Skip to content
8 reacties
1096 weergaves

4 havo of 4 vwo?

hey, ik ben een meisje van 15 jaar en zit in 3 vwo. in de eerste klas heb ik havo/vwo gedaan en daarna vwo. dit jaar heb ik erg hard moeten werken om voor bepaalde vakken een mager zesje te staan. een maand geleden ging iedereen ervan uit dat ik volgend jaar naar de havo zou gaan, ik ook. en heb zelfs een vakkenpakket gekozen voor de havo. nu zit ik midden in de toetsweek en heb verrassend genoeg erg hoge cijfers gehaald voor de vakken waar ik normaal heel slecht in ben. nu blijkt dat ik vwo toch nog ga halen en dus over mag naar vwo 4. nu weet ik even niet meer wat ik moet doen. als ik al moeite had met 3 vwo, hoe moeilijk zal 4 vwo dan zijn? mijn ouders vinden het niet erg als ik toch nog besluit om naar de havo te gaan, maar zelf vind ik het een beetje zonde om vwo zo op te geven. ik weet echt niet wat ik moet kiezen. wat lijkt jullie het beste om te doen?

15 jaar
2 jaren geleden

8 Reacties

  • Ik heb geen idee hoe het systeem in NL is, want heel anders dan bij ons.

    Maar ik zou zeggen: maak een lijstje met al je interesses en hobby's, en maak ook een lijstje met jobs of sectoren die je misschien wel zouden liggen. Probeer die te combineren. Zoek welke opleiding daarvoor nodig is. En ga dan voor de hoogst mogelijke opleiding die je op een menselijke manier aan kan, zonder erin te verzuipen. Dan zit je alvast in de goede richting.

    Als je het niet aan zou kunnen, kan je daarna nog altijd een gemakkelijkere richting kiezen. Met hetgeen je in die moeilijke richting al geleerd hebt, ga je dan al een kennisvoorsprong hebben.

    Hoe hoger je diploma, hoe meer keuze je later hebt. Een burgerlijk ingenieur kan nog altijd loodgieter worden, omgekeerd niet.

    Ook: hoe hoger je diploma, in de richting van je interesses, hoe makkelijker je van je hobby's je job kan maken.

    Zonder diploma kan je alleen baantjes krijgen voor ongeschoolden.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Als je die vakken laat vallen zal het toch wel goed komen? Ik ga nu ook naar VWO 4. Ik kies ook E&M met natuurkunde en Frans en wiskunde A. Ik had het advies om wiskunde B te kiezen maar dat kost me te veel tijd en ik heb het later toch niet nodig.

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • ts hier! de vakken waar ik slecht in ben laat ik inderdaad vallen (natuurkunde, scheikunde, biologie enz) en heb het vakkenpakket economie en maatschappij gekozen met wiskunde A. ik weet nog echt niet wat ik wil doen later, dus vind ik dit een best pittige keuze. ik wil vwo 4 best proberen aangezien ik de vakken waar ik slecht in ben laat vallen. maar aangezien ik zo op het randje zit, vraag ik me af of dat wel zo’n goed idee is…

    ik zal dit ook proberen te bespreken met mijn mentoren na de toetsweek, kijken wat die te zeggen hebben.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Je kan vwo 4 gewoon proberen en als het niet lukt ga je daarna naar havo

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik zit zelf nu in eind 4vwo, dus ik weet wel ongeveer hoe het werkt. Ik kan niet inschatten hoe het komt dat je plots hogere cijfers haalt, maar ik ga er nu even vanuit dat je volgend jaar even goed je best doet als je dit jaar deed. Aangezien je nu randje over gaat, ben ik geneigd om te zeggen dat je beter naar havo kunt. Ik ken relatief veel mensen uit huidig 4vwo die achteraf de lat toch iets te hoog hebben gelegd en toch naar havo gaan. Zij moeten dus naar 4havo, ipv 5vwo (je kunt niet van 4vwo naar 5havo ivm examens). Ik zeg natuurlijk helemaal niet dat dat erg is, maar het is natuurlijk fijner om gewoon van 3 naar 4 en 4 naar 5 te kunnen gaan. Als je het dus nu al wat lastig vindt, kun je denk ik beter naar havo. Het hangt trouwens ook af van wat je later wilt doen. Als je iets op HBO of lager wilt doen kun je denk ik beter naar havo, als je echt per se naar de universiteit wilt, is vwo misschien toch te overwegen. In dat laatste geval zou je eventueel ook eerst je havo diploma kunnen halen en daarna alsnog vwo. Ik stel voor dat je alles even aan je mentor of eventueel decaan voorlegt, die kent jou beter en kan vast ook goed uitleggen hoe 4vwo eruit ziet. Ik wens je in ieder geval veel succes met je keuze!

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Lastige dilemma! Weet je al wat je vervolgstudie gaat worden of wat je wilt worden? Als je een universiteitsopleiding wilt doen dan zou ik sowieso voor vwo blijven gaan. Zullen denk ik pittige jaren worden maar je werkt wel ergens naar toe. Voor een hbo-opleiding zou je kunnen kiezen voor havo. Ik denk dat het goed is om je sociaal leven altijd te combineren met school. School is idd heel belangrijk, maar er is veel meer in het leven. Mocht je na havo alsnog vwo doen, dan zijn er volgens mij ook schakelprogramma’s om er alsnog twee jaar vwo aan te plakken.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Laat je de vakken vallen waar je slecht in bent?

    14 jaar
    2 jaren geleden
  • Wat wil je na middelbare school doen en pas je daarop aan

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten