Skip to content
39 reacties
2119 weergaves

Misdienaar/acoliet

Heb een vraag wat jullie als miskleding dragen als je misdienaar of acoliet ben.
Zelf heb ik van de kerk een krijtwitte albe en een amict om iedereen die misdienaar en of acoliet is weet wat een amict is.

16 jaar
12 maanden geleden

39 Reacties

 • Hoy,ik vind het fantastisch dat ik nu ik akoliet ben nog meer intensie heb ik train de nieuwe misdienaartje en leg eerst uit dat ze andere kleren aankrijgen en dat laat zien, natuurlijk zijn ze verlegen maar dat gaat snel over,bij mijn kerk krijgen zij alvorens ze een toog en superplie aandoen hun eigen "pyama"dit is een gitzwarte broek met een jas en is van satijn soms is dat wennen met hun toog daaroverheen ( het glijd )nogal ik leg dat dus eerst gewoon uit, jammer dat daar bijna geen interesse meer voor is maar eenmaal misdienaar zijn vinden ze het superleuk dat ze het mogen doen voor de parochie en over de leuke uitjes nog maar niet te spreken.

  17 jaar
  5 dagen geleden
 • Hoy jongen 16,net als jij ben ik acoliet.de omgang met de mensen in de kerk is uniek maar erg jammer is dat er bijna geen jeugd meer de kerk bezoekt wat een leegloop teweeg brengt.

  16 jaar
  10 dagen geleden
 • Ik vind het hartstikke leuk om acoliet te zijn,toen ik mijn communie deed wist ik al dat ik misdienaar wilde worden.
  Vanaf dat je zestien jaar ben word je acoliet er is niet veel verschil daarbij maar dan kan je nieuwe misdienaars begeleiden en dat soort dingen,als kleding dragen wij een albe.

  16 jaar
  19 dagen geleden
 • We hebben een toog en een superplie een superplie is een soort hemd met wijde mouwen over de toog heen.

  16 jaar
  27 dagen geleden
 • Gewoon je nette kleren aandoen als het je misdienaar beurt is.dan hoef je geen zwarte ( pyama) aan te hebben.

  17 jaar
  2 maanden geleden
 • “J.15” wat een onzin is dit,als acoliet(e) wat ik ben begeleid ik de nieuwe jongens en meisjes als ze misdienaar willen worden en dan leg ik dingen uit waar ze mee te doen krijgen,het is heus niet zodat er dingen opgelegd worden als je het echt niet wil hoeft het ook niet.

  18 jaar
  2 maanden geleden
 • Ben je het verplicht vraag ik me af of je onder je toga een soort pyama te dragen want daarvoor moet je je wel uitkleden, overigens vind ik persoonlijk het vet vervelend omdat het niet fijn is die gladde onderkleren de hele tijd aan te hebben.
  Af en toe zakt je broek af daarvan en het is dan vet moeilijk om omhoog te halen met een toga aan.

  15 jaar
  2 maanden geleden
 • Voor de eucharistie kleed ik me om in de sacristie dus de kleedruimte in de kerk,als volwassen misdienaar ben je dan acoliet daarbij draag ik een soutane en koorhemd/superplie daarbij komt dat je als acoliet een priesterhemd en een witte boord aan hebt onder de soutane!

  21 jaar
  2 maanden geleden
 • Sindskort ben ik aangesteld als acoliet, veranderd niet echt veel voor mij,mijn gewaad is een albe en amict dit droeg ik ook als misdienaar al.

  16 jaar
  2 maanden geleden
 • Ik zie zojuist iemand die op seminarie zit om priester te gaan worden neem ik aan,ik studeer theologie en mijn streven is priester te worden,als acoliet wat ik ben draag ik een zwarte katoenen(pyama) met pantoffels onder een gedeelte soutane en Superplie d.w.z.we zoeken een passende soutane met koorhemd welke over de (pyama) heen aangedaan word.
  We hebben ieder ons eigen zwarte pyama als ondergoed voor deze gewaden, vooraleer ik een passende soutane aantrek doe ik een priesterboord om dit is een witte plastic band,toen ik tien jaar was werd ik misdienaar wat mij heeft aangestuurd om priester te gaan worden.

  17 jaar
  2 maanden geleden
 • Ik zit in de acolietengroep en vind het toch een hele eer dat ik naast de priester mag staan op het altaar met mijn ouders in de kerk,ik hoop dit nog lang te mogen zijn.

  18 jaar
  3 maanden geleden
 • Ik zit op seminarie in de priester opleiding, momenteel draag ik een pak.
  Als er kerkdiensten zijn ga ik me omkleden in de sacristie omdat we daarbij wisseld een soutane dragen hebben we voor ons zelf een zwart pak (priestershemd met een zwarte broek) van viscose die dan onder de soutane gedragen wordt,ook heeft iedere seminarist een witte boord om,ik zie sommige hier schrijven "pyama"toen ik misdienaar was heb ik er nooit een aangehad en ook nooit van gehoord

  18 jaar
  5 maanden geleden
 • Ik ben toen ik 16 werd acoliet geworden,er is niet echt veel verschil of je nou misdienaar of acoliet ben.

  17 jaar
  6 maanden geleden
 • Van mezelf heb ik mijn eigen soutane en Superplie en een wit priesterboord,doe momenteel studie voor het priesterschap.
  Ik ben eerst misdienaar geweest en later acoliet zo kan ik wat betekenen voor de kerk.Overigens kan iedereen na de communie gedaan te hebben misdienaar worden en dan acoliet,het best is dan als je wil gewoon bij de pastorie aanbellen dus schroom niet ervoor.

  22 jaar
  7 maanden geleden
 • Ik zit bij de acolieten en daarnaast studeer ik voor het priesterschap nu studie theologie.voorafgaande een mis in onze kapel verkleed ik mij in de sacristie dan zoek ik een soutane uit en een zwarte satijnen pyama althans daar lijkt het veel op deze is bedoeld dat we geheel in het zwart gekleed zijn, alvorens we worden gekleed in soutane en superplie,dit is en oude traditie.

  18 jaar
  7 maanden geleden
 • Mannen en jongens krijgen een wit overhemd en stropdas bij hun acolieten kleding aan dat is een toog en superplie.
  De dames en meisjes hebben een wit t.shirt met lange mouwen aan met een opstaand kraagje en een zwarte panty onder de toog en superplie en we lopen allemaal met zwarte pantoffels aan.

  17 jaar
  7 maanden geleden
 • Sindsdien ik acoliet ben heb ik een wit overhemd met stropdas aan van de kerk, vroeger was het een witte boord alleen.

  17 jaar
  8 maanden geleden
 • een krijtwitte albe en een amikt omdat ik transpireer.

  15 jaar
  8 maanden geleden
 • Een echte klassieke toog met 33 knoopjes welgeteld en een superplie met een wit boordje net zoals vroeger het was.

  18 jaar
  8 maanden geleden
 • Een albe draag ik en altijd met het amict om.

  22 jaar
  8 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten