Skip to content
7 reacties
781 weergaves

Joods

Ik ben zelf Joods maar niet gelovig maar ik merk dat ik mij er erg voor schaam en er niet voor uit durf te komen omdat het jodendom niet zo geliefd is in de maatschappij ik eet bijvoorbeeld geen varkensvlees en ga soms naar de synagoge oftewel de sjoel maar als ik bij mensen ben dan eet ik wel varkensvlees en ik durf niet te zeggen dat ik Joods ben dan voel ik mij raar en onbegrepen ik heb nog nooit slechte ervaringen ermee gehad maar dan nog iemand tips? Of ervaring ik vind het voor de rest wel een leuk geloof

15 jaar
4 jaren geleden

7 Reacties

  • Ik vind elke godsdienst goede dingen hebben, maar het wordt kapot gemaakt door respectloze mensen, die wel even op de stoel van God, welke dan ook, gaan zitten en zelf oordelen.De goede menselijke dingen van een godsdienst moeten gerespecteerd worden. Ik geloof, dat een god voor mensen niet te begrijpen is. Die is veel te groot en te machtig. Wat wij ervan gemaakt hebben? Een god, die een volk uitverkoren zou hebben? Onzin. Zo een god die discrimineert? Denk na. Mensen maken de godsdiensten en het liefst in hun eigen straatje. Haal het goede uit een godsdienst en stel je dienstbaar op naar de mensheid. Wat je voor je medemens doet, doe je voor god.

    14 jaar
    4 jaren geleden
  • Meisje 18 mijn familie bepaalt helemaal niks voor mij ik heb niet eens zoveel familie maar dat is weer een ander verhaal maar je hoeft niet perse gelovig te zijn om Joods te zijn het is ook een volk en daar behoor ik toe en ik heb een leven anders had ik dit toch niet gestuurd? Ik ben Joods maar doe ook gewoon met andere dingen mee zoals kerst dus ja mijn moeder is Joods dus dan ben ik het ook maar mijn vader dan weer niet en ik doe ook dingen volgens de Joodse gemeenschap zoek zelf een leven en ga eerst nadenken voordat je zoiets zegt ik ben trouwens de schrijver

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Meisje 18, Jij bent blijkbaar een van die mensen die anderen graag vertelt hoe ze moeten denken en hoe ze moeten leven. Dat zijn hele vervelende mensen. Wees een beetje ruimdenkender. Het geloof is ook een manier van leven en in de wereld staan. Het is een deel van je identiteit. Zelfs al ben je niet meer gelovig en hou je je niet meer aan de voorschriften, toch zit het in je.
    In Nederland wonen mensen met allerlei overtuigingen en het is nog maar een kleine minderheid die regelmatig een of andere religieuze bijeenkomst bijwoont. Niettemin voelen ze zich Protestant, Katholiek, Moslim, Joods, en noem maar op. Het is een onderdeel van hun persoonlijkheid. TS voelt zich joods en dan is zij joods. Jij hebt dat niet voor haar te bepalen.

    Geloof is meer dan alleen maar geloven in God en volgens de regeltjes leven, het is ook cultuur. Voor veel mensen de enige cultuur die ze hebben in hun leven. Het is het hogere dat hun leven zin geeft. Vroeger had je proletariers, mensen die wel cultuur maar weinig bezit hadden. Ze waren arm, maar op een andere manier toch rijk. Tegenwoordig heb je proleten. Mensen die wel bezit hebben, soms heel veel, maar geen cultuur. Ondanks hun materiele rijkdom zijn dat beklagenswaardige mensen. Van binnen zijn ze leeg.

    21 jaar
    4 jaren geleden
  • Je gelooft niet dan ben je ook niet Joods. Je doet alsof omdat je anders je familie teleurstelt. Kortom kap er gewoon mee en ga leven en zelf nadenken

    18 jaar
    4 jaren geleden
  • Bedankt voor je reactie ik ben zelf onderdeel van het volk sorry dat ik het niet duidelijk zei gelovig ben ik dus niet en ik ga gewoon om met niet joden ik ben er totaal niet in verkokerd en fundamenteel als ik een keer varkensvlees eet maak ik mij daar niet heel druk om maar ik zal wat beter voor mezelf daarin op willen komen want het is een heel mooi volk en geloof en ik vind de oordelen daarover jammer en ik hoef niet perce een Joodse man ik draag gewoon westerse kleding en vier kerst maar ik zal er wat meer aan willen doen maar durf het niet ik zit ook gewoon in een Joodse gemeenschap dus ik zit er een beetje tussenin maar helemaal niet streng en ik zit er ook niet in vast en word niet gedwongen

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Nog een keer de schrijver het bericht hiervoor ook ik benz/ bid ook niet en ga af en toe naar de synagoge oftewel sjoel en mijn vader is niet Joods ik heb 1 Joodse vriendin en de rest allemaal niet Joods maar ik vind het super jammer hoe mensen erover denken al vele eeuwen maar ik kan er niks aandoen alleen het tegendeel proberen te bewijzen

    15 jaar
    4 jaren geleden
  • Joods meisje, Als je zegt dat je joods bent dan kan dat een kwestie van afkomst zijn en een kwestie van geloof. Bij jou is het allebei zo en je zegt dat jij je daar voor schaamt en dat is erg verdrietig. Voor je afkomst moet je je nooit schamen en voor je geloof ook niet.

    Ik weet dat heel wat mensen niet van joden houden vanwege achterlijke denkbeelden die al honderden jaren leven. Het probleem is dat joden altijd een in zichzelf gekeerde groep zijn geweest in de landen waar ze woonden, gedwongen door hun omgeving. Dat wekt argwaan en afgunst op als het ze goed gaat. Ironisch genoeg heeft die gedwongen isolatie er toe geleid dat joden als groep heel solidair waren en hard gewerkt hebben om onafhankelijk te zijn. Veel dingen mochten ze niet en wat ze wel mochten daar werden ze heel goed in. Joden hebben altijd een buitengewone bijdrage geleverd op het gebied van wetenschap en cultuur, heel wat meer dan die schreeuwers van vandaag, en daar mag jij best trots op zijn.

    Het geloof is een moeilijke zaak, vooral als je te maken krijgt met die fundamentalistische types die beter weten wat God wil dan God zelf en anderen de les lezen over hoe ze moeten leven. Gelukkig dat de meeste mensen tegenwoordig wat rationeler omgaan met het geloof en beseffen dat wat iemand zoveel duizend jaar geleden in een boek heeft opgeschreven niet altijd letterlijk hoeft te worden genomen.
    Naar mijn idee is een geloof een ideologie met een almachtig wezen als legitimatie om die ideologie dwingend op te kunnen leggen. De bedoeling was goed, komen tot een vreedzame en rechtvaardige samenleving, maar in handen van scherpslijpers werd het een dwangbuis. In gesloten gemeenschappen werkt het, maar in deze vrije samenleving met internet enzovoorts gaan de mensen nadenken en krijg je problemen met mensen die dat niet goed vinden.

    Mijn advies aan jou is, schaam je niet voor je joods zijn, niet voor het geloof, maar wees vrij in wat je denkt en voelt en wordt een onafhankelijke geest die zelf bepaald wat je wel en wat je niet geloofd en hoe je leven wil. Blijf zelf nadenken! Praat er over met anderen en wordt nooit zo'n sukkel die anderen laat bepalen hoe je moet leven, hoe je je moet kleden en wat je wel en wat je niet mag eten of doen.

    Als er een God is dat wordt je beoordeeld op hoe jij geleefd hebt. Jij weet best wat goed is en wat slecht is. Mensen blij maken is goed, mensen ongelukkig maken is slecht. Dat is genoeg. Wordt een trotse joodse vrouw en wees dankbaar dat je die cultuur hebt meegekregen. Het is een hele rijke en waardevolle cultuur. koester die!

    21 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten