Skip to content
6 reacties
1278 weergaves

Is het een depressie of ben ik gewoon lui?

Hoi allemaal,     Per toeval kwam ik dit forum tegen, en had even heeeeel erg de behoefte om mijn shit gewoon te delen haha. De laatste tijd weet ik niet wat ik met mijzelf aan moet. Er is zoveel gaande in mijn hoofd, dat ik niet weet waar ik moet beginnen en dat ik ook niet weet hoe ik het moet omschrijven. Maar ik weet wel degelijk dat er iets niet goed zit.     Ik heb moeite met opstaan, met de gedachte "waarom zou ik?". En ik merk dat dat steeds vaker gebeurd. Het heeft effect op mijn dagelijks functioneren.. Ik ben nooit een perfecte slaper geweest maar ik merk de laatste maanden dat het nu wel heel erg slecht is. Het gevoel om een dag te starten vind ik lastig. Ik kom alleen maar m'n bed uit als ik afspraken heb staan, of ik iets aan mijn studie moet doen. Maar zodra het kan blijf ik gewoon in mijn bed liggen. Doordat ik dit nog doe mijn bed uit komen vraag ik mij dan ook af of het niet gewoon lui heid is of zijn het depressieve klachten.. Momenteel zit ik in mijn afstudeerjaar en ook daarin merk ik ook dat ik moeite heb met van alles. Ik ben een perfectionist tot en met.. Daardoor merk ik ook dat de nodige dosis flinke onzekerheid boven water komt, en dat in combinatie met alles met tegenzin doen (in de zin van; "ik wil gewoon weg, gewoon onzichtbaar zijn"). Soms zeg ik het ook weleens tegen mijzelf: "masker op, en gaan!". Ik wil altijd maar de indruk wekken dat het goed met mij gaat, maar ondertussen gaat het voor mijn gevoel het in mijn hersenpan er heel anders aan toe. Ik heb geen actieve gedachtes tot het beeindigen van mijn leven, maar heb wel heel vaak de gedachten van: : "wat nou als ik er gewoon niet was, en dit gezeik ik niet mee hoef te maken.." of "kan ik niet gewoon even respawnen en opnieuw beginnen?". Soms met vrienden gaan we drankjes doen, en dan vindt ik het fijn dat het dan wat wilder er aan toe gaat dan normaal. Het gevoel van alcohol voelt als een verdoving ofzo. En dat vindt ik soms zo fijn, puur om alles even te vergeten.     8 jaar geleden is mijn moeder overleden, en ik ben altijd heel nauw bij haar ziekteproces betrokken geweest. Aan de ene kant vind ik dat goed, maar aan de andere kant ook niet. Met als gevolg dat ik soms dingen heb gezien die een meisje niet hoort te zien voor haar leeftijd. Mensen om mij heen hebben de bovenstaande "klachten" (zo noem ik ze maar) ook al bij mij opgemerkt, en maken zich zorgen om mij. Zij denken dat dat een oorzaak is van het overlijden van mijn moeder. Maar ik heb werkelijk geen idee waar het vandaan komt..     Ik weet het, mijn uittiksel is een bijmekaar geraapt zooitje haha. (Ben nooit de beste geweest in dingen omschrijven.) Maar zijn er mensen die zich met mijn situatie kunnen indentificeren of iemand die mij kan zeggen wat ik nu kan doen. Ik overweeg om hulp te gaan zoeken, want ik heb zelf ook door dat dit zo langer niet meer kan.     Voor diegene die mijn verhaal helemaal gelezen heeft,   Bedankt

20 jaar
2 jaren geleden

6 Reacties

  • Om te beginnen gecondoleerd met je moeder. Ik ben onlangs mijn eigen moeder verloren en dat is op mijn leeftijd al zwaar, dus het lijkt me al helemaal heftig als je dat zo jong meemaakt als jij.

    Wat je voelt is zeker geen luiheid. De gevoelens van zinloosheid die je beschrijft, doen me inderdaad eerder denken aan iets als depressie. Daar heb ik zelf helaas ook ervaring mee.

    Je plan om hulp te gaan zoeken is zeker een goed idee. Met de hulp van bijvoorbeeld een goede psycholoog kun je gemakkelijker de weg vinden naar herstel, en je (weer) gelukkiger gaan voelen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Hier de meneer van 21 jaar.

    Klinkt lastig, maar goed dat je wel boosts kan vinden. Blijf dat vooral opzoeken! Misschien dat er therapie bestaat dat die reset kan veroorzaken. Je leeft maar een keer, dus als therapie kan helpen met het beste eruit halen is dat in mijn ogen een hele goede keuze.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Hola,

    Ik ben de plaatser van de topic, en wilde nog reageren op de meneer van 21 jaar. Mijn hobby is muziek, theater, fotografie en afspreken met vrienden. Het zijn dingen die mij ontzettend blij kunnen maken, en dat maken ze ook. Het is alleen toch dat ik nu die dingen anders "beleef" dan normaal. Recent ben ik naar een voorstelling geweest, en dat heeft mij echt weer een soort boost gegeven. Maar merkte alweer heel snel dat ik een soortvan "afdaalde" ofzo. Het afspreken met vrienden vind ik de laatste tijd ook lastig, uiteindelijk ga ik vaak nog naar onze afspraakjes maar zelfs dan voel ik mij soms gewoon leeg of er niet helemaal erbij. (Er zijn ook vaak zat keren dat ik een geweldige avond heb hoor haha) .

    Met het respawnen bedoel ik het als reset. En dan gewoon dat ik er ben zonder deze moeizame dingen. Ik wil heel veel dingen ondernemen, maar merk dat ik veel dingen niet afmaak of laat liggen doordat ik mij zo voel. En als ik kon "respawnen" had ik deze dingen wel zonder enige moeite kunnen doen en er voldoening uit halen.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Mensen om mij heen hebben de bovenstaande "klachten" (zo noem ik ze maar) ook al bij mij opgemerkt, en maken zich zorgen om mij. Zij denken dat dat een oorzaak is van het overlijden van mijn moeder. Maar ik heb werkelijk geen idee waar het vandaan komt..

    Ik denk dat je met het woord oorzaak het woord gevolg bedoelde dat je mogelijke depressie in onstaan vanuit die periode en dat kan heel goed zo zijn. Veel succes met juiste hulp vinden de klachten komen mmwel overeen met een depressie

    Gecondoleerd nog met je moeder

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik ken je situatie niet, maar heb wel eens vergelijkbare dingen gehoord/gelezen van mensen. Hulp zoeken en in therapie gaan is denk ik de beste oplossing.

    Ik vroeg mij wel twee dingen af na het lezen van jouw verhaal (Ik ben geen psycholoog of sociaal werker oid, deze vragen zijn puur uit mijn eigen nieuwsgierigheid).

    1. Wat maakt jou nu echt gelukkig, wat zijn je passies? Is er niet een hobby/interesse oid die ervoor kan zorgen dat je wel je bed uit komt?
    2. Je benoemde dat je vaak de gedachte had over respawnen. Wat zou je dan anders doen?

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste ts,

    Het klinkt ieder geval dat je niet lekker in je vel zit. Ik denk dat het geen luiheid is eerder een depressie of richting een burnout. Als oorzaak door perfectionisme en je verleden. Ik zou zeker aanraden snel een verwijzing te vragen bij de huisarts. Wachtlijsten kunnen erg lang zijn. Zij kunnen je de handvaten geven die je nodig heb om dingen een plaatsje te geven, minder hoge eisen aan jezelf te stellen en weer gelukkig te worden. Het is een moeilijke stap ik weet het. Maar als je eenmaal bezig bent en het werkt ben je blij dat je het bent aangegaan

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten