Skip to content
1 reacties
302 weergaves

Struggles met vriendinnen

Ik heb eigenlijk mijn hele basisschooltijd vrienden gehad, hele goede vrienden ook(de meeste daarvan zijn nog steeds mijn vrienden), en ik had altijd gewoon veel zelfvertrouwen en de meeste mensen mochten mij wel gwoom vgm. Maar in groep 8 ging het mis. Ik weet niet precies wat het was, maar mijn zelfvertrouwen stortte in. Ik vroeg me constant af wat anderen van me vonden, of ik wel genoeg leuke vrienden had, of ik er wel bij hoorde enzovoorts. De hele zomervakantie heb ik lopen piekeren over of ik wel vrienden zou maken in de brugklas. De eerste dag was ik samen naar school gefietst met een meisje van mijn oude school, ik noem haar ff S. Ze zat in de andere groep 8, dus ik kende haar nog niet heel goed. Er zat ook nog een ander meisje van mijn oude school in onze klas, ik noem haar I. Ik had de 1e dag een groepje meiden gevonden waar we bij gingen zitten in de pauze, dat was wel heel gezellig. S en ik werden steeds betere vriendinnen. Maar mijn stomme onzekerheid bleef. Ik had het gevoel dat alle meiden me raar en warrig vonden(ik vergeet nogal vaak dingen). Ik ontmoette ook nog een ander meisje, dat is nu ook een goede vriendin. Het probleem was alleen I. I en S waren in groep 8 goede vriendinnen, maar S negeerde I opeens. Mij vertelde ze dat I jaloers was en over ons roddelde. Ik geloofde dat. Toen kregen we toetsweek. I vroeg S om samen te fietsen, en ze fietsten toen de hele toetsweek samen. Nu nog steeds. Ik doe nog steeds normaal tegen I en S, maar bij S voelt het niet meer als vroeger. Ik voel me niet meer op mn gemak bij haar zoals je je voelt bij een vriendin. Ik heb intussen wel iemand anders gevonden om mee samen te fietsen, maar die zit in een andere klas. Ik weet echt niet zo goed wat ik met die stomme onzekerheid aanmoet, ik heb constant het gevoel dat ik alleen maar rare dingen zeg. Gelukkig heb ik nog 2 vriendinnen op school, maar dat meisje uit mijn klas is super vaak ziek, die zie ik niet echt vaak. Hebben jullie tips?

12 jaar
7 jaren geleden

1 Reacties

  • Dit gaat misschien heel stom klinken, maar ik denk dat dit veel met je puberteit te maken heeft. Je bent nu je eigen identiteit aan het ontwikkelen en je wordt je zo veel meer bewust van je plaats in de wereld. Daardoor vergelijk je je nu ook veel meer met anderen en kun je ook onzeker worden over jezelf. Je bent daar niet alleen in, maar de meeste mensen om je heen zullen dat niet hardop toegeven. :-) Mijn persoonlijke ervaring is dat dit steeds minder wordt als je ouder wordt naarmate je jezelf beter leert kennen.

    Als je door je lage zelfvertrouwen ongelukkig wordt, raad ik je wel aan om hulp te zoeken. Je kunt dan eens gaan praten met je mentor of een vertrouwenspersoon op school. Als je er veel last van hebt, kun je ook naar de huisarts gaan: die kan je doorverwijzen naar een psycholoog als dat nuttig voor je is. Dat is niets om je voor te schamen: best veel mensen gaan daar ooit heen. Mijn ervaring is dat je daar heel nuttige praktische tips kunt krijgen om met negatieve gedachten om te gaan.

    Wees in ieder geval gerust dat je niet raar bent. Hopelijk heb je wat aan mijn bericht; veel succes en sterkte. Laat maar weten als ik je nog ergens mee kan helpen.

    18 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Vriendschap

    Vriendschap

    Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

    Ga naar Join-us.nu over Vriendschap
  • Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

    Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

    Ga naar Jongenout.nl over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten