Skip to content
121 reacties
6865 weergaves

misdienaar

Hallo misschien een rare vraag maar kan het zijn dat je ergens rood van kan worden in je gezicht van verlegenheid of zo,als misdienaar vind ik het lastig dat ik door een mevrouw geholpen word met de aankleding in de sacristie ze zegt dan dat het bij jongens hoort en het wel over gaat.

13 jaar
2 jaren geleden

121 Reacties

  • Ben erg trots dat ik misdienaar ben,vet leuk was het in Banneux dat is een bedevaart oord in de Ardennen.

    15 jaar
    1 dag geleden
  • Meestal draag ik een wit overhemd voordat ik een toog en koorhemd aantrek,als ik een polo shirt draag krijg ik zowiezo een wit overhemd van de koster die nog van de oude stempel is want hij wil dat het bij de kraag helemaal gestoten is,heel vervelend is dat omdat het erg strak bij de nek zit dat is een minpuntje vind ik verder is het vet leuk om misdienaar te zijn.

    16 jaar
    6 dagen geleden
  • Ik vind het heel leuk dat ik misdienaar ben waar ik zelf voor heb gekozen dan hoef je niet de tijd dat je in de kerk ben stil te zitten want als je misdienaar ben is er altijd wel iets te doen,vanaf dat je zestien jaar ben wordt je acoliet daar veranderd niet veel aan,mijn kleding is een albe en een amict!

    16 jaar
    8 dagen geleden
  • @j.13 en t.s. ben alweer drie jaar misdienaar dus toen ik elf jaar was heb ik me bij de pastoor kenbaar gemaakt dat ik misdienaar wilde zijn,vet leuk altijd dan hoef je niet de hele tijd stil te zitten en we gaan ieder jaar wat leuks ondernemen,wat jij schrijft had ik ook in het begin dan lijkt dat raar ofzo om aangekleed te worden door iemand dat was bij mij de koster maar dat went heel snel.veel plezier en wees er trots op wat je doet voor je kerk.

    14 jaar
    15 dagen geleden
  • Albe van linnen met een halsdoek over de kleren precies als de jongens en acolieten.dat zijn mijn misdienette kleren.

    15 jaar
    19 dagen geleden
  • Met een kerkdienst draag ik kleding van Stadelmaier dit bestaat uit een soutane met superplie en een gitzwarte pyama als ondergoed.

    21 jaar
    1 maand geleden
  • Ben een paar jaar geleden in een seminarie in Limburg geweest met misdienaar reis en ieder die het wilde mocht priester kleding aan en een heuse soutane met het priesterboord om.

    18 jaar
    1 maand geleden
  • Eigenlijk ben je tot je 12 jaar misdienaar en vanaf 12 jaar servient tot je 16 jaar ben en vanaf 16 jaar ben je acoliet,als je acoliet ben mag je een witte boord dragen als je een toga draagt.
    Als je een albe draagt moet je meestal een amict om dat is een witte halsdoek die je over je hals draagt onder je albe maar dat is meer voor volwassenen alhoewel jongere misdienaars soms ook die amict dragen als ze een albe aan hebben.

    16 jaar
    1 maand geleden
  • Vet leuk is het om misdienaar te zijn hoef je niet steeds stil te zitten tijdens de kerkdienst en de tijd gaat ook veel sneller om met een kerkdienst,als kleding draag ik een wit overhemd met een zwarte stropdas en daar overheen een rode of een zwarte toog en een superplie,ja heel leuk zijn ook die uitjes ieder jaar meestal een verassing en dan ben je zomaar een keer in België of Duitsland bij een bedevaartsoord.

    16 jaar
    2 maanden geleden
  • @jongen 14 het ligt er maar net aan wie er in het kerkbestuur zitten,wij moesten destijds als misdienaar tot we zestien jaar werden een rode of een zwarte toog aan met een superplie en hier had je alleen een wit boordje bij om en die knelde weleens en als je het niet wilde dan hoefde dat niet dan in iedere geval een wit t.shirtje
    Sinds ik acoliet ben is dat standaard een witte boord onder je toga maar het kan ook een albe zijn en een amict voor je kleren te bedekken.

    21 jaar
    2 maanden geleden
  • Vraagje aan jullie hier die misdienaar zijn,is dat in jullie parochie ook dat je een wit overhemd krijgt met een stijve boord ik heb daar last van maar ik durf dat niet te zeggen omdat ik bang ben dat ie mij een zeurpiet vind want iedereen moet dit aan.

    14 jaar
    2 maanden geleden
  • Daar heb ik ook vaak last van omdat ik plas medicatie gebruik dus ik moet zowieso wat bedenken voor een kerkdienst daarom gebruik ik een incontinentie broekje in combi met luiers.

    17 jaar
    2 maanden geleden
  • Zal moeilijk zijn als je onder een kerkdienst naar de w.c.moet met een soutane aan dat superplie is een soort hemd over die soutane kan je goed afdoen maar de toog/ soutane dat is een lange jurk met een hele rij knoopjes,ik heb dat zelf nooit gehad maar het komt weleens voor ja.

    20 jaar
    2 maanden geleden
  • @jongen 15,heus geen rare vraag dit komt natuurlijk ook voor tijdens een kerkdienst,als je dat een keer gehad heeft dan voorkom je dat de volgende keer door van tevoren niet veel te drinken en toch maar nog even naar de wc te gaan voordat de dienst aanvangt.

    Al komt dat weinig voor het kan altijd weleens gebeuren en dan doe je dat zo onopvallend mogelijk,ligt er dan aan welk gewaad je draagt,in het geval bij mij in de kerk heeft iedere misdienaar alsmede acolieten een zwarte “pyama” aan en een rode of zwarte toog met superplie aan dat is dan een heel gedoe als de (nood) hoog is alhoewel het geen ramp is natuurlijk!!

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • Ik vraag mij af hoe het is voor iemand die misdienaar is hoe het is als je nodig naar het toilet moet???

    15 jaar
    2 maanden geleden
  • @m.15.

    als je misdienaar ben dan assisteer je de pastoor in de kerk,daarbij draag je een gewaad dat kan een toog met superplie zijn maar een albe kan ook,kijk gewoon op internet,bij misdienaar.

    17 jaar
    2 maanden geleden
  • Sorry maar wtf is een misdienaar eigelijk

    15 jaar
    2 maanden geleden
  • Vind het ook vet leuk dat ik wat voor mijn kerk kan betekenen daarvoor heb ik nou juist hier voor gekozen,inderdaad zijn onze uitjes ieder jaar best interessant meestal naar een bedevaartsoort zoals Banneux en kevelaer.

    16 jaar
    2 maanden geleden
  • Ik vind dat ook vet leuk die misdienaarsdagen dat we met elkaar doen.
    Zowiezo is dat erg fijn het misdienaar zijn je hoeft niet tussen je ouders in de kerk te zitten en de tijd gaat veel sneller dan als je een kerkdienst aan het doen bent.

    14 jaar
    2 maanden geleden
  • Misdienaar of acoliet zijn is een fijne beleving althans voor mij.
    De uitjes ieder jaar is altijd weer een verassing,zo waren we een keer bij abdij Tongerlo en hier heb ik een mis gediend bij de broeders,een heel leuke ervaring voor mij geweest.

    18 jaar
    3 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten