Skip to content
9 reacties
1035 weergaves

Wat zegt dit over mij?

Hoi, ik zit met iets kleins. Jaren geleden was ik begonnen met vmbo basis kader. Maar had later in plaats van naar de mbo niveau 3 een andere leerroute genomen. Ik ging voor de havo certificaten. Ik had paar weken voor de zomervakantie mijn korte HBO opleiding pedagogiek afgerond. Ik wil volgend jaar beginnen met een ander studie.

Alleen zit ik er wel mee. Ik hoor vaak nare opmerkingen van andere dat mensen die vmbo basis of kader deden zogenaamd dom zijn. Ook als mensen van die niveau kwamen momenteel op de HBO of universiteit zitten.

En als je na je vmbo diploma havo doet zonder veel moeite betekent het dat ik allang op die niveau thuis hoor? Merkte dat ik op de vmbo niet veel moeite hoeft te doen. De vrouw van de intelligentie test zei dat ik bij paar onderdelen wat hoger scoorde dan een gemiddelde vmbo leerling. Ook waren mijn mentoren des tijd verbaasd tijdens een eerdere Intelligentie test. Mijn mentor uit de bovenbouw zei dat mijn intelligentie dichtbij de havo ligt.

Door omstandigheden had ik in een vmbo basis en kader klas gezeten. Maar zegt dat iets over mij en de andere van die niveau?

23 jaar
3 jaren geleden

9 Reacties

  • Tja, meisje van 19. Jouw opmerking: "Het feit dat je niet goed kan leren" is best wel een stomme opmerking om eerlijk te zijn. Hoe weet je zeker of een laag niveau en niet goed kunnen leren hetzelfde is? Iemand met een hoog niveau kan kampen met ernstige leerstoornissen, maar door zijn of haar ouders gepush worden en de rest van de omgeving omdat ze zogenaamd de ideologie hebben dat een hoog niveau gelijk is aan een betere toekomst, dat vaak niet zo is.

    Waar van de @TS staat dat ze niet goed kan leren? Alleen omdat ze een laag niveau deed? Ze kon bij wijze van spreken heel goed leren of hoger cijfers halen maar alsnog onderschat worden of praktisch ingesteld zijn.
    Er bestaat ook iets als iemand die op een te LAAG niveau zit dan diegene aan zou moeten kunnen. En dat komt vaker voor in Nederland dan in andere landen door te vroeg in verschillende niveau's gedeeld te worden.
    En dat zijn hele verschillende dingen dan zo'n drogredering dat laag niveau gelijk staat als niet kunnen leren. Je kan je hersenen ook wel even gebruiken en even logisch gaan nadenken in plaats van zo'n denigrerend opmerking te maken. "Het feit" achter niet goed kunnen leren is al erge trigger.

    Dan geef je aan dat iemand met vmbo basis en/of kader feitelijk heel slecht leren. Ken je die persoon dan? Zoals ik al zei hoe weet je of zulke mensen uit die niveau slecht of niet goed kunnen leren? Niet iedereen die een laag niveau doet heeft moeite met leren.
    Zoals er meerderen keren aangegeven staat hebben ze op de lagere niveaus vaak praktische lessen, dan geef je zelf ook aan dat ze niet goed is met de praktische vakken en dat is echt een bedorven en denigrerend mindset.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Op de kleuterschool hadden ze mij ook al op de mongolenlijst gezet. Ik zou niet normaal kunnen functioneren, ik liep overal achter en ik zou een extreem laag IQ hebben. Nou... toen was ik denk ik nog geen 6 jaar oud. Toen had mijn juf mij toen der tijd het liefste al van school af getrapt. Mijn ouders waren het er niet mee eens, ik liep inderdaad wat achter. Ik had problemen met mijn oren, en kreeg er ook buisjes enzo voor. Met de cito toetsen altijd de uitslagen met een E of een F. (super slecht dus) voor begrijpend lezen en grammatica en een A1 voor spelling. In groep 7 kregen we een citotoets en daar kreeg ik HAVO advies. In groep 8 nog een keer zo'n eindtoets en toen kreeg ik VMBO-B (met veel geluk Kader) als uitslag. Daarna heb ik voor VMBO-TL (MAVO) dus gekozen. Daar in 1x geslaagd met 6jes. Daarna ervoor gekozen om HAVO te gaan doen omdat ik niet goed de vervolgopleiding wist. Ook dit jaar op de HAVO in 1x geslaagd met zelfs een enkele 7 op mijn eindlijst. Nu zit ik in mn eerste jaar HBO Verloskunde.
    Je ziet maar, van een laagbegaafde leerling naar een HAVO-diploma. Vaak is een IQ test of een toets een momentopname, net als bij mij.
    Als je echt iets wilt, moet je er gewoon voor gaan. Vaak kom je er wel met discipline en motivatie.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Meisje van 19 helemaal bovenaan. Dus omdat iemand vmbo deed kan die volgens jou niet leren? Leren is heel breed. Dus iemand van een laag niveau kan ook niet leren koken, schoonmaken, schrijven? Zo bekrompen kom jij over! Dat doe je echt stom als jij als vwo'er zo denkt! En dat maakt mij echt pissig! Je kan toch logisch nadenken? In plaats van vwo'er neerbuigend zijn. Zo dom dit!

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • meisje 19

    Dus omdat iemand vmbo basis of kader doet kan die volgens jouw niet goed leren? Jouw opmerking komt erg bekrompen over. Weet je waarom sommige op een laag niveau zitten? Dat komt door leerachterstanden zonder hulp of steun, thuissituaties, stoornissen, telkens door bepaalde mensen onderschat en onderdrukt worden. Als je telkens vanaf de lagere school te horen krijgt dat je niet kan leren, niet goed ben in dit of dat, ook als je in de loop der jaren vooruitgang boekt, maar telkens onderschat worden. Gaat het je zelfvertrouwen aanpassen. En je gaat erin geloven dat je niet slim bent en niet kan leren.

    Dat je als vwo'er als roze kleur en maneschijn is, zegt meer over jouw!


    20 jaar
    3 jaren geleden
  • De topic starter hier.

    Ik heb nergens gezegd dat ik niet goed kan leren. Ook heb ik nergens staan dat ik moeite heb met leren. Neem het maar nog eens door. A.U.B. Heb duidelijk aangegeven dat ik niet veel moeite had met vmbo niveau die ik deed.

    Ik had als (ex)vmbo'er in de bovenbouw ook van andere gehoord dat ik hoger gemiddeld stond. En met omstandigheden betekent NIET! per definitie dat iemand niet goed kan leren.


    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Ty, merk soms dat ik me minder voel, omdat ik door omstandigheden en bepaalde mensen voor tegenslagen zorgde. Vooral door jongens/mannen.

    Je wilt niet weten hoe vaak ik door jongens/mannen gechanteerd, vernederd, gekleineerd en belachelijk gemaakt werd omdat ze niet willen dat ik hoger mocht klimmen. Of er laten zorgen dat ik het laagste van het laagste moet. (praktijkonderwijs) Of door drama of ruzie te maken dat ik mijn studie niet kon afmaken.

    Ben blij dat ik mijn korte HBO studie afgerond heb.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Hoi, volgens mij zegt dit weinig tot niks over jou! Allereerst, wat is dom? Iedereen heeft zijn talenten. Als iemand zegt dat je dom bent, dan is dat een oordeel. Een mening. Niet meer dan dat. En het is bovendien niet erg verstandig om zoiets over iemand te zeggen!

    Je hebt twee soorten intelligentie: het IQ en het EQ. Iedereen weet wat ze bedoelen met IQ. Alleen, de wetenschap is er zelf niet helemaal uit wat een IQ-test precies meet, ze weten het niet! En bovendien is het niet zozeer je IQ dat bepaalt of je slaagt in het leven of niet. Je EQ is veel belangrijker. Dat gaat over emoties en over kunnen omgaan met anderen. Dingen die je spijtig genoeg vaak niet op school leert! Het zijn juist mensen met een laag EQ die over anderen zeggen dat ze dom zijn.

    Dus denk lekker het jouwe over iemand die zegt dat vmbo'ers dom zijn. Ik denk dat je mogelijks veel intelligenter bent dan iemand die zulke uitspraken doet.

    Een paar weken geleden stond in elke Belgische krant een verhaal waar je toch even van opkijkt. In Antwerpen is een hooggeplaatste mevrouw met pensioen gegaan. Alice Roothooft heet ze (zoek maar even op!). Ze was magistrate bij de strafuitvoeringsrechtbank. Maar deze mevrouw begon haar carrière eigenlijk als poetsvrouw. "Ik dacht dat ik te dom was om een diploma te halen", zei ze. Ze was op haar zestiende van school gegaan en was nooit afgestudeerd. Ze had niet eens haar middelbaar gehaald. Maar toen ze al in de dertig was is ze toch opnieuw beginnen studeren en dat lukte wonderwel. Uiteindelijk haalde ze een universitair diploma en dat gaf haar leven een compleet andere wending. Dom bestaat niet! Iedereen is op zijn of haar manier waardevol.

    Als je iets wil, ga ervoor!

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • De topicstarter hier.
    Ik heb nergens gezegd dat ik niet goed kan leren. Check mijn verhaal nog eens. Staat duidelijk dat ik op het vmbo niet veel moeite deed, omdat sommige vakken te makkelijk waren. Had wel mijn best gedaan en was gemotiveerd!

    Volgens leraren en ouders zeiden ze ook tijdens de bovenbouw dat ik als (ex)vmbo'er een van de hoogste cijfers haalde op school!


    En met omstandigheden bedoel ik ook geen ernstige leerproblemen.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Waar maak je je zo druk over? Het feit of je al dan niet goed kunt leren bepaalt niet of je dom bent. Bovendien, lees je verhaal eens terug en zie wat je allemaal al bereikt hebt. Je bent een doorzetter, iemand met een doel. Zo iemand kan nooit dom zijn. De mensen die direct met een mening klaar staan omdat je op het vmbo begonnen bent en dus een omweg hebt genomen, die zijn pas dom. Laat ze dus maar praten en volg gewoon je eigen pad.

    19 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten