Skip to content
17 reacties
1365 weergaves

Bang voor de dood

Ja ik ben dus best wel bang voor de ood. Dat is gekomen omdat onze dominee op Nieuwjaarsdag preekte over de tekst: Dit jaar zult gij sterven. Ik zit op een reformatorische school en in een hervormde kerk. Ik geloof ook echt in God en in de hel en in de hemel. Nou ben ikdus bang dat ik dit jaar naar de hel ga ofzo. Ik hoop dat iemand mij kan helpen!

14 jaar
1 jaar geleden

17 Reacties

  • Ik heb de andere kant al eens gezien door een ongeval. Het was daar mooi. En als je gelooft of niet. Zouden jouw schulden ook niet worden vergeven. Geloof in waarin je gelooft. Maar laat je niet door gelovige mensen iets wijs maken wat ze zelf nog nooit hebben ervaren. Vreest niet.

    22 jaar
    4 maanden geleden
  • @j13, dit is jouw verhaal, prima, als absoluut niet gelovige wens ik jou het beste toe, maar deze onzin geloof ik niet!

    20 jaar
    7 maanden geleden
  • Je weet nooit zeker wanneer je sterft, je kan dit jaar sterven, maar ook over 70 jaar. Als je bang bent voor de dood, snap ik dat, ben ik ook geweest. Maar als je Jezus liefhebt, en Hij je Alles is geworden, je zonden vergeven zijn, hoef je niet bang te zijn voor de dood. Dan wordt het alleen maar beter. Maar als je nog niet bekeerd bent, zoals ik toen, bid dan of de Heere je bekeren wil, en pleit op zijn beloftes, en zeg Hem dat je bang bent.
    Gods zegen toegewenst!

    13 jaar
    7 maanden geleden
  • M22, daar sta ik volledig achter!
    Heel mooi!

    13 jaar
    7 maanden geleden
  • J21 mooi dat je niet bang bent voor de dood. Jij bent er dus helemaal klaar voor om voor God te staan en overal, voor al jou fouten een uitleg te geven

    16 jaar
    9 maanden geleden
  • Voor de dood ben ik niet bang, maar de manier waarop ik dood ga heb ik het liefst snel en pijnloos.

    21 jaar
    9 maanden geleden
  • Op YouTube staat een mooie animatie die de angst weg kan nemen. Type : The egg

    Hopelijk heb er iets aan

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Op YouTube staat een mooie animatie die de angst weg kan nemen. Type : The egg

    Hopelijk heb er iets aan

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Wat goed dat je hier om hulp vraagt!

    Goed dat je in God gelooft.
    Want Hij bestaat wel degelijk.
    Hemel en hel zijn ook werkelijkheid.
    Iedereen, of ze nu in Hem geloven of niet, zal ooit voor Hem komen te staan om verantwoording af te leggen.
    De schrik slaat me om het hart als ik zie hoeveel mensen nog niet geloven in deze waarheid.

    Geloof je ook in Zijn Zoon Jezus Christus, die voor jouw zonden aan het kruis is gegaan? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

    Als jij Jezus aan hebt genomen als jouw Redder en Verlosser, dan hoef je niet bang te zijn voor de dood. Als jij ja hebt gezegd tegen Jezus, dan komt de Geest van God in jou wonen en daarmee heeft God jou als het ware 'verzegeld'. Dat betekent dat je eeuwig zult leven.

    Ja, je zult wel sterven (dat doen we allemaal), maar wanneer Jezus terugkomt, dan komt Hij om te oordelen. Alle doden zullen dan opstaan. En iedereen die Hem dan niet heeft aangenomen als Redder, zal de tweede (eeuwige) dood sterven (deze mensen belanden in de hel), en de wedergeboren christenen zullen een eeuwig leven krijgen.

    De tekst waarover jouw dominee heeft gepreekt, komt uit het Oude Testament. Daar spreekt God deze zin uit tegen de profeet Hananja dat hij zal sterven, deze zin is niet voor jou bedoeld!

    Ik schrik er een beetje van, dat je zo jong al dit soort preken te horen krijgt. Dat moet écht wel goed uitgelegd en toegelicht worden anders hou je er dadelijk nog een trauma aan over..

    Kun je het er met je ouders over hebben?

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Bedankt voor al jullie reacties! Met sommige ben ik het meer eens dan de ander en je moet ons geloof maar snappen. Maak niet uit iedereen zo zijn eigen meningen en waarheden. Want kom hier wel hel verschiillende antwoorden tegen. De dominee zei het idd als waarschuwing, en ik weet niet echt wat het is maar ben op een of andere manier toch bang. Jullie hebben mij wel echt gerustgesteld. Nogmaals bedankt.

    14 jaar
    1 jaar geleden
  • De gemiddelde levensverwachting ligt ergens rond de 80 jaar of zo (ik heb het niet opgezocht, ik gok even). Dus de kans dat je nu sterft, is nihil. Zoek er even de statistieken bij per leeftijdsgroep, als je wilt.

    En ik denk niet dat die vent een waarzegger is. :-)

    Gebruik je gezond verstand: geen drugs, weinig of geen alcohol, niet roken, gezond eten, niet op je eentje 's nachts door gore achterbuurten lopen, goed uitkijken in het verkeer, anticiperen op de stommiteiten die anderen gaan doen, geen corona-vaccins nemen (veroorzaken bloedklonters doordat rode bloedcellen aan elkaar gaan kleven en zenuwschade door de proteinen die ze doen aanmaken), geen gevaarlijke sporten zoals benji-springen, extreem mountainbiken, duiken vanaf hoge rotsen, bergklimmen zonder touwen, enz... Dat zijn de hoogste risico's, dus als je die vermijdt, is de kans nihil.

    En je niets laten wijsmaken door negativisten. Geniet van het leven.

    Heb je toch pech, dan moet je op zoek naar een nieuw lichaam, en van voorafaan opnieuw beginnen, zoals ik hierboven al schreef. Het is altijd kut als je je auto, fiets of lichaam perte-totale doet, maar je overleeft het wel als bewustzijn.

    Dus geen reden om bang te zijn. Trouwens, als je opgewekt bent, ben je veel alerter en extraverter dan wanneer je bang bent. Hoe opgewekter en extraverter, hoe beter je je omgeving kan inschatten, en hoe minder kans op ongevallen.

    Als je je bang laat maken, verhoogt de kans op ongevallen, omdat je introverteert: je keert je met je aandacht naar binnen en je kan minder goed je omgeving waarnemen.

    Herken dat die negativisten, bangmakers en oproerkraaiers erop uit zijn om jou te verzwakken en te onderdrukken. Zodat zij meer controle krijgen. Dat is hun doel. Eens je dat beseft, verliezen ze hun invloed.

    Leef jouw leven, niet dat van een figuur die al 2000 jaar dood is, en wiens woorden nadien 180 graden geperverteerd zijn door corrupte machthebbers en onderdrukkers. Misschien bedoelt die vent het niet slecht, en zit hij ook maar mentaal muurvast.

    Volgende keer in de kerk, denk gewoon: "fuck you, vent, mij zal je niet hebben, no way". En steek in gedachten (!!!) je middenvinger naar hem op. Je zal je veel vrijer voelen.

    Jezus probeerde om de mensen (mentaal) vrijer, gezonder en gelukkiger te maken. En om hen levensinzicht te geven. Niet om ze te onderdrukken en bang te maken. Houdt dat voor ogen.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • En dat kan allemaal zomaar? De mensen bang maken dat ze nog dit jaar zullen sterven? Wat is me dat voor Kerk? Als ik straks tegen mijn buren zeg: "Jullie gaan dit jaar dood.", dan heb ik binnen het halfuur de politie aan mijn deur. Niet te geloven dit.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • Een jaar lang bang zijn voor de hel, bang zijn om dood te gaan, dat is op zichzelf al een hel. Daarin leef je al anderhalve maand.

    22 jaar
    1 jaar geleden
  • TS je bent 14 en zal echt niet zomaar doodgaan.
    Hierboven schreef al iemand dat het meer een waarschuwing is van de dominee dat je moet leven volgens de bijbel en de regels van je geloof.

    En je moet natuurlijk altijd voorzichtig zijn in het verkeer enzo want een ongeluk is zomaar gebeurt.

    Maar zolang jij verder gezond bent en voorzichtig bent met oversteken enzo.
    Is de kans dat je op 14 jarige leeftijd dood gaat wel heel erg klein.

    Ik heb één keer in een reformatorische kerkdienst gezeten.
    Ik vond dat de dominee hele strenge dingen zei en zelfs kwaad leek op de mensen in de kerk.
    Ik weet niet of dat altijd zo is??
    Ik ga er niet snel nog een keer heen.

    16 jaar
    1 jaar geleden
  • In mijn oosters getinte levensfilosofie gaat alleen je lichaam dood. Je ziel, geest of bewustzijn (of hoe je dat ook wilt noemen), die leeft voort en zoekt een nieuw lichaam.

    Dat staat ook letterlijk zo in de Bijbel in een evangelie, ik denk dat van Johannes. Er staat dat Jezus aan de apostolen uitlegt dat bij de dood het lichaam vergaat tot stof en as (=dus het rot weg zoals we weten), maar dat de ziel een nieuw lichaam zoekt en eeuwig voort leeft. Zoek het eens op?

    Heel de Bijbel door gaat het daarover: hiernamaals of hierna-maals (dwz. letterlijk: de volgende keer), wedergeboorte, eeuwige leven, leven na de dood, wederopstanding, enz... Het staat er honderden keren in.

    Als je goed doet, en je maakt van de aarde een paradijs, dan kom je in het hiernamaals (dus in je volgende lichaam) terug in dat paradijs.

    Als je van de aarde een hel maakt, dan kom je in het hiernamaals, dus in je volgende leven, terug in die hel die je zelf gemaakt hebt.

    In het verre Oosten noemen ze dat "karma". De meeste mensen hebben daar een hoop rare gedachten rond, ze snappen het niet. Maar karma is heel simpel: je krijgt wat je zelf maakt. Als je overal rondom je bloemen plant, dan zit je in de bloemen. Als je overal rondom stront draait, dan zit je in de stront. Dat is alles wat karma wil zeggen. Alleen werkt dat ook over de dood heen. Want je lichaam gaat wel dood, maar je geest niet. En je geest, dat ben jij zelf: je gevoelens, je gedachten, je levensinzicht, je voorkeuren en afkeuren, kortom je hele persoonlijkheid. Dus jij leeft voort met je hele persoonlijkheid, alleen je lichaam gaat dood, en je krijgt of neemt daarna een nieuw lichaam. Of je doet het een tijdje zonder lichaam, dat kan ook.

    Dood gaan is niet plezant: je verliest alles wat je hebt: al je bezittingen, je diploma's, je status, maar vooral je familie en vrienden. Tenzij je hoogbewust bent en je erin slaagt om in je volgende leven terug te komen in diezelfde familie. Dat was een geheim van vroegere koninklijke families en adel: die leerden hoe ze dat moesten doen, zodat ze hun kennis en macht soms vele eeuwen lang konden blijven behouden. Ook in het verre Oosten zijn er mensen die dat kunnen. Maar hier denk ik niet dat er veel zijn.

    Dus dood gaan is niet plezant, maar het is ook weer niet het einde van de wereld. Je gaat er niet dood van. Alleen je lichaam sterft, niet je bewustzijn en niet je persoonlijkheid.

    Maar je komt dus wel terug in de wereld die je achterlaat. Dus zelfs de grootste egoist doet er goed aan om voor een betere wereld te zorgen en om andere mensen te helpen. Want die moet daar zelf ook in leven, volgend leven. Dus help anderen (en jezelf), wees goed, doe goed, zodat je zelf ook een goed leven hebt. Nu en in het hierna-maals, dus in je volgende leven.

    God is in mijn visie: de som van alle bewustzijn, alle kennis en alle levensinzicht dat er bestaat. God is geen vieze oude vent die vanuit de wolken zit te gluren of je wel braaf met je handen boven de lakens slaapt, nee, het is gewoon de som van alle bewustzijn. Dus je kan zeggen dat God alwetend is, want die som van alle bewustzijn weet alles wat er geweten is. You see?

    Dat is eigenlijk de essentie waar de Bijbel over gaat. Alleen weten de meeste mensen dat niet, ze willen of kunnen het niet zien. Ik heb eerst Boeddhisme en die Oosterse filosofie moeten bestuderen, voordat ik de Bijbel kon begrijpen. Want geen enkele pastoor had ons dit ooit uitgelegd, zelfs al staat het letterlijk in zijn boek.

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi ik ben een moslim maar bij ons geloof is als je doodgaat als kind dan ga je altijd naar cennet (hemel) maar je mag niet zelfmoord plegen. Je gaat vast insallah niet dood.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • In jouw geloof bedoelen ze met die tekst niet dat je dit jaar dood gaat. Ze bedoelen dat je op elk moment dood kunt gaan, en dat je dus altijd moet leven volgens de regels.
    Maar vraag anders aan de dominee of een ouderling of zo wat er bedoeld werd?

    20 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten