Skip to content
82 reacties
2450 weergaves

hoe is het om misdienaar te zijn

hoe vinden jullie het om misdienaar te zijn en wat voor misdienaarskleren dragen jullie.

13 jaar
10 jaren geleden

82 Reacties

  • meisje 15,alleen bij jullie dan wij hebben een toog en koorhemd gewoon over onze eigen kleren aan

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • hallo allemaal op dit forum,tja hoe is het om misdienaar te zijn,nou vet leuk vind ik het om te doen voor mijn geloof en je hoeft niet steeds stil te zitten,beetje jammer is het wel dat jongens daarvoor moeilijk te vinden zijn om misdienaar te gaan worden,ik ben nu drie jaar misdienette,toen ik de eerste keer mijn misdienaarskleding kreeg,was zo,n toog met een superplie moest ik daar wel aan wennen omdat ik net als de jongens van vroeger die misdienaar waren daar een soort zwarte pyama met zwarte pantoffels bij aan moest als onderkleding voor de toog,zo,n pyama is van satijn,in het begin was dat wel raar,maar je ziet daar niet veel van met je toog eroverheen,groetjes van een misdienette.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • misdienaar ben ik ook geweest en daarna vanzelf acoliet ik was dertien jaar toen ik acoliet werd,toen ik misdienaar werd had ik een grijzige albe aan over mijn gewone kleren maar wel met witte sloffen,toen ik acoliet werd kreeg ik een echte soutane met van die knoopjes en eronder heb ik nu een zwarte pyama met zwarte sloffen aan,kan me voorstellen dat sommige daar aan moeten wennen die acoliet gaan worden!

    17 jaar
    6 jaren geleden
  • bij ons mag je van de pastoor geen eigen schoenen dragen met je kleren maar moet je een zwarte pyama van satijn aan wat erg glimmend is en glad,met je toog eroverheen zie je het niet zo maar omdat wij een toog met een gladde voering eroverheen dragen vind ik het niet prettig want het is dan net of het van je af glijd.

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • dat is bij ons ook zo dat je van de pastoor met een zwarte pyama en sloffen aan moet doen onder een toog en superplie,iedere jongen en of meisje moet hetzelfde gekleed zijn van hem,ik moest er wel aan wennen maar toen ik misdienette werd heeft hij dat wel vertelt dat dat moest!

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • ik ben samen met mijn broer van 11 jaar en nog met meer jongens en meisjes misdienaar,misdienette,dat is vanaf dat je dertien jaar ben en acoliet word bij ons ook dat je een zwarte pyama met zwarte sloffen aan moet omdat je dan een soutane met een rochet draagt tijdens de dienst,de jongere misdienaars dragen een witte albe.

    14 jaar
    6 jaren geleden
  • dat is nog iets van vroeger dat je een zwarte pijama met pantoffels aanhad onder een toog en superplie,heb het aan onze pastoor gevraagd hij heeft het destijds wel aangehad toen hij nog misdienaar was!

    15 jaar
    6 jaren geleden
  • hallo jongens en meisjes die misdienaar en misdienette zijn,ik wil naar het seminarie later voor de priesteropleiding,ben nu twee jaar misdienaar in de parochie we hebben hier nog een oudere kapelaan en hij leert nu al veel dingen die je moet weten,elke misdienaar en misdienette heeft een rode of zwarte toog aan met het superplie we dragen daar niet de eigen kleren onder maar een zwarte pyama met sloffen,sommige noemen het pantoffels net wat je wil,om als misdienaar te beginnen en goed oplet kan je als voorbereiding voor het priesterschap veel opsteken,iedere parochie kan wel misdienaars gebruiken dus wie weet!

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • de kapelaan wil ook geen meisjeskleren zien onder ons gewaad dat is een toog met rochet en ook kunnen er geen eigen schoenen bij onder ook de meisjes moeten hetzelfde gekleed zijn als de jongens dan moeten de meisjes daar ook van de kapelaan een soort zwarte pyama onder aan met zwarte sloffen,je ziet door je lange toog daar niets van dus hoef je je daar niet voor te schamen.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • wij dragen ook van die mooie gewaden,een toog met superplie waar we een zijde zwarte pijama onder aan moeten met zwarte sloffen

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • misdienaar zijn kan heel leuk voor je zijn,je helpt de pastoor en krijg je een mooi gewaad aan,wij hebben nog steeds van die rode en zwarte soutane,s van vroeger met die knoopjes van de pastoor,vroeger moest elke misdienaar daar een zwarte pyama met pantoffels onder aan en dat is waar ik misdienaar ben nog steeds zo,we zijn ruim tevoren aanwezig en als we dan de misdienaarskleren aanhebben helpt een van ons de pastoor met zijn gewaad aantrekken,als je misdienaar ben is er altijd wel wat te doen en hoef je niet de hele tijd stil te zitten in de kerk.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • ik vind dat onze kapelaan erg overdrijft,wij mogen niet eens de eigen kleren van onszelf en de schoenen aanhouden,het is een vrij oudere kapelaan die wij hebben en we net als vroeger met een zwarte pyama en sloffen aan de soutane met het rochet aantrekken,staat wel netjes maar ik vind het een heel gedoe!

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • ik vind het fijn om te helpen in de kerk,nu ik acoliet ben heb ik een witte albe aan met een amict.

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • als je misdienaar wil worden zegt dat iets over jezelf,nu begin ik met mijn krantenwijk en vanavond en morgen ben ik in de kerk te vinden,elke week trouwens,als je veel voor je geloof over heeft wordt je misdienaar,voordeel als je dit ben en naar de kerk gaat hoef je ook niet de hele mis stil te zitten,jammer vind ik wel dat er bijna geen jongens meer misdienaar willen worden,er zijn nu meer meisjes dan jongens misdienaar.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • een rode of een zwarte toog heb ik aan in de kerk,als je bij ons geen zwarte broek en zwarte schoenen draagt met je misdienaarsbeurt dan moet je een zwarte misdienaarspijama met sloffen aan onder je toog en superplie,nieuwe misdienaars vinden dat soms maar raar maar je ziet er niks van omdat de toog die je draagt erg lang is,als je misdienaar ben moet je wel de discipline opbrengen voor je geloof,dat vinden mijn ouders en ikzelf heel fijn.

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • @jongen 16 die gelukkig naar de kerk gaat ik ben namelijk misdienaar,het is geen pyama hoor maar het lijkt er wel op en dat van die pantoffels is bij ons ook,het ligt eraan hoe de pastoor jou als misdienaar wil zien,waar wij misdienaar zijn moet alles zwart bedekt zijn onder de misdienaarskleren.

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • ik ben alweer een paar jaar misdienaar,nu wel acoliet,gewoon erg fijn om dit te mogen doen!

    14 jaar
    7 jaren geleden
  • ik ben zelf geen misdienaar maar ga wel iedere week naar de kerk toe,de jongens en meisjes die ik dan zie hebben dan als ze dat gewaad aanhebben zwarte kleren eronder met van die pantoffels,ik weet niet of dat dan een pijama is lijkt mij meer dat je dat aantrekt voor het slapen gaan!

    16 jaar
    7 jaren geleden
  • vet raar is dat ja dat verkleden als je misdienette ben en je als meisje liever gewoon je eigen kleren aan wil houden,dat heb je bij ons ook nog steeds dat iedere jongen en meisje geheel in het zwart gekleed moet zijn voordat je de misdienaarkleren aantrekt.

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • wij hebben ook nog zo,n antieke pastoor zeg maar waarvan ik ook zo,n zwarte pijama met sloffen aan moet onder een toog en superplie omdat hij geen verschil van kleren wil zien,beetje belachelijk is het wel maar ik heb er wel zelf voor gekozen!

    14 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten