Skip to content
6 reacties
698 weergaves

overstap middelbare naar mbo

Hoi, dit jaar ga ik mits ik mijn examen haal naar het mbo. Afgelopen jaar is voor mij niet leuk geweest, ik werd continu teleurgesteld, en had moeite met hoe ik mij voelde. Om eerlijk te zijn is dat nog steeds zo. Ik mis mensen om mij heen waarmee ik sirieus kan praten. Ik zou zo graag een nieuw begin willen maken op het mbo, alleen ben ik zo bang dat ik teveel verwachtingen heb en dat het uiteindelijk geen verschil gaat maken met de voorgaande jaren. Maar tevergeefs zou ik er ook kapot van zijn als ik zak voor mijn examen en nog een jaar zou moeten over doen. Hebben jullie hier ervaring mee? En had de overstap van middelbare naar mbo grote verschillen? Alvast bedankt voor het lezen en een eventuele reactie.

15 jaar
3 jaren geleden

6 Reacties

  • Gefeliciteerd met je examenresultaat! Dat is een hele opluchting voor je en een grote zorg minder.
    Ik heb even opgezocht wat die studie die jij gaat doen inhoudt. Het lijkt mij aan de ene kant wel mooi werk, maar het kan ook zwaar zijn. Mensen zijn niet altijd zo redelijk als je zou hopen en mentaal moet je sterk genoeg zijn om niet steeds de problemen van anderen mee naar huis te nemen.
    Ik weet zeker dat ze bij jouw opleiding daar rekening mee houden en je er mee om leren gaan, dus ik hoop dat het voor jou de goede keuze is. In ieder geval vinden je familie en je mentoren dat het de juiste studie is en die kennen jou tenslotte het beste.

    Erg vervelend dat gedoe op je werk. Aan de ene kant vind ik jongens heel leuk en aardig, maar aan de andere kant heb je er toch steeds weer van die rotzakken bij die er plezier aan beleven het leven van anderen te verpesten. Ik hoop echt dat de lol er gauw van af gaat, ik weet zelf hoe zo iets voelt. Er valt mee te leven, maar leuk is het echt niet. Sterkte wat dat betreft!

    Bijzonder keuze wat je vakantieplannen betreft. De meeste jongeren gaan naar een of andere plaats in Spanje bijvoorbeeld en daar een paar weken lang de beest uit hangen. Als je naar Italie gaat dan ontkom je niet aan de culturele schatten van dat land en de rijke historie, maar misschien dat jij gewoon naar een leuke badplaats gaat en de hele dag op het strand te vinden bent en 's avonds in de disco.
    Wat je ook doet, ik wens je een fijne vakantie en negeer die vervelende kerels op je werk maar zo goed en zo kwaad als het kan.

    Ik wens je het allerbeste en misschien hoor ik nog eens wat van je.







    22 jaar
    3 jaren geleden
  • J21, daar ben ik weer hoor. Ik wilde hier ff mee wachten totdat ik de uitslag binnen heb. En ik ben geslaagd hoor. Toch was ik minder blij dan dat ik dacht dat ik zou zijn. Maar nu op naar een nieuwe begin. Ik heb zo goed als 3 maanden vakantie zonder stress van school. Ik ben begonnen met werken en ben dat van plan 2 maanden te doen. Ondertussen gewoon nog een vakantie naar Italië (als het mogelijk is), en afspreken met "echte" vrienden. Op mijn werk voel ik me nog niet echt op mijn gemak, ik ken ze, ze zijn aardig alleen toch maken ze nog wel eens opmerkingen over over mij. Dit komt doot een gast die in de 1e, 2e en 4e bij mij in de klas heeft gezeten. Hij voelde zich altijd groter en belangrijker dan andere, waaronder mij. In de 1e en 2e klas had ik een totaal andere vriendengroep die nog al kinderachtig was, Inmiddels ga ik daar niet meer mee om en ben ik in de 3/4 met mensen omgegaan waar hij ook mee omging. Hij had sindsdien nog steeds een mening over mij en dat liet hij weten door andere mensen waar ik mee omging tegen mij op te zetten, en dat lukte hem aardig. Hij maakte mij belachelijk en stampte mij daardoor de grond in. Maargoed ik heb altijd geloofd in karma en Jahoor hij is op 16 jarige leeftijd verslaafd aan coke. Nu ga ik dus op werk nog om met zijn vrienden die daar soms nog wel eens op doorgaan. Ik hoop dat dit naderhand over gaat anders worden het een zware 2 maanden voor mij. Dit is ook de rede dat ik mij zoals je al zei "somber" voelde, en dat gevoel steeds erger werdt. Ik voel mij over het algemeen goed nu, maar die grappen helpen daar niet echt bij dus ik hoop dat ik die snel achterwege kan laten. Nog een vraag die je voor mij had was welke opleiding ik ga doen. Ik heb veel genoemd dit jaar maar ik ben er achter gekomen dat dat allemaal niet bij mij past. Ik ga de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen doen, niveau 4. Wat dat allemaal inhoud ga ik nu niet verstellen want dan wordt dit verhaal nog langer. Maar ik heb iets gevonden dat bij mij past, wat mijn mentoren en familie ook bij mij vinden passen. Nou hier wil ik het bij laten, is er verder nog iets dat ik niet heb benoemd of onduidelijk is, laat het mij maar weten. Ik kijk nu toch een paar keer per dag op dit forum. Gr

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Natuurlijk lees ik wat jij schrijft, dat heb ik toch steeds gedaan! In een vorige reactie in een ander topic heb ik gezegd dat ik jou een leuke jongen vind die serieus met zijn toekomst bezig is.

    Jij vindt blijkbaar geen aansluiting bij jouw klasgenoten en dat is jammer. Je bent 15 en je zit al in het examenjaar van jouw VMBO GL opleiding. Dan ben jij waarschijnlijk een van de jongsten en dat maakt verschil. Daarnaast, mensen gaan vaak uit van het uiterlijk terwijl dat uiteindelijk het minst belangrijk is. Hier zie ik alleen wat jij schrijft en dat geeft mij een idee van hoe jij van binnen bent en ik denk dat dat oke is.
    Op het MBO is iedereen al wat volwassener en minder oppervlakkig. Heb dus vertrouwen. Het gaat daar heel anders zijn. Je komt daar binnen als tiener en je studeert af als man.

    Het leuke van jou is dat als jij een topic plaatst, en dat heb jij vaak gedaan, dat jij dan reageert op de reacties. De meesten doen dat niet en dat is jammer. Dan komt iemand hier met soms grote problemen, je schrijft een reactie en dan wil je graag feed back, weten of die persoon er iets aan had en of je misschien meer kan doen maar je hoort niets meer.

    Als ik jouw verhaal hier, en op andere plaatsen lees dan krijg ik het gevoel dat jij een onzeker en gevoelig iemand bent. Je hebt ook, vind ik, een te lage dunk van jezelf. Je vraagt je af of ik dit lees en of ik wil weten hoe het gegaan is met je examen. Natuurlijk lees ik je verhaal en natuurlijk wil ik weten of je geslaagd bent!
    Wat ik ook leuk vind om te weten is wat voor studie jij gaat doen. Ik heb verschillende overwegingen van je gelezen. Je dacht bijvoorbeeld aan Horeca of Vormgeving. Ik ben benieuwd wat het nu geworden is.

    Iets wat mij opviel als ik dit topic vergelijk met je vorige topics is dat jij somberder bent geworden. Komt dat door hoe het afgelopen schooljaar is gegaan? Als je wilt mag je daar best over vertellen, maar het hoeft natuurlijk niet als je dat liever voor je houdt. Maar, je wilde graag serieus met anderen praten, dat kan hier ook wel min of meer.
    Je tienerjaren kunnen hele leuke jaren zijn, maar niet altijd. Ik wil ze in ieder geval nooit meer meemaken. Daardoor begrijp ik jou en anderen van jouw leeftijd wel als ze het moeilijk hebben met zichzelf.

    J17 vindt dat jij wat minder somber moet zijn en met optimisme vooruit moet kijken. Dat vind ik ook. Donderdag hoor je hoe je examen is gegaan en bedenk, je mag nog twee keer herkansen, dus niet gelijk wanhopig worden als het tegengevallen is, maar waarom zou jij niet geslaagd zijn? Als je op je vijftiende examen doet kan je nooit dom zijn!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Voor beide jongens ten eerste bedankt, en sorry voor de laatte reactie. Jongen 21, ik zie je heel vaak met goede adviezen komen en dat je ook echt je research doet om die persoon te helpen. Dat kan ik erg waarderen. Maar ook wij hebben al vaker gesproken, en dat ging al die tijd ook over mijn situatie op school en met mijzelf. Ik heb het laatste jaar gewoon te veel tegen slagen gehad terwijl ik dacht dat het een topjaar zou worden. Zeker in het begin, depressie klachten ect. Nu heb ik daar eigenlijk geen last meer van. Maar ik heb gewoon nog steeds het gevoel dat ik bekend sta als iemand en niet sirieus wordt genomen, hoe dat komt? Geen idee. Maar het maakt mij wel heel onzeker ben ik echt achterlijk en lelijk? Heftig gezegd komt het daar de hele tijd op neer, nu weet ik wel dat de mensen die dit zeggen ook nog niet hunzelf zijn tegen gekomen, en er ook van alles over hun gevonden wordt. Maar toch kwetst het mij wel erg. Ik zou op het mbo graag nieuwe mensen willen leren kennen, en zo goed als alles is nieuw daar. Ik vat het dus op als een nieuwe start voor mij. Daardoor zal ik zo balen als ik mijn examen niet haal en dit allemaal nog een jaar moet meemaken. Als ik daaraan denk wordt ik echt verdrietig. Donderdagmiddag krijg ik de uitslag, als je hier op reageert zal ik het zeker aan je laten weten, als je dat wilt natuurlijk. En dan kan het mij eigenlijk niks meer schelen wat mensen denken, dan heb ik het gevoel weer dat het goed komt. Heb je verder nog vragen hierover stel ze dan, ik zal natuurlijk antwoorden. Mits je dit leest haha

    15 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, je leven heb je zelf in de hand, ook wat daar allemaal in gebeurd. Jij bent degene die zaken toelaat of niet. Om nu al te gaan doemdenken wat het nieuwe (mbo) schooljaar gaat verengen of niet is wel erg zwart benaderd. Kom op, van mij krijg kerven trap onder de komt, pak jezelf samen en ga er het beste. Pak de regie, want nogmaals, succes maak jezelf. Overigens, ik sluitboom kast ook af en ga volgende haar naar het MBO+, wordt voor mij ook nieuw, maar dat biedt ook weer veel kansen, grijp deze aan! Groetjes

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, Erg vervelend dat het afgelopen jaar voor jou zo'n teleurstelling was. Heb je een idee hoe dat kwam? Vond je de lessen en de leerstof niet interessant? Waren de docenten niet naar je zin? Vond je geen aansluiting bij je klasgenoten?
    Soms ligt het aan je omgeving, maar soms ook is er iets in je karakter dat het moeilijk maakt om leuk met je leeftijdgenoten om te gaan. Je bent wel erg jong voor het niveau waar je nu zit, de jongste in je klas denk ik, en dat kan ook een rol spelen.
    Je wilde serieus kunnen praten met anderen. Hadden ze daar geen belangstelling voor of vinden ze jou niet interessant? Vinden ze misschien dat jij moeilijk doet?

    Straks op het MBO gaan een hoop dingen anders zijn. Je gaat veel gerichter studeren, je leert voor een vak. Dat maakt al een hoop verschil. Je bent gemotiveerder.
    De docenten waar je mee te maken krijgt zijn voor een deel vakmensen die zelf praktische ervaring hebben met wat ze jou gaan leren. Op de school waar je nu zit worden jullie nog min of meer als kinderen behandeld. Straks is dat voorbij. De afstand tussen de studenten en de docenten is kleiner. Jullie zijn daar wat ouder en dus wat volwassener en zo wordt je ook behandeld. In het eerste jaar misschien nog niet helemaal, maar je gaat het steeds meer ervaren.

    De opleiding die je gaat volgen maakt natuurlijk ook verschil. Als je een technische opleiding gaat volgen zit je vooral met jongens in de klas. De meisjes die daar niet zijn zitten ergens anders en als jij een opleiding gaat volgen die meisjes trekt dan zit je waarschijnlijk met veel meisjes in de klas.
    In een gemengde klas willen jongens zich "profileren" om indruk op de meisjes te maken. Dat kan wel eens vervelend zijn. In een jongensklas heerst een meer broederlijke sfeer.

    Wat jij niet leuk vindt in dit jaar weet ik niet, maar als het probleem in jou zelf zit dan neem je dat gewoon mee naar je volgende school. Zat het in de school en de sfeer daar dan maak je een nieuw begin. Hoe dat zal zijn hangt deels van jezelf af, maar zie het met vertrouwen tegemoet. De meesten hebben het heel erg naar hun zin op het MBO.

    Aan problemen in jou zelf kun je natuurlijk ook werken. Wees eerlijk naar jezelf, je sterke kanten, je zwakke kanten. Accepteer dat je bent zoals je bent en dan kun je een goed leven hebben met vrienden en met liefdes. Als jij met bepaalde zaken zit waar je niet met je leeftijdsgenoten over kan praten, er zijn altijd wel ouderen die naar je willen luisteren. Denk daar eens over na.

    Succes met je examen en als je nog wat weten of zeggen wilt dan ben je welkom.

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten