Skip to content
18 reacties
1903 weergaves

Een beetje onzeker

Hallo ik ben een jongen en ben nu geslaagd in de basisschool. Dus moet ik volgend jaar naar het 1 ste middelbaar .ik ben al ingeschreven in de school het gaat om een vakschool met een verplicht internaat. Zijn er nog jongens of meisjes die nu die stap moeten zetten of die ervaringen willen delen over de 1 ste dagen op de grote school

12 jaar
2 jaren geleden

18 Reacties

  • Dag A, Dit wordt de laatste keer dat ik ga reageren op jouw topic. Je weet het, ik wordt te oud om hier nog te mogen komen. Beetje jammer, maar voor sommige dingen ben je te jong en voor andere te oud.
    Fijn voor je dat je het en leuke klas vindt waar jij in zit en ook heel fijn dat jij goed kan opschieten met de andere jongens in jouw kamer. Dat kan wel eens anders uitpakken.
    Ik begrijp dat jij schrok toen die opvoeder binnenkwam, maar die van dat andere internaat was echt maar een uitzondering. De meeste volwassen mannen zijn netjes getrouwd met een vrouw waar ze van houden en misschien hebben ze zelf ook wel kinderen. Die nare ervaring zit nog in je, maar langzaam zal hij verdwijnen.

    Die E houdt ook van dat leuke gevoel denk ik als ik het zo lees. Je kan laten merken dat jij wel begrijpt wat hij aan het doen was, maar je kan het ook laten. Jongens hebben daar nu eenmaal behoefte aan als ze 'grote jongens' worden, zoals jij dat noemt. Op die kamer van jou heb je nu eenmaal weinig privacy en misschien dacht hij dat als hij het 's morgens vroeg onder de dekens doet dat dan niemand het merkt. Soms praten jongens met elkaar over dat soort dingen en soms houden ze het prive. Je gaat het wel merken.

    Dan neem ik nu afscheid van je. Jij bent een aardige jongen en ik vond het leuk jou te leren kennen en je wat te hebben kunnen helpen. Op dit topic is 18 keer wat gepost en je hebt bijna 1200 bezoekers gehad. Er zijn er dus heel wat die dit interessant vinden om te lezen. Je post je ervaringen dus niet voor niets. Het wordt gelezen en je krijgt vast wel reacties van anderen. Ik zal af en toe nog wel eens aan je denken.
    Ik wens jou het allerbeste voor je studie en alle andere dingen in het leven. Soms zal het nog wel eens moeilijk zijn, maar je hebt vrienden en dan kan je een hoop aan. Dag A, veel succes met alles.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts a op school gaat wel goed het is nog een leuke klas dat heb .
    Maar op internaat heb mij toch weer een beetje onzeker gevoeld .
    Ik was aan het douchen en enkele jongens vooral van de 2 des waren weer heel veel lawaai aan het maken.
    Waardoor de opvoeder is binnen gekomen in de douche en kleedkamer. Ik weet wel dat niet elke opvoeder ga zijn zoals de vorige maar ik voelde er mij toch weer een beetje ongemakkelijk bij. Ik heb stopt met douchen en zo vlug ik kon een handdoek rond mijn middel gedaan .
    Met d klikt het wel goed is een coole gast van w vl . Dien t ja dat is ook 1 van die lawaai makers en durft wel een keer kattekwaad doen maar trek daar niet zoveel mee op .e zit ook in 2 des daar kom super goed mee overeen af en toe moet ik nog iets vragen en hij helpt mij altijd. En kunnen ook veel vertellen en onnozel doen. Hij heeft mij donderdag wel een beetje wakker gemaakt zou hij dat niet weten als je ligt te schudden in een stapelbed dat ik dan ook wakker kom heb er nog niets van gezegd weet niet of ik het moet of ga durven ad

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey A,

    Net als op school zijn er in het beroepsleven ook taken waar je echt een hekel aan hebt. Dat heb ik ook in mijn bijbaantje.

    Dingen zoals klasseren op alfabet, of datum. Als ik dat een hele dag moet doen tel ik echt de minuten af en duurt de tijd heel erg lang, maar maakt het voor mij en anderen gemakkelijker om iets op te zoeken als resultaat.

    Het liefst behandel ik mee retourzendingen en klachten omdat je daarmee mensen een beter inzicht geeft en misschien een oplossing kan bedenken. Eerder uit ondersteuning waar een stuk psychologie bij komt kijken. Soms komt en klant totaal boos binnen en en na uitleg of tips weer tevreden weg gaat of een bedankje stuurt dat de raad werkte. Soms zijn die klachten ongegrond en hilarisch wat dan ons(medewerker en ik) in een lachbui brengen. Maar dat zijn de toffe dingen aan ieders beroep.

    Je volgt een beroepsopleiding en kan me(verbeter me al dat niet zo is) voornamelijk de lessen Frans en wiskunde meer gericht zijn op jouw vakgebied. Ik ben er zeker van dat je eerst de saaie basiskennis moet leren en daarna wat gespecialiseerde termen zal aanleren die in de keuken worden gebruikt. Worstel je erdoor, dat is de enige raad die ik kan geven.
    Ik ken de termen brunoise snijden of julienne wel, maar dat heeft nooit deel uit gemaakt van de woordenschat in het ASO of lessen Frans in onze school maar van belang zijn in jouw vakgebied, ook al is het niet in een bakkerij.

    Ik vind dat je alleszins een goede start hebt gemaakt met je kamergenoten. Iedereen in hetzelfde schuitje van waar ze ook komen en wat hun ambities zijn. Dat kan ook een band scheppen.

    Hier in huis zijn er ook duidelijke afspraken tussen mijn ouders en mij wat chatten en internet betreft, dus dat is begrijpelijk. Toch tof dat je op sommige momenten je hart kan luchten aan L.
    En tja, regels zijn nu eenmaal regels. Een beetje in het rijtje lopen maar dat hoeft niet te betekenen dat dit voor altijd zal zijn. Je bent 12 en jouw persoonlijkheid zal nog verder ontwikkelen en dat kan tot conflicten met je zelf vormen, tot je jezelf gevonden hebt. Geef het gewoon tijd en een kans.

    Ik hoop dat jouw nieuwe start je sterker zal maken en meer inzichten zal bieden en zal even in het muziektopic een nummer voor je opdragen… ;-)

    Groetjes!
    E

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Dag A, Heel goed om te horen dat ij het wel naar je zin hebt op school. Groenten gesneden en pistoletjes gebakken. Dat zal niet al te moeilijk geweest zijn voor jou.

    Frans en Wiskunde daar hou je niet zo van. Jij bent mer een doener dan een denker, meer van de praktijk dan van de theorie begrijp ik. Toch zijn het belangrijke vakken. In de wereld van de duurdere restaurants is alles in het Frans en je weet nooit waar jij nog eens terecht komt. Als jij Frans kent dan wordt je wereld gelijk een stuk groter, je kan opeens met heel veel meer mensen praten in allerlei landen.
    Wiskunde is ook hel belangrijk. Gas en elektriciteit zijn erg duur aan het worden. Je vader zal daar wel bezorgd over zijn. Hij kan kiezen, alles duurder maken en boze klanten, of de prijzen laag houden en minder verdienen. Met wiskunde kan je dan uitrekenen hoe je het zuinigst kan werken en hoe je de klanten tevreden kan houden.

    Voor de rest doe jij maar gewoon met de andere jongens mee. Zo wen je het snelst aan hoe alles gaat en waarom moeilijk doen? Als jij je niet druk maakt over dingen die niet echt belangrijk zijn dan heb je het daar op school het gemakkelijkst.

    Van je opvoeders mag je niet te veel met je telefoon bezig zijn en dat vind ik eigenlijk wel goed. Bij sommige mensen lijkt het wel of hij aan hun han vast gegroeid zit. Ze zien niets meer, alleen die telefoon. Wel fijn natuurlijk dat je L kan vertellen hoe het met je gaat, maar nu zie je hem weer in het echt. Veel leuker.

    Ben je al eens door de stad gelopen of interesseren oude gebouwen je niet zo veel?

    Fijn weekend nog en straks weer een leerzame en vast ook wel leuke week.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts a de 1 ste week school is voorbij ja jongen 16 op mijn kamer voel ik mij wel veilig slapen met 4 op een kamer wat wel een beetje weinig privé heeft maar dat is voor de andere jongens ook zo niemand doet er moeilijk over om elkaar in onderbroek te zien bij het opstaan of gaan slapen. De opvoeders zijn wel heel streng op het gebruik van tel was aan het app met l ja wilde vlug nog eens antwoorden .hebben wel leuke spelletjes gedaan ook en voetbalt. Zijn verplicht om 2 keer in de week te douchen maar dat doe ik liever elke dag en dat is geen probleem .in begin wat rond gekeken en er waren nog jongens naakt dan maar gewoon doen zoals de meeste . Op school vind wel leuk hebben al groenten moeten leren snijden met grote mes om soep te maken en heb al pistolets gemaakt in de bakkerij. De 4 uur wiskunde en Frans zijn wel een beetje saai gelukkig hebben we de donderdag nog 2 uur lo ad

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi A,

    Het is nu vrijdag en zal waarschijnlijk terug thuis zijn of op weg naar huis.
    Viel alles een beetje mee? Voel je je een beetje veilig op je kamer?

    Ik weet dat je nog niet zoveel kan vertellen over de personen(klasgenoten, opvoeders of directie van de school) omdat je er maar pas bent. Tegen eind volgende week zal dat wel duidelijker worden.
    Zoals J23 zei het is is een eerste stap naar volwassenheid(ook al heb je nog geen snor :-D).

    Weet wel dat er een heel leger achter je staat. Op de eerste lijn jouw ouders. Zij weten wat er gebeurt is.
    Tweede lijn de directie die jou nu heel serieus gaan nemen in elke ervaring die je meemaakt.
    Het zijn de 2 grootste alarmbellen waar je aan kan trekken! Gebruik ze als je iets ondervindt en wat onaangename gedachten geven.
    Ik snap dat je ervaring met opvoeders een deuk heeft gekregen en het tijd zal nodig hebben om hen volledig te kunnen vertrouwen maar dat hoeft niet te betekenen dat het je een tweede keer zal overkomen. Dat blinkt echt uit in jouw vorige topic!

    Jij hebt nu een nieuwe start gemaakt op verschillende vlakken.

    Ik wens je dan ook heel veel succes en laat af en toe weten hoe het ginder gaat he. ;-)

    Groetjes,
    E

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Dag A, Wat fijn dat het zo meegevallen is. Je was er nog al zenuwachtig voor, maar dat was dus onnodig.
    Vier op een kamer is wel druk misschien, maar dan heb je minder kans dat je samen met iemand zit die jou niet goed ligt. Die bazige jongen daar moet jij je maar niet te veel van aantrekken. Hij wil even laten merken dat hij al een ervaren student is en jullie nog maar beginnertjes. Gewoon ja hoor zeggen en je eigen gang gaan.
    Fijn dat die opvoeder jou ook zo bevalt. Wat zijn taak daar precies is weet ik niet, maar ik neem aan dat hij jullie helpt als er problemen zijn en een ernstig gesprek met jullie heeft als jullie je misdragen.

    Je bent van plan om braaf te zijn en dat is heel goed. Leer eerst maar eens hoe alles daar werkt, wie streng is en wie niet en waar ze het meest op letten. Als ze eenmaal vinden dat jij een nette jongen bent die zich an de regels houdt dan krijg je meer vrijheid en dan weet je wat je wel en wat je niet kan doen.

    Zo te zien kijk je al uit naar de praktijklessen. Als jij straks een beetje kan koken dan kan jij het thuis ook eens doen als je moeder een keer geen zin heeft. Oppassen dat je het al te lekker maakt natuurlijk want dan moet jij het straks misschien altijd doen als je thuis bent ;-). Moet jij straks ook in dat winkeltje staan om wat jullie gemaakt hebben te verkopen? Als jullie behalve een bakkerij thuis ook een winkel hebben dan zal jij daar ook wel eens geholpen hebben. Volgens mij ga jij straks hoge cijfers halen voor praktijk!

    L is gisteren ook voor het eerst naar zijn nieuwe school gegaan, dus die zal ook wel wat te vertellen hebben. Fijn dat jullie zulke goede vrienden zijn.
    Ik wens je een fijn weekend. Maak er maar gezellige dagen van met je ouders, je broertjes en L. Misschien kan je nog wat helpen in de bakkerij. Zo samen met je vader aan het werk zijn is een goede gelegenheid om over van alles te praten.

    Fijn weekend en een leuke en leerzame week straks!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts a ben terug thuis nu heeft nog goed meegevallen op het internaat is een kamer van 4 d zit ook in het 1 ste middelbaar maar zit niet in mijn klas t en e zitten al in het 2 middelbaar t is een beetje een raren spreekt een beetje raar en met een zware stem hij is de oudste en wilt een beetje baas spelen.
    De opvoeder is nog een coole gast is nog geen 30 en denk wel dat we ook leuke dingen gaan doen.
    Er zijn natuurlijk ook veel regeltjes maar als wij beetje brave zijn denk wel dat leuk ga zijn.
    Op school heb nog geen les gehad maandag wel.
    De dinsdag en woensdag heb praktijk les dan gaat leren lekkere dingen maken die dan verkocht worden in een winkeltje op school of 's avonds op tafel komen voor iedereen.
    Ben er weer mee weg ga eens kijken of l al thuis is hebben veel te vertellen

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • J23 ik heb nog geen snor hoor
    Denk niet dat ik veel zal slapen vanacht ben een beetje zenuwachtig omdat niet goed weet hoe dat daar ga zijn in mijn nieuwe school.ad

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste A, Dat is al vlugger dan ik dacht. Blijkbaar willen ze jou eerst introduceren in hoe het er aan toe gat op het internaat en dan beginnen maandag of zo pas echt de lessen. Denk je dat je vannacht kan slapen?

    Je krijgt daar dus een complete introductie op het gebied van voedselbereiding en pas daarna hoef je echt te kiezen. Dus je gaat ook leren hoe het is om slager te zijn. Lijkt je dat wel prettig om zo met vlees om te gaan? Tegenwoordig ligt in de winkel alles netjes schoongemaakt en in plastic verpakt in de koelvitrines. Als je vroeger in de slagerij kwam dan hingen er achter de slager halve koeien en varkens. De slager maakte er dan in zijn winkel varkenslapjes en biefstukken van. Dat is dus wat jij straks gaat leren.

    Dan zal jij dus ook wel leren hoe je gebakjes en taarten moet maken en andere lekkere dingen waar je dik van wordt als je er teveel van eet. Dat lijkt mij leuker. Wat doen ze met de dingen die jullie daar tijdens de lessen klaarmaken? Alles zelf opeten? Kijk eens hoe de leerlingen van de hogere leerjaren er uitzien, kijk of ze allemaal dik zijn ;-).

    Ja A, of jij dat nu wilt of niet, man ga jij worden. Sommigen willen geen man worden maar altijd jongen blijven, ook al kan dat niet. Ze noemen dat het Peter Pan complex. Dat is de jongen die nooit oud wordt in sprookjes. Voor echte mensen is dat niet weggelegd.
    Het is voor niet iedereen hetzelfde, maar bij alle jongens gaat overal haar groeien als ze ouder worden, niet alleen 'daar'. Bij de een is het veel, bij de ander maar weinig en zie je er niet zo veel van.
    Als je achttien bent dan ben je officieel meerderjarig, maar dat wil nog lang niet zeggen volwassen. Dat ben je pas echt zo rond de 23, en sommigen worden het nooit. Ze blijven domme dingen doen. (Domme dingen doen hoort bij jong zijn).

    Maak je geen zorgen, op zich gaat het wel vlug, voor je ouders bijvoorbeeld, maar het gaat ook geleidelijk zodat je het zelf niet eens echt in de gaten hebt. Je ziet het vanzelf wel. Laat jij je snor staan of weet je dat nog niet? (Ik maak een grapje hoor!)

    Sterkte voor morgen en vrijdag mag je weer naar huis neem ik aan om te vertellen hoe het gegaan is.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Nee hoor morgen om 9 uur moet ik op school zijn.
    Dan gaan ze zeggen op welke kamer ik moet slapen en in de morgen is er ëen rondleiding op het internaat en beetje uitleg wat er mag en verwacht wordt van ons.
    Na de middag ga dan naar de school zelf en ga ook weer een rondleiding krijgen en gaan ze zeggen waar ik les ga krijgen.
    In het 1 ste en 2 de middelbaar gaan de praktijk lessen heel uitgebreid zijn ga moeten leren koken ga les krijgen in de beenhouwerij en bakkerij en dan pas ga ik pas moeten kiezen wat ik wil worden..

    Nee kan mij dat nog niet voorstellen dat ik een man ga zijn . Is het daarom dat ik nu kleine haartjes heb omdat man aan worden ben ?

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste A, Een nieuwe school, en zeker als dat ook een nieuw internaat is dat is altijd spannend. Jij bent misschien wat zenuwachtig voor wat je daar allemaal gaat meemaken, maar dat zijn al die anderen die daar ook voor het eerst komen ook.
    Op je kamer zal je wel slapen met jongens die even oud zijn als jij. Of ze ook bij jou in de klas zitten hangt af van hoeveel eerstejaars er zijn en hoeveel klassen er dan zijn. Misschien houden ze daar rekening mee.
    Ik neem aan dat je school maandag begint en dan weet je al gauw meer. Ik hoop dat jij daar een leuke tijd gaat krijgen en veel gaat leren. Misschien kan jij straks je vader nog nieuwe dingen leren!
    Leer je daar alleen over brood of ook over patisserie? Alleen brood is op den duur een beetje saai lijkt mij, maar met taarten kan je je fantasie uitleven.

    Maak je niet al te druk, het gaat zeker goed komen. Daar bij het internaat willen ze graag dat iedereen het naar zijn zin heeft en veel leert. Reken daar maar op! Fijn weekend en dan begint deel twee van je leven, als student! Er is geen andere tijd in je leven waarin zoveel zo snel verandert als die jaren die nu gaan komen! Over zes jaar ben je een man.Kan jij je dat nu voorstellen?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts nu is het niet lang meer voor mijn 1 ste schooldag in het 1 ste middelbaar en op mijn nieuw internaat.
    Ben mij al een beetje aan het voorbereiden weet al welke trein ik moet nemen om op tijd in school te zijn.
    En ook al wat spullen klaar gelegd die zeker mee moeten voor de 1 ste 2 dagen is wel een beetje spannend met wie ik ga moeten samen slapen hopelijk zijn beetje leuke jongens die dan ook in mijn klas gaan zitten.

    Heb zondagmorgen nog een beetje geholpen met mijn papa in de bakkerij en papa heeft gezegd dat hij heel fier is op mij dat ik het wil proberen om bakker te worden. En dat alles nu voorbij is wat er met mij gebeurd op vorige internaat ad

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste A, Blijkbaar is er niemand die antwoord op je vragen kan geven en daarom geef ik maar een reactie, dat is beter dan niets.
    Je had een paar vragen. Als jij straks gymles krijgt of lichamelijke oefening zoals ze dat meestal noemen, en dat ga jij zeker krijgen, dan zullen jullie daarna ook wel kunnen douchen. Of dat verplicht is weet ik niet, maar op internaten is nogal veel verplicht heb ik het idee.
    Over waar jij miet zijn voor de volgende les hoef jij je geen zorgen te maken. Je krijgt een rooster waar alle lessen met de leerkrachten en de leslokalen opstaan, dus je weet waar je zijn moet. Als je het niet zeker weet dan loop je maar gewoon met de rest mee.
    Van de basisschool naar de middelbare school is voor iedereen die dat meemaakt een grote stap. Dat geldt dus voor jou maar ook voor al jouw klasgenoten.Jij bent niet de enige die onzeker is en omdat jullie allemaal in het zelfde schuitje zitten zal jij daar heel gemakkelijk contact met de anderen kunnen maken en vrienden krijgen.
    Maak je dus maar geen zorgen. In het begin zal het wennen zijn, maar als je eenmaal vrienden hebt gemaakt en aan de leerkrachten en de lessen gewend bent dan ga je het leuk vinden. Je bent nu echt met je vak bezig.

    Veel succes dus straks op je nieuwe school. Brugge is een hele mooie stad. In je vrije uren moet je toch eens wat gaan wandelen en rondkijken daar. In de kerk daar staat een beeldje gemaakt door de beroemde Italiaanse kunstenaar Michelangelo. Dat is heel bijzonder, al is het maar een klein beeldje.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Nog 3 whalf en dan is het zover is hier echt niemand die ervaring heeft met middelbaar school .

    Ik zou toch eens graag weten hoe dit gaat.
    Douchen jullie nog altijd samen .

    Ga elk uur moeten veranderen van lokaal hoe weet je dan waar je moet zijn

    Vonden je het moeilijk om in het 1 ste middelbaar te zitten ad

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste A, een gewicht van 38 kilo bij 1,56 lengte is wel aan de magere kant. Veel taartjes eten lijkt mij toch niet zo'n goed idee. Groenten en fruit, en veel lichaamsbeweging, dat is beter. Dat geeft spieren. Taartjes alleen maar vet en dat is niet gezond, maar wat meer vet mag wel. Wat die schoenen en kleren betreft, het komt goed uit dat jij jongere broertjes hebt. Dan kunnen die dragen wat jou te klein is geworden. Of willen ze dat niet?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Ja ik zou graag een keer een reactie hebben van jongens of meisjes die nu al langer in het middelbaar zitten hoe dat bij hen ging in het begin . Mijn beste vriend gaat ook naar 1 ste en deel ik wel soms eens iets maar gaat hier naar een lokale school en er gaan nog vriendjes van hem mee naar de zelfde school.

    Het gaat hard nu het waren 1 ste mijn schoenen die elke 3 maand te klein waren en nu ben in de lengte gaan groeien ben al 1 m 56 maar weeg wel nog altijd maar 38 kg dat zal mischien nog wat veranderen als ik veel taartjes eet . Mijn mama was al aan kijk om mijn kleren in maat 164 170 te kopen dan gaat wat langer mee zegt ze

    12 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste A, Je wilt graag reacties van anderen die hetzelfde gaan meemaken als jij, maar misschien zijn die er niet zo veel hier. Beter iets dan niets, dus misschien dat je iets hebt aan mijn reactie. Dan heb je alvast wat.

    Er zijn heel veel jongens en meisjes die zoals jij straks van het basisonderwijs naar de middelbare school gaan. Voor bijna iedereen is dat heel spannend, maar de meesten gaan niet naar een internaat, dat scheelt.
    Jij dus wel en dat is extra spannend omdat je daar de hele week zit tussen jongens en meisjes die jij nog niet kent. In het begin zal jij je dus erg alleen voelen, net als toen je voor het eerst naar dat vorige internaat ging.
    Het verschil is dat jij al ervaring hebt, dus helemaal vreemd is het niet voor jou. Die andere jongens en meisjes die voor het eerst aan jouw opleiding daar beginnen voelen zich net zo alleen als jij, misschien nog wel meer dan jij omdat het voor hen de eerste keer is dat ze de hele week van huis zijn.
    Jullie zijn dus allemaal onzeker en misschien een beetje bang. Dat maakt dat jullie steun bij elkaar gaan zoeken. Er gaan straks veel vriendschappen ontstaan die heel hecht kunnen worden. Jullie zitten daar zes jaar lang samen op die opleiding en leren elkaar heel goed kennen. Er gaan vriendschappen voor het leven ontstaan en misschien dat sommigen daar de liefde ontmoeten waar ze hun leven mee willen gaan delen.

    Je opleiding straks daar is dus iets om naar uit te kijken. Je gaat nieuwe vrienden leren kennen en je gaat een vak leren. Jij zal in de vakantie je vader wel gaan helpen dus straks weet jij al heel wat van wat jij moet kennen. Dat worden zeker bij praktijk hoge cijfers verwacht ik!
    Je zal vast ook veel moeten leren over bedrijfsvoering, dat zal wat lastiger zijn, maar dat gaat vast ook wel lukken.

    In een ander topic van jou las ik dat jij aan het winkelen bent geweest met je moeder. Weg met die kinderachtige kleren van hiervoor. Ik denk dat jullie nog wel een paar keer gaan winkelen want vanaf nu ga jij heel hard groeien.

    Van binnen ga jij ook groeien. Niet alleen wat je vakkennis betreft, maar ook wat je leert op de weg naar volwassenheid. Je schreef weer ergens anders dat jij nog een zacht hartje hebt. Dat geldt voor een heleboel jongens en ook meisjes natuurlijk, maar vooral jongens laten liever niet merken dat ze een zacht hartje hebben. Misschien dat jij daar straks een heel goede vriend ontmoet waar aan jij wel kan laten merken dat jij een zacht hart hebt.

    Ik zag dat je wat aan E hebt gevraagd, maar die heeft nog niet gereageerd. Zoals je misschien hebt gelezen heeft hij zelf nog wat problemen op school en misschien is het moeilijk voor hem om antwoord te geven op jouw vragen. Jij hebt je vriend L aan wie jij alles kan vertellen en dat is al heel fijn. Voor de rest komt het allemaal best in orde. Wat gebeurd is moet je een plaatsje geven zoals ze dat zeggen en dan doet het geen pijn meer. Te merken dat iemand die je vertrouwde jouw vertrouwen misbruikte, dat is wat het meeste pijn heeft gedaan.
    Hoe je iets ervaart hangt af van hoe je opgegroeid bent, wat jouw normen en waarden zijn. Jij bent erg beschermd opgegroeid heb ik het gevoel en dan schrik je eerder van dingen dan anderen er misschien van zouden schrikken. Als je ouder wordt en met je nieuwe vrienden straks over dat soort dingen praat dan ga je merken dat jij er ook wat anders, wat relativerender naar gaat kijken.

    Ik hoop dat je hier wat aan had. Een fijne tijd gewenst! Alles gaat steeds beter worden!

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten