Skip to content
5 reacties
651 weergaves

Problemen met slordige Huisgenoot

Hallo, Ik woon nu al een tijdje op mezelf in een appartement. Om de kosten een beetje betaalbaar te houden verhuur ik een kamer aan een maat van me voor al ruim 1,5 jaar. Echter begin ik mij laatste tijd aan veel dingen best wel te storen en ben benieuw of mensen enige tips hebben om hiermee om te gaan. Rommel en Viezigheid Ik weet dat ik met een ADHDer samenwoon en dat die wat rommelig zijn. Ik vind het prima, echter het gaat me een beetje te ver. Voor mijn gevoel wordt het echter erger en doet ie dingen die mij best irriteren. Nagels knippen op de bank (en die niet opruimen) tandenstokers in woonkamer gebruikt achterlaten, etensresten niet opruimen (bv na knoeien) etc. Hij heeft een eigen wasbak in zijn kamer en ben van mening dat hij daar al zijn lichaamsverzorging gewoon hoort te doen. Na het koken een beetje je zooi op te ruimen lijkt mij ook niet zoveel gevraagd. Gewoon even aanrecht en tafel schoonvegen en het servies op een stapel zodat ik het in de vaatwasser kan doen. Een ander probleem is, dat hij mijn spullen gebruikt zonder daar toestemming voor te vragen. Deze spullen worden vervolgens ook vaak niet weer teruggelegd waar ze vandaan komen. Dit kan zo simpel zijn als haargel pakken uit mijn kamer (had ie snel nodig) dat even mee te nemen en niet meer terug te leggen. Of wat extremer, mijn fiets gewoon even te pakken, waardoor ik ineens geen fiets had en met de bus moest. Heb dit al vaker aangegeven, hij verontschuldigt zich dan, koopt een paar kratten voor me en vervolgens gebeurd weer een vergelijkbaar iets. Ik vind het vaak prima als hij wat leent, alleen wil ik wel dat hij het vraagt/aangeeft. Ikheb al vaker lang iets lopen zoeken omdat ik niet wist dat hij het had gepakt. Gewoon een appje met “hey, kan ik X lenen?” zal al super chill zijn. Laats moest hij een lamp monteren, heeft zonder te vragen mijn gereedschap gepakt, is met een metaalboor in beton gaan boren (natuurlijk gebroken), de zooi half afgemaakt en al mijn gereedschap over de hele woning verstrooid. Weer niet gevraagd van “Mag ik dit lenen”, niet gevraagd met “hoe werkt dit precies” en niets opgeruimd. Ik weet om eerlijk te zijn niet wat ik hiermee aan moet. Kan het over het algemeen goed met hem vinden. Hij is aardig, Helpt me als nodig en zeer gezellig. Ik vindt sommige dingen echter zeer irritant. Veel hoort nou eenmaal bij ADHD, alleen voor sommige dingen is dat geen excuus. Binnenkort loopt het huurcontract af en ik weet niet of ik deze wel wil verlengen. Iemand enige tips hoe ik dit goed kan aanspreken. Is het misschien handig sommige regels in het huurcontract vast te leggen, zodat ik mezelf kan afzekeren als het niet beter wordt? Ik hoor het graag van jullie

23 jaar
3 maanden geleden

5 Reacties

  • Zinloos om hier iets aan te willen veranderen.. gaat never nooit lukken. Contract niet verlenengen en leuke meid of gay zoeken, gaat vaak veel betere :p

    19 jaar
    2 maanden geleden
  • Geef hem een laatste waarschuwing, en zeg dat heel duidelijk: stel heel duidelijk je regels. Houdt hij zich daar niet aan, gooi hem er dan uit. Hij is een parasiet die anderen leeg zuigt en daar niets voor in de plaats geeft. En nee, ADHD is geen excuus: "ik ben zot, ik heb een briefje van de dokter, dus ik mag mij ongestraft alles permitteren". Nee dus.

    22 jaar
    3 maanden geleden
  • Kan je het leesbaar maken?

    15 jaar
    3 maanden geleden
  • Enige oplossing lijkt me om het contract op te zeggen. Als je dat niet doet ga je er zelf aan onderdoor. Psychisch.

    18 jaar
    3 maanden geleden
  • Het is de vraag of die huisgenoot van jou nog te veranderen is. Of dat nu door die ADHD komt vraag ik mij ook af. Dat onverschillige en gebrek aan respect voor jou en je eigendommen is iets wat gewoon in hem zit. Nooit goed opgevoed of zijn ouders hebben het opgegeven.

    Ik denk dat je eens een stevig gesprek met hem moet hebben en hem vertellen dat jij dat gedrag zat bent. Als hij je aankijkt van: "Waar heb je het over?" dan ben ik bang dat je hem moet zien te lozen.
    Zijn aanwezigheid in jouw appartement zorgt continue voor stress en dat is heel ongezond. Het kost je letterlijk je gezondheid en jaren van je leven.

    Als hij erkent dat er ruimte voor verbetering is dan moet je hem gaan opvoeden, zoals je een hond of een klein kind opvoedt. Niets meer accepteren dus en steeds eisen dat hij gemaakte rommel direct opruimt als het weer zover is. nu!
    Vertellen dat je niet meer wilt dat hij zomaar spullen van jou pakt en gebruikt. Hij vraagt het als hij wat hebben wil en geeft het netjes terug. Doet hij het toch weer, direct ingrijpen. Je moet als een bok op de haverkist zitten. Denk je dat je dat kunt? Dat je daar de mentale kracht en het overwicht voor hebt?

    Maak hem duidelijk dat als dat niet gaat werken dat hij dan andere woonruimte kan gaan zoeken. Hoe je een en ander juridisch geregeld hebt weet ik niet. Je hebt een kamer aan hem verhuurd begrijp ik. Zijn naam staat dus niet in het huurcontract, of is dat appartement je eigendom? Huur neem ik aan.
    Je hebt het over een tijdelijk huurcontract. Heb je een officieel contract gemaakt? Je weet dat als je een tijdelijk huurcontract verlengt dat het dan niet meer tijdelijk is? Bovendien, je mag een huurwoning niet onderverhuren, ook niet deels volgens mij.

    Als je een aparte kamer voor je medebewoner hebt kan je beter een meisje in huis nemen. Die zijn veel netter en nemen jou wellicht werk uit handen in plaats dat ze je werk geven.

    Hoe jullie onderlinge relatie is weet ik niet, maar als het aan mij zou liggen, weg met die kerel! Beter gedrag vastleggen in een huurcontract gaat niet helpen. Dat is hij zo weer vergeten en dan steeds maar, sorry, sorry, sorry, totdat jij uit het raam springt.

    Sterkte!

    23 jaar
    3 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten