Skip to content
27 reacties
1181 weergaves

Relatie met veganist

Hey ik ben veganist en ik vraag me af of mensen daarom niet met me zouden willen samen zijn??? Wat denken jullie hier over? Ik eet dus geen dierlijke producten, maar ga mensen wel niet verplichten om vegan ofzo te worden ;)

17 jaar
2 maanden geleden

27 Reacties

  • Hey, ik ben TS.

    Ik schrik erg van sommige reacties… wooowwww ik wist niet dat er in deze moderne tijd nog zo naar veganisten gekeken werd… heftig!!

    Ik vind het wel leuk om te lezen dat er ook veel goede reacties komen!! Dat stelt gerust ;))) er zijn een paar heeeeeeele goede argumenten die ik zeker ga onthouden! Bedankt

    17 jaar
    5 dagen geleden
  • J23 weet niet waar jij je mee bemoeit maar het is pas dom om vlees te eten. Rood vlees geeft een veel groter risico op darmkanker en voegt weinig toe want die paar voedingsstoffen die erin zitten die je nodig hebt kan je makkelijk uit veganistische dingen halen.

    21 jaar
    9 dagen geleden
  • Het is het makkelijkst om gewoon veganist-af te worden. Wat een dom gedoe is dat toch zeg, tjonge jonge

    23 jaar
    9 dagen geleden
  • Ja, ik persoonlijk zou dat liever niet willen. Dat zou dubbel koken betekenen, aangezien ik wel graag vlees eet. Hangt er ook sterk vanaf of je het erg zou vinden als ik bijvoorbeeld kip aan het maken ben (voor mezelf). Dan zou ik niet willen dat je mijn eetgedrag bekritiseert.

    17 jaar
    14 dagen geleden
  • @ts: het neigt er naar dat de cliches waar zijn. Quote: als iemand vegaan mee-eet en een paar dierlijke producten eet... Daar knap ik dus totally op af. Jij laat een Carnivoor dus ook niet in zijn waarde. Want draai het eens om: Als ik elke dag een meermaals wel vlees eet: wat vind jij dan? Dat is in ieder geval mijn reden dat ik geen relatie met een Vegan zou willen, heb dit al teveel gezien.

    19 jaar
    25 dagen geleden
  • ik zou er geen probleem mee hebben tenzij je constant kleine opmerkingen zou maken over mijn eigen eetgedrag. Ook heb ik er de financiën niet voor eigenlijk. Voor de rest respect dat je het doet.

    18 jaar
    26 dagen geleden
  • @m12: ik snap je wel, maar wanneer je levensvisies niet bij elkaar passen, gaat dat wrijvingen geven en gaat die liefde niet blijven duren. Een paar voorbeelde, off-topic maar wel bestaand:

    - Als de ene partner vindt dat mannen en vrouwen gelijk zijn en allebei mogen werken, maar de andere vindt dat vrouwen moeten thuisblijven, onderdanig moeten zijn, en dat je ze mag opsluiten als ze niet gehoorzamen, dan mag je nog zo verliefd zijn als je wilt: het gaat niet lang duren.

    - Als de ene een sloddervos is en altijd het haar in de haarborstel laat zitten en de tube tandpasta halverwege uitknijpt; terwijl de andere pietje-precies is en die borstel proper wil en vindt dat de tube mooi vanaf achteraan uitgeknepen moet worden, dan gaat dat op de duur zoveel ergernis geven dat er ofwel ruzie van komt, of dat het opgekropt wordt. En dan blijft de relatie ook niet duren.

    - Als de ene niet tegen hitte kan en in huis een temperatuur van 17 graden wil, en ieder jaar naar de Noordpool op reis wil, maar de ander kan niet tegen de koude, wil binnen een temperatuur van 25 graden, en wil ieder jaar naar de tropen, dan blijft het ook niet werken.

    Zie je? Je moet geven en nemen, maar wanneer het teveel botst met je karakter en je visie, of met je lichamelijke beperkingen, blijft het niet duren. Dat is als een motor waarin niet genoeg motor-olie zit om alles gesmeerd te laten lopen. Dat heb je ook je als vleeseter met een veganist wil samenleven. Het kan waarschijnlijk wel, maar het is toch een stuk moeilijker.

    22 jaar
    1 maand geleden
  • Ik zeg altijd liefde is echte liefde het gaat niet om de leeftijd of hoe iekmand zich voelt toch

    12 jaar
    2 maanden geleden
  • Als je iemand graag ziet zal dit geen reden zijn om het uit te maken. Als ik verliefd word op een veganiste heb ik geen uitknop voor mijn gevoelens voor haar. Ik eet sowieso nog weinig vlees, wel vaak vis en ga wellicht nooit zelf veganist worden. Ik begrijp je vraag wel. Het lijkt sowieso het makkelijkste als je beide veganist bent, want niet elk etentje, thuis of op restaurant moet een checklist hebben, want je bent natuurlijk alle dagen veganist. Deze overtuiging is een bewuste keuze en heeft ook geen uitknop.

    22 jaar
    2 maanden geleden
  • Hey TS hier, ik ben al sinds mijn 7 jaar vegetariër en sinds mijn 14 jaar veganist. Ik doe dit dus uit volle overtuiging en weet ook zeker dat ik hier nooit mee ga stoppen ;)

    Ik vind het inderdaad wat moeilijk om ‘vlees’ op mijn veganistisch vlees te leggen, maar zoals iemand hierboven mooi omschrijft: wanneer mijn partner soms eens mee vegan eet en een paar keer dierlijke producten ga ik hier natuurlijk niet moeilijk over doen !

    Ik merk in het dagelijks leven dat veel mensen afknappen wanneer ik zeg dat ik vegan ben… dat is door de hele clichés denk ik… echt jammer

    17 jaar
    2 maanden geleden
  • Jongen23 mooie uitspraak, had ik nog nooit gehoord maar met het daar wel mee eens

    20 jaar
    2 maanden geleden
  • @m22, ik ben wel veganist maar ik moet je gelijk geven dat het lastig is, en het is nooit goed. Stop je met dierenleed, moet je je nog zorgen maken om de kinderarbeid van je kleding. Dan nog de slavenarbeid van je chocola. Maar je kan alsnog kiezen om er mee te minderen, ja, dat is vreemd: “Als je je hond mishandelt moet je toch ook niet alleen minderen?”

    Maar ja, er is een mooie uitspraak hiervoor: liever inconsistent goed, dan consistent slecht. Doe gewoon wat je kan.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • Ik vind het geen afknapper. Ik ben zelf vlees eter omdat het makkelijk en lekker is. Ik zou wel proberen om mee te doen en dan geen dierlijke producten in de koelkast te hebben, maar het lijkt me erg moeilijk.

    Aan de morele kant heb ik het allang opgegeven. Ja, ik ben medeschuldig aan klimaatverandering, onnodig dierenleed, inkomensongelijkheid, kinderarbeid, genocide en alles wat je verder in de krant leest. Dat had ik liever allemaal ook niet, maar ik heb de moed opgegeven. Eet je een avocado, blijkt die industrie door moordlustige kartels gerund te worden. Ik snap ook wel dat een veganist in ieder geval iets doet, maar ik heb ook andere dingen aan mijn hoofd. De mensheid gaat ten gronde in de komende vijftig jaar. Mijn morele keuze is om geen kinderen te krijgen, hoeven die ook niet veganist te worden.

    Ok, cynisch verhaal, maar ik vind veganisten verder prima. Mijn vriend is gluten intolerant, dus dat is ook lastig. Als partner is dat wat mij betreft zo'n beetje hetzelfde. Ik ben zelf bi en het valt me op dat queer meiden eerder vegetariër en veganist zijn maar dat zou me zeker niet tegenhouden als ik geen relatie had.

    22 jaar
    2 maanden geleden
  • @j23, voor een veganist geldt hetzelfde als wat jij over een vega zegt: ze willen niet verantwoordelijk zijn voor de vee-industrie. Ze zijn alleen ietsie consistenter omdat ze weten dat de zuivel- en ei-industrie even erg is, dus dat er hier direct met termen als ‘fundamentalisme’ of ‘streng’ gesmeten moet worden vind ik zo overdreven. Ik ken tal van veganisten en geen enkele valt onder dat befaamde fundamentalisme. Vergeet niet dat we het hier slechts hebben over een kleine aanpassing in een standaard dieet: van 80% planten naar 100%.

    Er is ook niks ongenuanceerds aan en heeft niks met een “jonge leeftijd” die sneller “extreme standpunten” inneemt te maken. Een veganist zegt alleen: ik steun de vee-industrie niet, dus ik werk er niet aan mee. Stel je zegt: ik steun kinderarbeid niet, dus ik werk er niet aan mee. Is dat ongenuanceerd?

    De meeste veganisten hebben geen bekeringsdrang, maar als je ziet hoeveel leed veroorzaakt wordt voor zo iets onnozels, is het dan vreemd als je dit wil stoppen?

    Aan @TS: Het verschilt echt per persoon. De gemiddelde hoogopgeleide zal het juist prijzen, terwijl Sjonnie met vier tattoos in z’n nek het een afknapper vindt.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • TS, Je wilt weten of mensen geen relatie met jou zouden willen hebben omdat je veganistisch bent. Het hangt er aan de ene kant natuurlijk van af wat voor soort relatie en aan de andere kant hoe fundamentalistisch, zeg maar extreem, jij bent in je veganisme.
    Voor gewone vriendschappen en omgang met collega's op werk lijkt het mij niet zo'n probleem. Samenwonen met jou als je partner veganisme helemaal niet ziet zitten is wat anders. Je ziet het, J19 wil het niet en J20 vindt het geen probleem.

    Samenleven met fundamentalistische types is altijd lastig vanwege hun zendingsdrang en soms hun onverdraagzaamheid naar andersdenkenden.
    Jij noemt jezelf veganistisch. Veganisten willen absoluut geen dierlijke producten eten of gebruiken. Alles waar iets van een dier in zit is taboe.
    Ben jij zo iemand?

    Vegetariers zijn soms wat flexibeler. Vegtariers hebben problemen met de manier waarop in de vee-industrie met dieren wordt omgegaan. Ze willen daar geen verantwoordelijkheid voor dragen en eten dus geen vlees. Nu is het ook nog zo dat vlees niet altijd gezond is, vooral als je er veel van eet, dus zo slecht is dat niet.
    Wat je zou kunnen overwegen is wel vis te gaan eten. Die Japanners die zo lang leven eten weinig vlees maar wel veel vis. Veel gezonder!
    Vissen zwemmen vrij in zee, eten andere vissen en worden gegeten door andere vissen en dieren zoals zeehonden en de beren in Alaska. Doodgaan en opgegeten worden is niet leuk, ook niet als je een vis bent, maar het is de natuurlijke gang van zaken. Vissen hebben ook minder bewustzijn dan koeien of varkens of zelfs maar kippen.

    Jij bent nog jong, dus dan ben je geneigd tot extreme standpunten. Alles of niets, en je reageert emotioneel. Als je ouder wordt dan ga je wat meer de nuances zien en misschien dat je dan toch bereid bent om vegetarisch met concessies te worden in plaats van zo streng veganistisch. Maakt het leven wat makkelijker en leuker, niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen waar je mee samenleeft.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • @TS, uit onderzoek blijkt dat mensen zich aangevallen voelen als het gaat om vega’s. Dat is omdat ze een goed mens willen zijn, en een goed mens zou nooit varkens aandoen wat er in de vee-industrie gebeurt. Dus als je een veganist ziet voel je je aangevallen. Psychologen noemen dat ‘cognitieve dissonantie’: de waarheid is dan niet in lijn met je denkbeelden. Mensen kunnen dan fel reageren, of gaan juist extra hard door (“double down”), omdat het toegeven van de veganists gelijk, gelijkstaat aan jezelf medeverantwoordelijk noemen voor de absoluut verschrikkelijke toestanden in de vee-industrie.

    Het meisje hierboven is een goed voorbeeld van die cognitieve dissonantie. We zien hoe emotioneel ze al reageert, en hoeveel feitelijke onjuistheden ze spuwt in één reactie bij alleen al het lezen van het woord ‘veganist’.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • Ik zou het niet erg vinden

    20 jaar
    2 maanden geleden

  • @m22 Je vergelijkt het niet eten van dierlijke producten met nazi’s. Ik wilde het weerleggen maar ik vind hem eigenlijk te mooi, dus die laat ik even staan.

    Vervolgens claim je de wetenschap aan je zijde te hebben, terwijl je daarna beweert dat er meer water nodig is voor een veganistisch dieet. Nepnieuws van het hoogste niveau. Voor vlees is 100 keer meer water nodig dan voor dezelfde hoeveelheid graan. Er is 15.000 liter water nodig voor een biefstuk.

    Je claimt ook dat veganistisch eten chemisch is. Kennelijk kan jij alleen denken in vegaburgers. De grap is dat uit onderzoek blijkt dat zelfs die “chemische troep” (aka vegan junkfood) gezonder is dan rood vlees. En dan heb ik het niet eens over gezonde zelfgemaakte gerechten van heerlijke kikkererwten of linzen, maar junkfood.
    En dat jij groente zogenaamd niet kan verteren is te lachwekkend voor woorden. Sorry, er is een reden dat alle
    gezondheidsexperts op aarde enthousiast zijn over meer groente en meer fruit.

    Maar goed, volgens mij ben jij hetzelfde meisje dat op dit forum de klinkklare onzin liep te verkopen dat global warming niet erg is en niet door mensen komt.

    23 jaar
    2 maanden geleden
  • on topic en @ts: voor mij zou het een afknapper zijn. sorry.. maar je wilde antwoord op je vraag en die is helaas negatief.

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • M22, Je probeert TS er van te overtuigen dat veganistisch leven ongezond is. Dat mag je, maar dan moet je natuurlijk geen onzin gaan vertellen zoals jij hier weer doet. Zoals gebruikelijk.

    Veganistisch leven en gezond blijven is heel goed mogelijk zolang je maar de juiste producten eet.
    Wat een mens beslist nodig heeft zijn aminozuren. Dat zijn de bouwstenen voor de eiwitten waar het lichaam mee opgebouwd wordt. Er zijn negen essentiele aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. De andere aminozuren maakt het lichaam zelf.
    Het is inderdaad zo dat de beste leveranciers van aminozuren dierlijke producten zijn, maar er zijn ook plantaardige leveranciers. Dat zijn vooral peulvruchten. Soja bevat alle negen essentiele aminozuren. Quinoa bevat ook alle negen essentiele aminozuren.

    Peulvruchten zijn in het algemeen heel gezond en goede leveranciers van eiwitten. Voedseldeskundige adviseren minstens eenmaal per week peulvruchten te eten. Pinda's zijn ook peulvruchten want de pindaplant is een vlinderbloemige.
    Vlinderbloemigen halen stikstof uit de lucht en maken daar eiwitten mee. Tofu en tempe worden gemaakt van gefermenteerde sojabonen.
    Fermentatie vindt plaats door gisten (schimmels) en bacterien. Kefir en zuurkool zijn ook fermentatieproducten en allemaal heel gezond. Japanners eten buitengewoon veel fermentatieproducten en leven het langst van alle mensen. (84,2 jaar gemiddeld) 70.000 Japanners zijn ouder dan 100.
    Noten zijn in het algemeen ook heel gezond vanwege de mineralen en de eiwitten die ze bevatten en die het lichaam nodig heeft.

    Dat je van geen vlees eten slap en ziekelijk gaat worden is regelrechte onzin. Het enige kan zijn een gebrek aan vitamine B12. Wat juist echt heel ongezond is dat is geen groenten eten. Dat levert op een verhoogd risico op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes en blindheid. Je mist zoveel vitaminen en mineralen! Dan is veganist zijn toch een stuk gezonder.
    Als M22 iets beweert dan moet je het omgekeerde geloven.

    Als je verliefd wordt dan heb je veel voor elkaar over. Jij (TS dus) gunt je vriend zijn vlees en vis, hij eet af en toe gezellig met jou een veganistische maaltijd. Veganistisch eten kan gewoon heel smakelijk zijn. Echt geen offer voor een vleeseter om af en toe eens geen vlees te eten. Integendeel, heel gezond!

    23 jaar
    2 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten