Skip to content
2 reacties
1006 weergaves

Moeite met ontmoeten nieuwe mensen

Ik weet niet zo goed hoe ik met nieuwe mensen in contact kan komen. Ik heb behoefte aan nieuwe vriendschappen en/of een relatie. Ik heb zelf autisme, syndroom van asperger, hierdoor vind ik het erg lastig om nieuwe contacten te leggen. Heb op dit moment ook niet echt vrienden waarmee ik makkelijk kan gaan stappen. Hebben jullie ideeen over hoe ik mensen kan ontmoeten?

20 jaar
2 jaren geleden

2 Reacties

  • Ik heb ook een lichte vorm van autisme en ik herken me wel in het verhaal van TS.

    Maar de laatste reactie hieronder, @J23, vind ik nogal wat clichés en vooroordelen bevatten. Ik kan niet voor iedereen spreken, maar bij mij komt moeite om nieuwe mensen te ontmoeten echt niet door een gebrek aan empathie.

    Sinds ik op de universiteit zit gaat het beter, maar daarvoor had ik ook heel weinig vrienden en sociale contacten. En ik kan het moeilijk verklaren maar het komt door een soort van irrationele angst, bijvoorbeeld in gesprekken in groep op de speelplaats: ik wist vaak heel goed wat ik moest of kon zeggen, alleen durfde ik nauwelijks iets te zeggen. Ik ben wel heel streng opgevoed en heb weinig vrijheid gekregen, ik denk dat ook wel een rol speelt want sinds ik op universiteit heb en een kamer heb, en niet meer constant onder toezicht van ouders of leerkrachten sta, ging het traag maar geleidelijk beter. Ik ben zeker niet de populairste jongen met veel vrienden nu, maar heb toch enkele vrienden waar ik redelijk mee overeenkom. Het zouden er natuurlijk nog altijd meer mogen zijn en echt heel goede vrienden met wie je extreem close bent heb ik nog niet.

    Wat ik ook paar keer gedaan heb laatste jaar om meer sociale contacten te hebbe, is afspreken via tinder met andere jongens. Ben niet gay (eerder ergens tussen hetero en bi), maar ik geef in mijn profielbeschrijving aan dat ik op zoek ben naar nieuwe vrienden en niet seks/relaties en heb zo toch enkele leuke gesprekken en ontmoetingen gehad.

    Maar nu, na 3 jaar unief, durf ik zeker meer dan 4 jaar geleden op school. En als ik er op terug kijk, vind ik het zelfs heel irrationeel dat ik toen zo weinig durfde zeggen. Denk dus niet dat de situatie niet kan veranderen!

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Als je autistische kenmerken hebt dan is het omgaan met sociale contacten lastiger. Mensen hebben iets dat heet empathie. Daardoor voelen ze aan hoe andere mensen denken en hoe ze voelen. Die natuurlijke empathie bij mensen noemen ze emotionele empathie.
    Sommige mensen hebben dat minder en daardoor ontgaan ze bepaalde signalen die mensen uitzenden als ze iets willen of bepaalde emoties hebben. Empathische mensen hebben aan een half woord genoeg om te begrijpen hoe het zit. Autisten hebben meestal wat meer nodig.
    Bij jou zal dat ook een probleem zijn. Gebrek aan emotionele empathie kan je compenseren met rationele empathie. Door te kijken naar het gedrag en de gelaatsuitdrukking van de ander en de reacties daar op van anderen. Probeer de achterliggende emotie er uit af te leiden en je af te vragen wat het betekent en te begrijpen hoe die persoon zich voelt of wil.

    Het probleem voor jou is blijkbaar dat je weinig sociale contacten hebt. Wat doe je op dit moment? Zit je op school? Studeer je? Werk je? Heb je naast je studie een baantje? Ga je wel eens uit?
    Doe je aan sport? Heb je bepaal;de hobby's?
    Wil je mensen ontmoeten dan moet je naar plaatsen gaan waar ze zijn en mensen zijn overal. Al die dingen die ik hierboven noemde zijn mogelijkheden om mensen te ontmoeten.

    Wat jouw mogelijkheden zijn hangt af van jouw situatie. Je zegt Asperger te hebben en meestal is het dan wel zo dat je gewoon mee kan draaien in de samenleving. Kijk naar de mensen die je tegenkomt. Kijk hoe ze zich gedragen en hoe ze op bepaalde dingen reageren. De wereld van de gewone mensen is voor jou een beetje een vreemde wereld misschien. Gedraag je dan als een waarnemer en een onderzoeker. Leer jezelf hoe gewone mensen zijn en hoe ze zich gedragen. Dan kan je meedoen en vrienden maken en ook een vriendin vinden.

    Soms is het leven een uitdaging, maar er zijn zoveel mensen en ze zijn zo verschillend, er zijn er vast wel bij waar jij vriendschappelijke relaties mee kan hebben.

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten