je dan je MBO niveau 4-diploma hebt behaald, kan je altijd nog doorstromen naar een HBO-opleiding. Dat havodiploma is leuk, maar niet de enige manier om toegang tot een HBO-opleiding te krijgen. Heel veel mensen doen dat via het MBO.

    22 jaar
    1 maand geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten