Skip to content
21 reacties
2395 weergaves

Waarom zien mensen autisme als een beperking?

Ik snap niet waarom autisme een beperking is, wij zijn gewoon anders en kunnen veel beter met PC's omgaan dan andere mensen dus waarom denkt iedereen dat?

13 jaar
9 jaren geleden

21 Reacties

  • Het probleem is dat er verschillende vormen van autisme zijn en dat iedereen een autist vergelijkt met de ergste vorm van autisme

    22 jaar
    7 jaren geleden
  • Jongen 15, klopt. Dat zijn vaak wel de lichte vromen. Maar als autist heb je wel sneller voorrang

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Omdat autisten zich zo hinderlijk gedragen, vind ik, en dan zonder grenzen doorgaan. Of gillen: ik heb autisme!! ik kan er niks aan doen!

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik heb zelf geen autisme maar mijn goede vriend en zijn goede vriend weer wel. Mijn goede vriend is graag met auto's bezig en ken vrijwel alle kenmerken daarvan (zo dus ook van mijn ouders als mijn leerkracht wel eens ging vragen op wat voor kenmerken mijn ouders hadden) Maar mijn goede vriend zijn goede vriend is weer goed met de hoofdsteden want hij vroeg elke keer aan mij wat de hoofdstad van iets was. Dus ieder zijn eigen talent :-)

    20 jaar
    7 jaren geleden
  • Jongen 22, klopt, hier ben ik het mee eens. Mensen met autisme zijn vaak wel goed en geïnteresseerd in een ding. Ik ben erg geïnteresseerd in lego

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • Willen we aub ophouden met het walgelijke stereotype dat autisten computergoden zijn? Ik ben zelf ook zo autistisch als een deur, maar snap net genoeg van een computer om 'm te gebruiken voor doorsnee dingen. Zaken als IT, elektro, meet- en regeltechniek zijn pure magie voor mij.

    Voor de verderrest heb ik ook wel redelijke beperkingen (gehad) door mijn autisme. Sociale incompetentie speelt bij mij nog steeds best een grote rol en ik kan ook nog heel emotioneel (vaak uitflippen) reageren als iets niet lukt. Dat laatste gebeurt dan gelukkig doorgaans in de privésfeer en bijna nooit buitenshuis. Maar het brengt wel degelijk beperkingen met zich mee en niet iedere autist is een computergod...

    22 jaar
    7 jaren geleden
  • Meisje 19, klopt. Elk persoon met autisme is ergens anders heel goed in. (Bij mij op school waar ik momenteel les krijg geven me les met lego , das iets waar ik me in uit kan leven en kan bouwen waar ik mee in me koppie zit) ben gelukkig van de instelling af en woon nu bij me moeder waar het behalve de taxi.goed gaat. Zo lang je mij beetje ruimte geeft, voorspelbaar bent en luisterend lukt alles wel. Ik heb momenteel een.planbord waarop ik kan zien wat ik.moet doen

    15 jaar
    7 jaren geleden
  • ik heb een vriend die een zware vorm van autisme heeft
    en idd hebben ze wel veel talent want mijn goede vriend is goed met auto's (van qua merken dan) en nog een klasgenoot weet de hoofdsteden van alle landen ieder zijn/haar eigen talent

    19 jaar
    7 jaren geleden
  • Niet iedereen met autisme is goed met pc's

    22 jaar
    7 jaren geleden
  • Dat komt omdat mensen met autisme moeten hebt om sociale contacten te maken, en prikkelbaar zijn. Daarom zien mensen autisme als een beperking. En jammer genoeg ook als een scheldwoord. Maar alleen autisme zien mensen niet alleen als een stoornis. ADHD, odd, dwangstoornis, pdd-nos. verstandelijke beperking of lichamelijke beperking zien mensen ook als een handicapt.

    Dat komt ook door het feit, dat gewone mensen zien dat mensen met een beperking niks kunnen. En nutteloos zijn in de maatschappij.

    20 jaar
    8 jaren geleden
  • (meisje van 14: Ik heb pdd nos. Kan moeilijk contact maken. Ik heb ook odd (opstandig, dwars en driftig) en ben dyslectisch. Voor een dislext heb ik een hoog iq volgens school. Ik heb erg veel last van me autisme. Ik kan bevoordeeld niet zelfstandig wonen of zonder begeleiding naar buiten. Ik ga met de taxi waar alle drukte me natuurlijk erg ititeerd. Woon momenteel op een instelling. Ik heb namelijk vast gezeten omdat ik onhandelbaar was. Daarna gesloten instelling en nu een open instelling. Hier loop ik één dag stage op het terrein. )

    herkenbaar voor mij moeilijk contact maken met mensen
    irrtaties van verkeer of teveel prikkelingen enz
    dyslectisch ook dwars zijn ben ik altijd erg eigen will hebben =)

    weet niet of je wel is in slaap donderd als je eenmaal rustig zit
    heb ik regelmatig of midden in de chaos van iedereen zo in slaap sukkelen.

    met IQ weet ik niet heb in pyscholgie heel wat testen moeten maken en ik zit op 1 plek in 120 en 1 plek in de 80 en daar tussen in liggen allerei intressen op allerei IQ hoogtes ze weten niet wat ze met mij aan moeten om plat te zeggen.
    heb ook op de school waar alles mis ging testen moeten maken en ja ze komen uit op niv 3 a niv 4 ligt aan opleiding maar als nog ik val overal als een baksteen tussen uit.

    ik ben maar gaan werken en in de tijd dat geen school had ben ik werkend en aan me rijbewijs begonnen.

    alleen ik ken veel autisten die dat geluk niet hebben zoals ik het elkeer voor elkaar schop maar misschien komt het ook omdat ik altijd in vuur en flam aan het vechten ben met mezelf en de toekomst die ik graag wil opbouwen.

    ik wil niet in de wajong blijven ik wil wat doen en opbouwen en ook misschien wel een leuke meid tegen komen maar als nog het begint bij jezelf en als je eenmaal de 18 passeerd denk je ook misschien volwassener naar het geheel wat nu gaande is

    ik ben niet de gesloten insteling of openinstellingen enz geweest maar wel de kans gehad om op de lijst te komen alleen ik wou uit mezelf opbouwen en ben blij dat ook is gelukt zoals ik wil en onhandelbaar ligt net aan wat ze bedoelen ik heb ook meerder driftbuien gehad enz en rode gloed door me ogen maar dit kwam meestal omdat mensen me de ruimte niet geven om af te koelen en ja dan gaat het gewoon MIS als mensen te veel op je huid zitten gaat het mis en dat is meestal in mijn geval. weet niet of je het herkend.

    of compleet instorten van alle prikkels en alleen maar willen slapen.

    daarnaast post boven jou is ook van mij probeer nu alle hulp die je kan aan te nemen en zelf uiteindelijk op eigen benen vooruit te lopen.
    want uiteindelijk kan niemand je hand meer vast houden in de toekomst en zal je zelf heel veel gedurfde keuzes moeten maken.

    besef hebben weining mensen voor je handicap
    sommige mensen beoordelen je zelf er op ik heb een praatgroep gehad voor een korte tijd en ik moest elke woensdag er na toe

    ik had toen der tijd 2 werkgevers de ene had me aangenomen om te werken en die ander werkte altijd achter in de loods enz maar de ene begreep me en de ander zei OH leer je daar om autist te zijn.

    veel mensen hebben geen besef of kwetsen je heel snel door lompe opmerkingen neer te gooien soms bedoelen ze het niet zo maar de ander keer irriteer je er mateloos aan.

    een instelling is leuk maar de echte wereld confronteerd je dagenlijks met alles en wat en dat wordt je misschien maar deels geleerd in en instelling.

    dus mijn advies zorg dat je op je eigen benen kan lopen en doen

    23 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik heb pdd nos. Kan moeilijk contact maken. Ik heb ook odd (opstandig, dwars en driftig) en ben dyslectisch. Voor een dislext heb ik een hoog iq volgens school. Ik heb erg veel last van me autisme. Ik kan bevoordeeld niet zelfstandig wonen of zonder begeleiding naar buiten. Ik ga met de taxi waar alle drukte me natuurlijk erg ititeerd. Woon momenteel op een instelling. Ik heb namelijk vast gezeten omdat ik onhandelbaar was. Daarna gesloten instelling en nu een open instelling. Hier loop ik één dag stage op het terrein.

    14 jaar
    8 jaren geleden
  • kerel je bent nu 13 jaar oud pc gamen enz is de wereld.
    school gaat zeker met 2 vingers in de neus nog? (in mij geval rondt die leeftijd)

    maar als je rondt de 23 komt ga je zeker merken vooral als je met mij zou praten in Reallife

    de dingen die vanaf mijn 16de gebeurd zijn kan ik denk al een boek over schrijven.
    het zorgenlozen bestaan enz is er niet nederland is hard tegen autisten ook al ontkennen mensen dat maar al te graag de reality is dat we op de grens leven in het meeste geval of dat ons leven compleet wordt beinvloed door de handicap.

    de pc is schijnbaar het engiste communicatsie middel wat we niet los kunnen laten omdat dit de meest stille maar makkelijke weg is om iets te begrijpen. of om te ontspannen zonder conflicten van anderen. maar als nog gamen tegen hun

    het excuse ik ben autist werkt niet omdat je zelf in de vingers snijdt
    de meeste werkgevers die ik heb gehad waren me liever kwijt omdat ik zelf liever op mijn manier werk zodat iets goed wordt gedaan.
    maar meeste bedrijven willen gewoon geld draaien jij moet snel werken enz. of de altijd schuld geven aan werknemer in dit geval

    ik woon op mezelf heb me eigen apartement
    heb mooie auto voor de deur gepimpt enz en haar koos naampje is Miss Red de engiste auto metaal die wat meer waarde heeft voor mij op het moment want een echte vriedin heb ik niet gehad denk ik.
    heb mooi meubels enz
    ben nog steeds single want ik kan maar niet dat meisje vinden die me begrijpt... en alle ervaringen enz is mijn vertrouwe in dames flink gezakt.

    alleen de grote MAAR is ik ben een autist ik zie de wereld zoals ik hem zie niet als een ander als ik zou willen zou ik elke auto in de buurt onder handen nemen op pimpen. bewerken spuiten enz

    ik zit ook in de auto schade branch 2 dagen in de week aangezien die bedrijf niet genoeg werk heeft of hulp om me bezig te houden maar als nog ik heb toch nog werk naast me wajong de meeste autisten zitten thuis achter hun pc vast of komen niet aan werk en blijven werkenloos geen rijbewijs meestal.

    maar om beetje nog sociaal te zijn zit ik wel in een autoclubje en doe soms meetings.

    wat mij het meest blije maakt is gamen / auto pimpen / en zinvol werk doen / alleen mijn hele leven voeld nu een puinhoop MBO niet afgemaakt toch werkzaam toekomst onbekend.
    will papieren hebben voor werk of vervoer maar krijg niks van de grond / zit meest van de tijd te denken hoe ik de wereld overleef. / dat ik nog compleet gek ben.

    toen ik jouw leeftijd had was alles zorgenloos en zag er niet uit als een probleem. alleen ik wist toen nog niet dat ik een autist was en dat is het verschil engiste wat jij wel heb is HULP denk ik.

    ik kreeg geen hulp en na dat je 18 ben komt dat donker gat in de samenleving en dat heet meneer en mevrouw wij kunnen voor u zoon eigenlijk niks mee betekenen u zoekt het maar uit.

    de reality is jij zelf moet het beste er maar van maken en dat begint met de vraag waar wil ik zijn in zoveel jaar.
    en wat zijn mijn mogelijkheden dat te bereiken.
    met daarbij passende factor ja autisten zijn goed met pcs maar op welk nivaue verschild per persoon.

    mijn maatje is hoog IQ kan van alles met pcs hardware en software enz ook webpaginas bouwen enz maar komt gewoon bijna niet aan werk of hijs onstabiel of hijs in moodswings van diep na low. je wil niet weten hoe vaak ik hem moet oppeppen als ik eenmaal tijd heb wat samen te doen. =/

    je ben 13 nu GENIET van je zorgenlozen bestaan maar ik hoop dat je beetje en antwoord heb op de waarom.

    23 jaar
    8 jaren geleden
  • Even een reactie op jongen 23
    "Mensen met autisme hebben moeite met het begrijpen van sociale dingen en hebben een andere kijk op de wereld dan normaal is."
    Wat is nog normaal als je de wereld op een andere manier kan bekijken?
    Kan het dan niet zijn dat wij niet normaal naar deze wereld kijken?
    Maar iedere autistisch is anders er zijn die heel erg zware autisme hebben terwijl er ook genoeg zijn die juist hoog functionerend zijn en zijn er zelfs die een top baan hebben zoals een TOP manager van Philips of wat denk je van Johan Cruyff ook die had autisme maar was wel een top voetballer en woord kunstenaar.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Het is een aanduiding die te veel als negatief wordt gezien.
    Ik heb last van mijn ogen en ook dat is een visuele "beperking" terwijl ik gewoon kan lezen en schrijven.

    Maar vroeger heette deze aandoeningen heel wat anders zoals krankzinnig of geesten ziekte omdat men gewoon niet wist wat autisme was en zelfs nu is autisme nog steeds een breed spectrum van aandoeningen.

    Wat ook heel erg weinig mensen weten is dat verlegenheid ook een autistische aandoening is maar wel een waar mee je kan leren omgaan.

    Nogmaals het is een aanduiding meer ook niet.

    Zelf heb ik geen autisme maar soms zou ik juist wensen dat ik wat meer van computers zou snappen ik kan me computer zo nu en dan wel uit het raam willen gooien maar ja dan moet ik weer al me huiswerk op de hand gaan uitschrijven en dan weet ik zeker dat me leraar me voor gek verklaart.

    16 jaar
    8 jaren geleden
  • Hoii, ik heb asperger en een iq van 152. Toen ik 7 was hackte ik de computers op school al. Dit zie ik als een voordeel van autisme. Ik kan gemiddeld qua nadenken veel meer dan mijn klasgenoten bijvoorbeeld. Verder heb ik een opstandige gedragsstoornis hierdooe ben ik erg opstandig, (voor de mensen die scorpion gezien hebben: walter heeft dit ook). En ik heb LLI (lower latend inhibition) hierdoor zie ik alleen de details en niet het geheel. Bijvoorbeeld wel de schroef maar niet de bank. Dit is best wel vermoeiend maar ik zie het niet als een beperking. Nis is een beperking als je er zelf mee kunt omgaan. Groetjes M

    14 jaar
    8 jaren geleden
  • Ik heb asperger en ben 13 en nu loop ik al stage bij een bedrijf dat van alles met computers doet ik doe daar aan programmeren en apps ontwerpen. Is heel leuk..

    13 jaar
    9 jaren geleden
  • Autisme kan wel degelijk een zware beperking zijn, dat ligt aan de vorm en ernstigheid ervan. Ik heb heel licht autisme, ppd-nos als het goed is. Ik ben van mezelf vrij stil en heb veel behoefte aan rust maar kan zeker wel goed met mensen omgaan, en heb een bovengemiddeld IQ en verder nooit echt problemen. Maar mijn nichtje bijvoorbeeld heeft zwaar autisme en een zeer laag IQ, durft wel te praten maar kan zich totaal niet inleven in anderen en heeft weinig zicht op veel situaties, en gevaren. Zo zou ze graag bij een vreemde man in een busje stappen om naar huis te komen, ookal is ze al 16. Ze kan ook niet zelfstandig zijn omdat ze veel dingen niet zelf kan, en ze komt ook snel in de problemen omdat ze zich snel laat bepraten om slechte dingen te doen of zelf dingen doet waarvan ze weet dat ze fout en stom zijn. Ze is ook nog erg kinderachtig in heel veel dingen en als ze nieuwe foute/vieze woordjes leert herhaald ze deze steeds voor de komende week.
    Het kan dus zeker een beperking zijn, maar inderdaad is dit niet altijd het geval, als de persoon er mee om weet te gaan.

    17 jaar
    9 jaren geleden
  • Ik heb autisme, het is inderdaad wel degelijk moeilijk mee om te gaan maar als je je verdiept in je stoornissen kan je er veranderingen in brengen het koste mij wel veel tijd om me te gedragen als ieder ander maar ik ben op weg, mischien heeft dat ook met ouderdom temaken maar je zal het niet meer aan me kunnen zien in iedergeval, daarbij heb ik een aantal goede relaties gehad ben zelfs nog een bekende muziek producer en heb vrijwel de taal engels helemaal zelf geleerd zonder enige school lessen of via andere manieren   dus eigelijk hoeft autisme geen beperkingen te hebben, als je maar weet waar je aan toe bent en jezelf helpt, instanties zoals internaten bieden geen help zij maken het erger ik heb daar al lang gezeten om te kunnen vertellen dat t niet heeft geholpen om me weg te stoppen.   gr onbekende

    20 jaar
    9 jaren geleden
  • Mijn stief broer is ook een autist en heeft altijd moeite gehad om een vriendin te krijge. Het vreemde is dat ze heel goed zijn in bed. Maar als je ergens mee zit of getroost wil worden begrijpen ze dat niet of je moet het letterlijk zeggen. Maar autisten worden onderschat want er is niemand zo trouw aan een partner als een autis, hij/zij zal alles voor je doen zolang je maar duidelijk bentt. (Dit heeft mijn zus geschreven)

    11 jaar
    9 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Heb jij een chronische aandoening?

    Heb jij een chronische aandoening?

    Je bent jong, je hebt dromen en je wilt niets liever dan gewoon meedoen in de maatschappij. Dit kan best een uitdaging zijn als je een chronische aandoening hebt. Bij JongPIT helpen ze je graag. Ga naar jongpit.nl.

    Ga naar Jongpit.nl over Heb jij een chronische aandoening?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten