Skip to content
3 reacties
358 weergaves

''Echte'' vrienden?

Hoi

In school zijn we met een groepje vrienden. 2 jongens en 2 meisjes. Soms gaat dat heel goed samen, soms zit het er serieus tegen. Zo is het net alsof 1 meisje en de andere jongen altijd het bloed onder elkaars nagels uithalen en mij dan als tussenpersoon gebruiken. Ze klagen dan over elkaar tegen mij. Of als iemand anders vraagt wie zin heeft om ergens mee naartoe te gaan probeer ik altijd mee te gaan, gwn voor die ander te plezieren. Ookal is dat niet echt iets voor mij. Maar als ik dan iets vraag voor ergens naartoe te gaan krijg ik altijd "heel enthousiaste" reacties terug... Zoals "ik zal zien of ik kan of tijd heb" of "ik weet niet, moet zien". Of als een meisje problemen heeft ofzo dan komt ze altijd naar mij. Ik kan goed luisteren en ik probeer ook altijd te helpen waar ik kan. Maar als ik dan eens een luisterend oor nodig heb, dan interesseert ze zich er niet in. Dan is haar reactie altijd van "tja" of "ja" of "ok". Soms reageert ze zelfs niet... Andere vrienden zeggen dat ik het moet laten en geen contact meer moet hebben. En dus ook andere vrienden moet zoeken... Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik probeer altijd goed te doen voor iedereen, maar krijg er nauwelijks iets voor terug... Weet iemand mss goede raad?

Thnx alvast!

20 jaar
5 dagen geleden

3 Reacties

 • Dingen die weinig kosten hebben ook weinig waarde. Die vrienden van jou hoeven weinig moeite te doen als ze iets van jou gedaan willen krijgen. Ze zien jouw bereidheid om er voor hen te zijn als een vanzelfsprekend iets en dus is het niets waard.
  Meisjes die een jongen willen verleiden weten dat ze "hard to get" moeten spelen. Dan gaat die jongen ze als begerenswaardig zien en moeite voor ze doen.

  Moeders zitten ook vaak met dat probleem. Ze houden van hun kinderen en hebben alles voor ze over. De kinderen zien dat dan dus ook als een vanzelfsprekend iets en moeder voelt zich soms ondergewaardeerd.

  Jij moet dus niet steeds maar bereid zijn om alles te doen wat ze graag willen. Heb ook maar eens geen tijd of geen zin. Geen zin bijvoorbeeld om steeds maar het gezeur over hun conflicten aan te horen.

  Altijd maar anderen proberen te plezieren gaat ten koste van jouw gevoel van eigenwaarde. Je moet gewoon wat 'duurder' gaan worden. Jij hoeft niet steeds te doen alsof je hun sympathie moet verdienen door van alles voor ze te doen. Ze moeten dankbaar zijn dat jij wat voor ze wilt doen.

  23 jaar
  4 dagen geleden
 • OMG nee, dat moet je echt niet laten gebeuren. Die doen zelfs niet de moeite om de schijn hoog te houden dat ze iets voor jou over hebben, dat is echt een 'vriendschaps'relatie met alleen maar éénrichtingsverkeer.

  Ik kan niet zeggen wat jij moet doen, ik kan alleen zeggen wat ik zou doen. En dat is me eerst en vooral bewust worden van de manieren waarop ze oneerlijk met me omgaan, de manieren waarop ze me gebruiken zelfs (en misschien opschrijven om duidelijkheid te hebben voor mezelf, soms verlies ik het overzicht en dan helpt het om het allemaal nog een keer te lezen), en dan stilletjes het contact verminderen door ook met anderen te beginnen omgaan (dat kan door interesse te tonen in de hobbies van anderen, eens af te spreken om te gaan kijken enz) en zo geleidelijk je vrienschapscirkels te verleggen. Geen ontploffing veroorzaken, maar me voorzichtig afwenden en dezelfde truukjes toepassen ("ik zal zien of ik tijd heb, beetje druk nu" 'ja ok, ik kijk volgende week misschien eens"). Dan krijgen ze vanzelf wel de boodschap dat hun haring niet meer braadt ;-)

  Het kan moeilijk zijn als je nog samen op school zit, maar er zijn echt wel manieren om het contact wat te verminderen en te kiezen voor anderen (die veel eerlijker met je omgaan).

  Als ze jou op die manier gebruiken, dan kan het zijn dat je hen, onbewust, de ruimte geeft hiervoor. Te aardig zijn levert je 'aardig' wat problemen op. Google eens op "stoppen met pleasen" en dan krijg je sites te zien die het hierover hebben. En ook boeken die je misschien in de bieb kan vinden. Succes TS!

  18 jaar
  4 dagen geleden
 • Die zijn echt toxic en gebruiken jou, zoek betere vrienden want het moet geen eenrichtingsverkeer worden

  16 jaar
  5 dagen geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten