Skip to content
6 reacties
322 weergaves

Vraag mbo

Hey, binnenkort ga ik naar het mbo en ik vraag me af of het gedrag dan nog steeds kut is net als kader. Heeft iemand ervaring hiermee? Ik snap het totaal niet, je hebt basis/kader en dan misdraag je je gelijk.. Ik ben helaas door mijn basisschool laag geplaatst terwijl ik hoger aankon.

16 jaar
4 jaren geleden

6 Reacties

  • Hey Jongtwenterand, kunt u voor de laatste keer mijn topic verwijderen? Ik denk voortaan goed na over wat ik ga plaatsen etc en dit gaat niet meer voorvallen. Excuses

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste T, Ik ben erg blij dat je deze reactie hebt gegeven. De laatste tijd had ik vaak het gevoel dat je mijn bemoeienissen met jouw leven vervelend vond, maar ik begrijp dat het voor jou erg moeilijk is om over je gevoelens te praten.
    Als jij dat vervelend vindt dan wil ik proberen wat zakelijker te zijn, maar als jij met zulke verhalen komt dan is dat erg moeilijk voor mij want het raakt mij diep. Je kan mij wel vragen daar niet meer over te schrijven maar je kunt mij niet laten stoppen met van je te houden en ik kan het ook niet vergeten.

    Je durft niet te zeggen waar je voor gaat leren omdat je bang bent weer gepest te worden. Geloof mij nu maar, die kans is heel erg klein. Jij komt daar in een groep waarvan de meesten elkaar helemaal nog niet kennen. Het is een soort reset zoals wanneer je de computer opstart. Geleidelijk aan leren jullie elkaar kennen en ontstaan er vriendschappen en andersoortige relaties.

    Jou hebben ze op de MAVO gepakt omdat jij op een of andere manier opviel en weerloos was. Dat was heel smerig. Iemand die wat minder weerbaar is die bescherm je, je gaat hem niet tot jouw pestobject maken om zelf populairder te worden, want dat was waar het om ging. Je hebt dan altijd meelopers en zwijgers.
    Wat ik je adviseer is om zoveel mogelijk vrienden te maken zodat jij iemand wordt die ze aardig vinden en waarvan ze niet accepteren dat die gepest wordt. Buiten dat, ik denk nog steeds dat het erg mee zal vallen. Jij had gewoon heel veel pech dat er net de verkeerde personen in jouw groep zaten.
    Op je nieuwe school heb je vast en zeker een vertrouwenspersoon en ook een klasseleraar. Zijn er problemen, ga daar naar toe. Geloof mij nu maar, het gaat een fijne tijd worden.

    Dan ga ik het toch nog even hebben over wat jij niet leuk vindt als ik dat doe. Wat steeds de rode draad is in jouw verhalen is de zoektocht naar liefde en vriendschap. Het gaat ook vaak over seks, maar dat is een onderdeel van die zoektocht en je bent 16 (volgende maand 17? Ik ben ook een septemberkind).
    Jouw ervaringen thuis en op school hebben er toe geleid dat jij een heel laag beeld van jezelf hebt. Ik heb gelezen wat jij schreef bij die jongen van 13 die niet geloofde dat mensen het meenden als ze zeiden dat ze hem aardig vonden. Ik ken dat, daar heb ik zelf al bijna mijn hele leven last van gehad. Je denkt dat niemand van je wil houden omdat jij dat gewoon niet waard bent.
    Ik weet hoe dat voelt en dat vind ik heel verdrietig voor je. Hoe jij schreef over die iemand waar jij contact mee hebt: Je MAG praten en je MAG knuffelen dat zegt mij al zo veel. Nee T, HIJ mag met jou praten en HIJ mag met jou knuffelen, niet andersom! Het is een groot voorrecht als jij iemand jouw vertrouwen en jouw vriendschap geeft. Dat is iets om heel blij mee te zijn.

    Voor mij ben jij een lieve zachte en ook eenzame jongen. Ik geef veel om je en als ik zeg dat ik naar Den Haag wil rijden om eens met jou te praten dan meen ik dat.
    Misschien dat die kennis jou geeft wat je zoekt maar het allerliefst heb ik dat jij op die nieuwe school iemand ontmoet voor wie jij de prins van zijn dromen bent waar hij heel veel van gaat houden.

    Dat andere verhaal van jou dat heeft niemand gezien, alleen ik, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken. Thuis is het moeilijk en om te zijn zoals jij bent is ook moeilijk. Aan mij heb je misschien niet zo veel, maar ik hoop dat de gedachte dat iemand zoals ik van je kan houden jou het vertrouwen geeft dat anderen dat ook kunnen.

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • heey, ik ben niet meer bang voor hun maar ik denk dat ik gewoon weer personen tegen kom die precies hetzelfde zijn.. Ik ben bang voor elektronica, ik krijg altijd stroom haha maar het is een andere richting. Ik heb mijn bericht laten verwijderen en verder wil ik er niet op in gaan. Ik ken iemand al 2 jaar online en hij wilt afspreken. Ik wilde dat zelf eerst niet maar ik vertrouw hem al eigenlijk zo lang dus binnenkort ga ik hem zien. Hij heeft een vriendje dus ik vroeg of dat niet erg was voor hem. Ik mag gewoon met hem praten en ik mag hem zelfs knuffelen. Ik heb die 2 dingen echt nodig en ik vertrouw hem dus het moet goed komen. Ik wil inderdaad geld hebben om te sparen en mijn school betalen mijn ouders gelukkig wel. Ik loop nog steeds tegen het punt aan dat ik geen normale ouders heb, er is altijd wel wat en mijn broer is weer chagie de laatste tijd.. Elke keer als ik je berichtjes krijg dan krijg ik weer zelfvertrouwen dus je helpt mij al echt veel. Ik denk dat je niet meer kunt doen, je hebt mij al zoveel en ik denk dat ik me eigenlijk niet moet aanstellen. Ik ga meer naar buiten, ik doe wat vaker leuke dingen, ik ben zelfs uit geweest en dat deed ik vroeger nooit.. Ik heb nog steeds geen normaal leven maar het gaat opzich wel beter maar soms heb ik gewoon zo’n tegenslag en daar wil ik gewoon over praten zodat het gewoon wegblijft.. Ik weet niet hoe ik het anders moet benoemen maar nu gaat het opzich wel ofzo.. Ik wil je bedanken voor je berichtje en ik wil je bedanken voor alle hulp die je steeds geeft. Ik ben btw echt niet goed om alles uit te leggen, wss staat de helft niet erin haha Groetjes T x

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste T, Ben je nu nog steeds bang voor die nare jongens van de MAVO? Die zijn jou allang vergeten. Als je wist wie ik ben dan wist je dat je mij gerust kunt geloven als ik zeg dat jij het daar naar je zin gaat hebben.
    Ik heb een vermoeden dat jij een technisch vak hebt gekozen. Elektrotechniek lijkt mij wel bij jou passen en na het eerste jaar de elektronica of Informatica richting. Dat is een passende studie voor wat softe jongens.

    Ik heb ook jouw andere verhaal gelezen voordat jij het liet weghalen, dat weet je. Jij en ik hebben het gelezen, verder niemand. Zou dat toeval zijn?
    Wat jij daar allemaal schreef heeft mij erg veel pijn gedaan en dat doet het nog steeds. Ik heb bijna de hele nacht wakker gelegen, steeds moest ik aan je denken.
    Je schrijft dat je heel graag met iemand over jezelf zou willen praten maar er is niemand. Dat is heel akelig om te lezen. Je weet wat ik voor jou voel en je weet dat ik heel veel weet over wie en hoe jij bent en hoe jij moet leven. Voor mij hoef je niets te verbergen en je nergens voor te schamen want ik weet alles al. Jij bent mij heel dierbaar.
    Je hebt eens verteld dat je graag persoonlijk over dingen wil praten met iemand die jou kan knuffelen als het te moeilijk wordt. Wat zou ik dat graag willen! Het idee dat jij zou doen waar je over denkt is voor mij te afschuwelijk. Ik wil alles doen om dat tegen te houden.
    Soms kom je iemand tegen en dan wil je die persoon niet meer missen. Ik geef veel om je T en ik wil heel veel voor je doen. Het liefst zou ik nu in mijn auto stappen en naar je toe komen en het liefst zou ik je dan gelijk meenemen.
    Jou meenemen is niet de oplossing, maar zo als het nu is gaat het niet langer. Wat zou ik wel voor je kunnen doen?

    Je schreef in dat andere bericht dat je werk moest vinden. Omdat je wat meer geld wil hebben om leuke dingen mee te doen? Of moet je zelf de kosten voor de school betalen? Ook daar had je eerder al eens wat over geschreven. Ga je problemen krijgen als het niet lukt?
    Een mens gelukkig maken is jezelf gelukkig maken en als je iemand helpen kan dan heb je niet voor niets geleefd. Ik wil graag niet voor niets geleefd hebben en wat ik heb delen met iemand die dat nodig heeft. Ik heb genoeg. De een zoekt iemand om van te houden en de ander iemand die van hem wil houden. Zo zijn alle mensen. Liefde is wat iedereen het meest nodig heeft. Ik geef jou daar graag wat van.

    Je bent niet alleen T. Ik vraag het nog eens: Wat kan ik voor je doen?


    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Bedankt voor je reactie jongen 21. Ik hoop dat het klopt wat je zegt.. Ik weet niet of ik het zomaar hier ga zeggen, dalijk weet iemand dat ik hierop zit. Groetjes, T

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste TS, Maak je geen zorgen, hoewel het er wel van afhangt welk niveau je volgt (2,3 of 4) en misschien maakt het ook nog uit welke soort opleiding.
    Ervaring heb ik met de technische opleidingen (Den Haag) en daar ging alles er heel gemoedelijk aan toe. Die kinderachtigheden die je wellicht op de MAVO hebt ondervonden zijn er niet op het MBO hoewel daar ook wel eens gepest wordt. De docenten m/v zijn ook anders, Ze zien de leerlingen als jong volwassenen, niet als kinderen, en behandelen ze ook zo. Vergeet je frustraties van je vorige school! Denk er niet meer aan, het is voorbij! Voorgoed!
    Op het MBO heb je geen sportlessen meer dus als je dat op je vorige school vervelend vond, daar ben je voorgoed van af.

    Er is wel een verschil tussen de eerste klas en de tweede en verder. Er zijn altijd leerlingen die al gauw in de gaten krijgen dat ze het niet redden en die gaan dan soms een beetje zitten zieken. De meeste docenten weten daar wel mee om te gaan. De meeste docenten gaan ook heel aardig met de leerlingen om. Omdat de leerlingen daar volwassener zijn is de afstand tussen leerling en docent ook kleiner, meer gelijkwaardig.
    In de eerste weken is het natuurlijk een beetje aan elkaar wennen en aftasten, maar daarna wordt het steeds gezelliger. Vooral bij de praktijklessen. Je gaat elke dag met plezier naar school, dat weet ik zeker.

    Je zegt dat je volgens jouzelf te laag geplaatst bent. Dan neem ik aan dat je naar de HAVO of hoger had gewild. Als je MAVO hebt gedaan met het juiste vakkenpakket dan ga je dus niveau 4 volgen op het MBO, en als jij zegt dat jij dat MAVO beneden jouw niveau was dan kun jij dat zeker aan en ga jij een fijne tijd beleven op het MBO. Daar leer je een vak en ben je met je toekomst bezig.
    Met je MBO getuigschrift kan je doorstromen naar het HBO als dat er in zit en als je daar zin in hebt. Als je denkt dat jij dat aan kan dan moet je dat zeker doen!

    Ik wens je veel succes. Kijk er maar vol verwachting naar uit. Niet bang zijn, hoeft niet.
    Mogen wij weten welke studierichting jij gaat volgen? Dat vind ik gewoon leuk om te weten. Bedankt alvast.

    21 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten