Skip to content
2 reacties
470 weergaves

Niemand begrijpt mij......

Hoi, ik ben hoogbegaafd en ik zit net in de eerste. Ik heb het sociaal erg moeilijk en ik heb vaak het gevoel dat niemand mij begrijpt.. mijn logica is gewoon anders. Mijn interesses zijn anders. En de uitleg bij de les is zo overbodig lang! Heeft iemand tips voor mij hoe ik vrienden kan vinden en hier mee om kan gaan?

12 jaar
6 jaren geleden

2 Reacties

  • Ik zit ook in de eerste op het gymnasium en heb het heel zwaar. Ik heb andere interesses dan mijn klasgenoten want wil ook leuke dingen doen.

    12 jaar
    6 jaren geleden
  • Hé, ik ben zelf waarschijnlijk ook hoogbegaafd en ik herken je verhaal wel. Ook voor mij kostte het tijd om vrienden te maken, omdat ik met veel andere dingen bezig was dan mijn klasgenoten. Ik zal proberen je een paar tips te geven, misschien heb je er wat aan.

    Allereerst: wat het tempo in de les betreft, raad ik je aan in gesprek te gaan met je mentor en je leraren. Niet alle docenten staan ervoor open, maar zeker als ze aan je cijfers kunnen zien dat het goed gaat, zijn ze soms wel bereid om je extra uitdaging te geven of andere afspraken met je te maken. Mijn school bood leerlingen met goede cijfers de mogelijkheid om lessen over te slaan en in die tijd aan een eigen project te werken; misschien dat jouw school ook dat soort dingen aanbiedt?

    Vrienden maken is helaas soms lastig op de middelbare school, maar zeker niet onmogelijk. Ik wist zelf op een gegeven moment een paar mensen in mijn klas te vinden die ook 'anders' waren. Maar veel van mijn schoolvrienden vond ik buiten mijn oorspronkelijke klas. Dit gebeurde met name toen ik in de bovenbouw kwam en de klassen gemengd werden vanwege de vakkenkeuze, maar ik heb ook veel leuke contacten gemaakt bij clubjes binnen school (in mijn geval was dat bijvoorbeeld een groep leerlingen rondom een van onze schoolkranten). Dus kijk goed rond of er dat soort clubjes bestaan bij jou op school en of er iets tussen zit wat je leuk lijkt.

    Wat ik zelf gemerkt heb, is dat vrienden maken steeds makkelijker wordt naarmate iedereen ouder wordt. Hoewel het soms misschien lijkt alsof jij als enige moeite hebt met vriendschappen sluiten, zijn heel veel mensen op jouw leeftijd onzeker, en dat maakt vriendschap niet altijd gemakkelijk (vooral niet wanneer mensen bijvoorbeeld bang zijn om niet 'normaal' gevonden te worden en daardoor zichzelf niet durven te zijn). Maar mijn ervaring is dat dat steeds beter gaat. Nu studeer ik, en het verbaasde me hoe snel ik echt goede vrienden maakte bij mijn opleiding. Dat had ik echt niet verwacht, als ik terugdacht aan mijn eigen schooltijd. Daarmee wil ik niet zeggen dat je overdrijft of zo, want het is inderdaad erg vervelend als je moeilijk contact maakt met klasgenoten, maar misschien helpt het om te weten dat het niet voor altijd zo hoeft te zijn.

    19 jaar
    6 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Vriendschap

    Vriendschap

    Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

    Ga naar Join-us.nu over Vriendschap
  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten