Skip to content
6 reacties
549 weergaves

Moeite met “d” of “dt”

Hé ik heb altijd moeite met bepaalde woorden die eindigen met een “d” of “dt” kan iemand mij daarmee helpen of zijn er trucjes voor. Dank je alvast

12 jaar
3 jaren geleden

6 Reacties

  • Probeer hetzelfde woord in de verleden tijd:
    - ik fietste ---> gefietst = met "t"
    - ik speelde ---> gespeeld = met "d"

    Als ik mij goed herinner is de regel: als de stam eindigt met een letter uit het woord "fokschip" of "kofschip", dan is het voltooid deelwoord met een "t", anders met een "d". Maar check het toch maar even...

    In de tegenwoordige tijd is het met "t" erachter bij de 2e en 3e persoon: hij loopt, hij speelt, hij wordt (dus "dt", want de "d" stond er al).

    Tip: koop een SIMPEL grammatica zakboekje, vb. "paspoort voor de grammatica" (of zoiets, ik heb het niet hier): daar vind je de regels eenvoudig uitgelegd. Geen dik duur boek, dat is zo ingewikkeld dat het moeilijker wordt inplaats van helder.

    Het is goed dat je probeert je spelling en grammatica correct te doen: immers, taal dient om te kunnen communiceren met andere mensen. Als je teveel taalfouten maakt, dan komt je boodschap minder goed over, en word je minder goed begrepen. Hoe beter je taal, hoe beter je contact met andere mensen, en hoe minder misbegrippen.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Neem een woord als lopen. Je weet dat het ik loop is, dus zonder t. Dus niet ik zwemt maar ik zwem. En dus ook ik word. Jij loopt dus jij wordt en ook hij wordt.

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • Ga gewoon boeken lezen. Daar staat het goed in. Lees niet teveel het nieuws. Die kunnen niet goed schrijven vaak. Ook juist Nederlands taalgebruik is afwezig. Zowel spreken als schrijven.

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • Ja geen idee probeer zinnen te lezen of te schrijven die dat bevatten En het kan met dyslexie te maken hebben Ik heb ook hele erge dyslexie en vroeger ging ik allemaal letters door elkaar halen d en b en heel veel andere letters

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Als je een werkwoord hebt zoals worden, dan is de stam word. Of er dan een t achter komt hangt af van het persoonlijk voornaamwoord. Als dat ik is dan komt er nooit een t achter de stam -> ik word. Is het jij of hij dan komt er een t achter, dus -> jij wordt en hij wordt. Echter, staat jij achter het werkwoord dan komt er geen t achter de stam, dus -> word jij?
    Als het om de verleden tijd gaat dan komt er nooit een t achter de stam -> ik werd, jij werd, hij werd.

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat mij heel erg heeft geholpen is als je twijfelt over een bepaald woord, dat woord te vervangen door een minder moeilijk woord om de schrijfwijze te checken.
    Bijvoorbeeld het woord ‘lopen’ die in de basis geen d of t heeft. Komt er bij een vervoeging van dat woord een ‘t’ bij, dan doe je dat bij een woord met in de stam een ‘d’, zoals ‘worden’ ook. Bij ik loop komt er geen ‘t’ bij, dus bij ‘ik word’ ook niet. Bij ‘hij loopt’ komt er wel een ‘t’ bij, dus bij hij ‘wordt’ ook. Bij ‘jij loopt’ ook, dus ‘jij wordt’ ook, terwijl het bij ‘loop jij’ niet gebeurt en dus bij ‘word jij’ ook niet.

    21 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten