Skip to content
8 reacties
1616 weergaves

Schaamte, naakt zijn

Hoi ik heb sinds 2 maanden een lieve vriend. Ik heb het probleem dat ik mij vreselijk schaam als ik naakt ben bij hem( hij heeft mij nog niet naakt gezien omdat ik mij de hele tijd omheen praat) wat kan ik hieraan doen om mij minder te schamen.

Ik ben zelf wel een verlegen meisje. Alvast voor jullie antwoorden

17 jaar
2 jaren geleden

8 Reacties

  • Hi TS,

    Wat vervelend dat je je zo voelt!
    Ik raad je vooral aan om een gesprek met je vriend te hebben hoe je je voelt erover. Hij zal het wel begrijpen en er begrip voor tonen. Bespreek en bedenk samen hoe de situatie comfortabeler voor je kan worden gemaakt. Doe wat goed voelt en op je eigen tempo.

    Veel succes en plezier!

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts hier allereerst bedankt voor de reacties. Ik ga proberen jullie tips toe te passen

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Van nature zijn kleine kinderen meestal niet beschaamd om hun lichaam te tonen. Die schaamte wordt hen later opgedrongen door opvoeding die soms lijkt op brainwashing, en door vernedering en invalidatie (=kleineren, zeggen dat iemand of iets niet goed is).

    Dat was bij ons ook zo, in deze stijl:
    - zit eens deftig, trek je broek deftig op, gedraag je deftig, kleed je deftig,...
    - je moest je schamen,
    - je bent te dik/vet/mager/kort/lang/lelijk/...
    - je hebt lelijke benen/buik/schaamlippen/borsten/tepels/voeten/...
    - je mag je lichaam/armen/benen/buik/... niet laten zien,
    - je moet je armen/benen/buik/... bedekken
    - enz..., de hele tijd door

    Dat kan van je ouders komen, maar ook van andere familie, vrienden, buren, medeleerlingen op school, leraars, geloofsgemeenschap,... Ik heb het van zowat overal gehad.

    Maak eens een lijstje met welke zinnetjes door je hoofd spoken in deze context? Herinner je wie vroeger ooit dit soort dingen gezegd heeft? Wiens gedachten waren het? Blijkbaar niet de jouwe, want jij zit er verveeld mee en je wil ze niet. Dus ze komen van iemand anders.

    Zodra je je herinnert wie wat opgedrongen heeft, en waarom, dan verliest het al veel aan kracht. Dan word je meer jezelf, zoals je wil zijn. Dan kan je meer je eigen leven leiden, inplaats van dat van iemand anders.

    De kans is groot dat je een heel lange lijst vindt van mensen die je zulke dingen hebben proberen opdringen, of die je hebben proberen kleineren, al vanaf je kleutertijd. Maar een paar figuren kunnen er bovenuit steken, die toen veel macht over je hadden of probeerden krijgen, of die lichamelijk of geestelijk geweld gebruikten. Belangrijk dat je die vindt, want hun woorden zijn het meest emotioneel geladen.

    Als je dit al inziet, dat kan ook al helpen. Hoop ik.

    Ik heb een vrijetijds zelfhulp-cursus gedaan om zo'n dingen te leren, maar wordt nu niet meer gegeven.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Misschien moet je eens voor jezelf proberen vast te stellen waarom je je er zo voor schaamt. Is er iets gebeurd in het verleden, is het je opvoeding, je omgeving, misschien religie of is er iets aan je lichaam waar je heel ontevreden over bent? Angst voor wat er verder zou kunnen gebeuren als je het doet? Als je weet waar het door komt kun je er wellicht iets aan doen. Het zou ook kunnen helpen als je er eerlijk over bent tegenover je vriend. Dan kan hij je misschien helpen erover heen te komen. Als je er omheen blijft draaien heeft hij er straks waarschijnlijk ook genoeg van. Hoe dan ook, hij gaat je heel mooi vinden als je naakt voor hem zal gaan.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • beste TS, is het misschien een idee om savonds naakt te gaan voor hem?
    misschien zelfs onder de lakens ziet hij het niet en kan hij eerst rustig voelen en dan doe je daarna de lakens weg.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ts hier M19 Lastig uit te leggen maar ik durf mijzelf niet naakt te laten zien ondanks dat ik dat wel wil

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Klopt, hebben wel meer meiden. Nergens voor nodig maar leg het ze maar eens uit. Dit kan helpen : samen in jullie ondergoed in bed gaan en het licht uit. Dat werkt geruststellend. En dan onder de dekens mekaar verder uitkleden. Maakt het extra spannend en tegen de ochtend ben je je schaamte vergeten. Echt, het werkt.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Waar schaam jij je dan precies voor

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten