Skip to content
17 reacties
2001 weergaves

Naar de kerk moeten

Hoi, ik ben een jongen van 15 jaar en zit in de Gereformeerde Gemeente. Ik heb alleen niks met geloof enzo. Maar ik moet van mijn ouders per se naar de kerk. Ik heb regelmatig ruzie met ze over zulke dingen omdat ze vinden dat ze verplicht zijn om mij mee te nemen omdat ze dat beloofd hebben aan God. Wat ik op zich wel snap maar als ik zeg nou dan kan ik toch een keer naar een andere kerk worden ze boos omdat ze denken dat er bij andere kerken niet volgens de Bijbel gepreekt wordt. Heeft iemand tips om hier mee om te gaan? Want ik begin steeds meer mijn ouders 'te haten' en ik merk dat ik steeds minder de zin van het leven zie. In ieder geval alvast bedankt voor het lezen en de reacties!

15 jaar
1 jaar geleden

17 Reacties

  • @jongen 13; dat klinkt als kindermishandeling, ik ben benieuwd wat God daarvan vindt en wat er in de bijbel over staat.

    21 jaar
    2 maanden geleden
  • Ik was stiekum een x niet na de dienst gegaan op zondag ben met 2 vrienden ouwe meubelen aan het verbranden op de boerderij toen ik thuis kwam rook mn moeder het aan mn kleren en mn haren kreeg een klap in mn gezicht ze heeft 2 x mn haar moeten wassen en later helemaal kon niet stoppen met huilen heb een half uur zo voor mn moeder en mn oma bloot gestaan vreselijk genant

    13 jaar
    2 maanden geleden
  • Ik was stiekum een x niet na de dienst gegaan op zondag ben met 2 vrienden ouwe meubelen aan het verbranden op de boerderij toen ik thuis kwam rook mn moeder het aan mn kleren en mn haren kreeg een klap in mn gezicht ze heeft 2 x mn haar moeten wassen en later helemaal kon niet stoppen met huilen heb een half uur zo voor mn moeder en mn oma bloot gestaan vreselijk genant

    13 jaar
    2 maanden geleden
  • Praat een keer met een vriend uit jouw kerk, of een ouderling of dominee. Of gewoon heel iemand anders. Praat over wat jou bezighoud. Ik weet niet of je helemaal afgedaan hebt met het geloof, maar ik zou zeggen: lees de Bijbel, en bid, bid, bid.

    Gods zegen toegewenst!

    13 jaar
    7 maanden geleden
  • Waarom zou je niet eens naar een andere kerk mogen. Waarom denken je ouders dat er bij een andere kerk niet volgens de Bijbel gepredikt wordt. In alle kerken hebben ze dezelfde Bijbel. Of je nu gereformeerd, hervormd, baptist of katholiek bent wat maakt het uit. Ze geloven allemaal in dezelfde God , dat is het belangrijkste vind ik.

    17 jaar
    9 maanden geleden
  • Behoor ook tot een geloofsgemeenschap die streng in de leer zijn. Dat ik hier reageer mag eigenlijk al niet. Problemen moeten we bespreken met de jeugd ouderling. Als we iets doen wat verboden is moeten we dit op biechten, wat ik niet altijd doen. Gehoorzaam zijn aan je ouders is heel belangrijk. De bijbelse tucht wordt toe gepast. Toch is het een soort bescherming en ergens bij horen, onderling zijn vriendschappen met andere jongeren heel hecht. Heeft nadelen maar ook voordelen.

    17 jaar
    9 maanden geleden
  • J20 de westerse beschaving begint in een puinhoop te veranderen. Wil je dat soms ontkennen? Volgens jou gaat het allemaal prima denk ik. Zit echt toekomst in.

    19 jaar
    11 maanden geleden
  • @ TS, “je ouders hebben beloofd”, dat mag zo zijn, maar je komt onderhand op een leeftijd waarin je zelf mag beslissen. Ik heb niets met geloof en kerk, het is een instituut dat zichzelf in stand wil houden, daar pas ik voor.

    @ m 19, lekker blijven geloven, niet uitgaan van feiten, maar fantasieën! Mijn credo, eerst zien en dan geloven.

    20 jaar
    11 maanden geleden
  • School is ook niet altyd fyn maar moet ook ik moet soms dubbel concentreren heb een vorm van adhd elke verandering is voor mij moeilijk slik ritulin en Concerta kort geleden kreeg ik een depressie als ik dan thuiskwam en vooral na het avond eten was ik bekaf zo verschrikkelijk moe mn moeder of mn oma waste mij dan bij het aanrecht in de keuken totdat mama een gesprek met dokter en doorgestuurd na de ggd en daar kreeg ik ritulin langzamerhand gaat het weer de goede kant op wil gewoon weer zelf douchen en niet als een kleuter door oma of mama gewassen worden

    17 jaar
    11 maanden geleden
  • Jij steekt meer op in de kerk dan op school. School zaait alleen maar verwarring over gender en onze oorsprong

    19 jaar
    11 maanden geleden
  • Wij zijn ook streng gereformeerd ik moet op zondag 2x naar de kerk valt niet mee bidden voor het eten bidden na het eten elke dag leest oma 20 minuten uit de bijbel voor savonds voor het slapen gaan zit oma in een diepe stoel dan moet ik op mn knieën voor haar mn ogen sluiten handen vouwen en bidden we samen de 4 oefeningen alles wat ik er over zeg levert ruzie op dus ik ben nederig en gehoorzaam

    17 jaar
    11 maanden geleden
  • Hoi TS, het is al gezegd, zolang je thuis woont en geen 18 bent zullen je ouders hier een zware stempel op drukken.
    Niet dat dit na 18 minder hoeft te worden, maar wettelijk zou je dan je eigen keuzes kunnen maken (let op wettelijk).

    De katholieke kerk waar ik ooit aan toe heb gehoord is al leeggelopen, bij hervormd/gereformeerde/protestantse gemeenschap is dit proces nu ook aan de gang. Vrees dat je nog even moet doorbijten, maar de bevrijding (zo zie ik dit) komt in zicht. Sterkte

    20 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik denk dat je zolang je thuis woont aan deze verplichting vast zit. Veel gelovige ouders kunnen dat kerkgedoe niet loslaten.

    15 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik vind er ook niks aan maar moet ook.

    12 jaar
    1 jaar geleden
  • Zoek de universele verklaring van de rechten van de mens eens op. En soortgelijke documenten. En laat hen die lezen. Iedereen heeft recht op vrijheid van denken, en vrijheid van levensfilosofie en religie.

    Probeer hen duidelijk te maken dat hun visie voor jou niet de juiste is, en dat je wel bepaalde algemene aspecten waardeert (als dat zo is, en zoek uit welke), maar niet de bekrompen details bijvoorbeeld die niet meer van deze tijd zijn (zoek daar ook voorbeelden van).

    Dus maak hen taktvol en beleefd duidelijk dat je je eigen weg moet zoeken, dat jij niet hun leven kan leiden/lijden. Anders blijf je bezig met het leven te leven van mensen die al 1000 jaar dood zijn.

    En ja, dat was bij ons ook zeer lastig. Ze wilden niets weten van mijn visie, ze wilden geen overleg. Uiteindelijk ben ik gewoon botweg gestopt met naar de kerk gaan. Mijn moeder heeft toen maanden niet met mij gesproken. Niet aangenaam, met altijd die verwijtende blik. Maar ja...

    21 jaar
    1 jaar geleden
  • Hoi TS,

    Het is lastig om hier iets over te zeggen als je niet uit dit wereldje afkomstig bent. En dat ben ik niet, gelukkig. Wel had ik een vriend die reformatorisch opgevoed wordt, die er wel happy mee is en het contact met mij heeft verbroken omdat ik niet gelovig ben er daarvoor uitkom.

    Vraagje: Hoe lang heb je al niets met het geloof meer? Of heb je er toch wel wat mee omdat je wel diensten in andere kerken zou willen bezoeken? Sterkte met je strijd!

    17 jaar
    1 jaar geleden
  • Ik snap wel wat je bedoeld. Ik ga ook al mijn hele leven mee naar de kerk met mijn ouders. Dit verwachten ze ook wel, maar ik vind het niet erg en juist wel goed om met andere gelovige samen te komen. Daarnaast heb ik aardig wat vrienden in de kerk die ik alleen op zondag zie. Hoe is dit bij jou?
    Als ik je verhaal goed begrijp, bedoel je dat je graag een keer naar een ander soort kerk wilt. Dit zouden je ouders moeten accepteren, want dit kan voor jou geloof opbouwend zijn juist. Probeer het een keer rustig met je ouders te bespreken en leg uit waarom je dat fijn lijkt. Ik hoop dat je ouders je zullen begrijpen en dat ze vertrouwen dat andere kerken ook preken vanuit de bijbel.

    20 jaar
    1 jaar geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten