Skip to content
1 reacties
740 weergaves

Hoe krijg ik vrienden!

Sinds eind vorig jaar ben ik bezig met mezelf wat op te krikken. Vooral mentaal gezien, maar ook bijvoorbeeld mijn uiterlijk. Zo trek ik mij steeds minder aan van wat andere qua uiterlijk van mij vinden. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, gaat het al aardig de goede kant op. Het is vooral angst dat mij tegenhoud om bepaalde uiterlijke- en gedragskenmerken te tonen.

Deze angst is mede afkomstig van de slechte mentale staat waarin ik enkele jaren geleden verkeerde. Hoewel dit nog altijd niet volledig opgelost is, gaat het beter dan eerst. Nog altijd ben ik onzeker en dat heeft verschillende redenen. Voornamelijk een relatie (wat ik nog nooit heb gehad) en vriendschappen. Tot vier jaar geleden (was toen 16) had ik nog nooit vrienden gehad. Toen ik naar een andere middelbare school ging, kreeg ik ineens een aantal mensen waarvan ik nu kan zeggen dat het vrienden zijn. Ik houd heel veel van ze maar hoewel ik ze nooit zal laten vallen, zijn het niet de vrienden waarop ik gehoopt had. Meeste spreek ik maar twee á drie keer per maand. Ik echte goede vrienden en dan het liefst ook een hechte vriendengroep waarmee ik (als het weer mag) elke week mee uit kan gaan. Ik mis dit en ik merk dat het me enorm in de weg zit.

Wie kan mij helpen? Of zijn er goed tips om dit doel te bereiken?

20 jaar
2 jaren geleden

1 Reacties

  • Beste jongen, Jij bent twintig en je bent op zoek naar vrienden. Je hebt mentale problemen gehad waardoor je pas toen je zestien was vriendschappelijke relaties met klasgenoten hebt kunnen ontwikkelen, maar dat bleef oppervlakkig en nu wil je een wat diepere vriendschap.
    De vraag is, wat voor soort vriendschap wil jij? De meeste jongens van jouw leeftijd zijn al een tijdje op het liefdespad en hebben wel wat avontuurtjes achter de rug. Jij hebt nooit een relatie gehad. Waarom niet? Hebben jouw mentale problemen in de weg gezeten of waren er andere dingen. Je zegt iets over je uiterlijk, maakte dat dat het jou aan zelfvertrouwen ontbrak?

    Nu zeg je dat je graag een vriend wilt en je wilt uitgaan met een vriendengroep. Jongens die samen uitgaan die doen dat in het algemeen om meisjes te ontmoeten. Is dat wat jij ook wilt, of is de drang om een vriendin te vinden misschien niet zo groot? De vraag is, wat wil jij echt met die vriendschap?
    Als het om hechte vriendschappen gaat dan gaat het meestal om jongens die elkaar al heel jong ontmoet hebben en samen de wereld om hen heen ontdekt hebben, later het leven en de liefde. Op een gegeven moment verwatert die vriendschap dan omdat ze een liefdesrelatie hebben gekregen en later een gezin die dan het zwaartepunt van hun leven is geworden.
    Die fase heb jij gemist en als jij nu een vriend zoekt, wat wil je dan met die vriend? Samen dingen doen die mannen met elkaar doen, zoals sleutelen, vissen, muziek maken en dergelijke, of wil jij meer? Een romantische relatie misschien? Ben jij echt eerlijk naar wat je ware verlangens zijn of verdring jij dingen?

    Bij mannen gaan vriendschappen vooral om samen dingen doen. Ik noemde al wat. Heb jij liefhebberijen zoals natuur, techniek, muziek, sport? Op die manier kan je anderen ontmoeten met de zelfde interesses. Als je een vriend wilt hebben dan moet je beginnen met een vriend te zijn. Je moet niet geven om te krijgen maar geven om het geven en misschien krijg je dan wat terug.
    Je hebt het over je uiterlijk en mentale problemen. Zie je er raar uit? Doe je af en toe raar? Als je een goede relatie met iemand wilt dan moet je volledig open en eerlijk zijn. Uiteindelijk val je toch door de mand als je iemand speelt die je niet bent en dan voelt de ander zich verraden. Je hoeft er niet gelijk mee naar buiten te komen, maar als je iemand ontmoet hebt waarvan je het gevoel krijgt dat je daar wat mee kan, dat het duurzaam kan zijn, dan moet je open zijn over jezelf. Je moet ook open zijn over wat je echt wilt met die ander. Gewoon samen gezellige dingen doen, beetje kletsen, beetje rommelen, of meer? Hou jezelf niet voor de gek, hou die ander niet voor de gek.

    Kortom, ga uit van je interesses, je liefhebberijen en zoek mensen met dezelfde interesses en sluit je daar bij aan. Sport is een heel goed middel. Is dat niet je ding is zoek het dan in hobbyclubs of ander soortige groepen, verenigingen, die dingen doen die jij ook leuk of interessant vindt. Je kan ook gewoon in het weekeinde uitgaan naar gelegenheden waar je anderen kan ontmoeten en wat gezellige uurtjes doorbrengen.
    Zoek de mensen op waar ze zijn en stel je open voor contact. Het gaat niet vanzelf. Succes!

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Vriendschap

    Vriendschap

    Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

    Ga naar Join-us.nu over Vriendschap
  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten