Skip to content
3 reacties
988 weergaves

Scoliose

Kan iemand mij vertellen welke arst/chirurg het beste is met scoliose operaties? Ik krijg een operatie maar ik weet niet waar ik het moet laten doen en door wie. Ik ben er best wel heel bang voor. Heeft iemand alsjeblieft info?

15 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Meisje M18, Waar zijn jouw veronderstellingen op gebaseerd?

    Wat ik er van gezien heb is dat ze links en rechts van de wervelkolom een staaf aanbrengen die het geheel de juiste kromming moet geven. Net zo iets als wanneer je een stok zet naast een plant met een slappe stengel.
    De wervelkolom ligt helemaal aan de oppervlakte, dus er moet wel een vrij grote snede gemaakt worden, maar het is erg oppervlakkig.
    Chirurgen die deze operatie uitvoeren doen dat niet voor het eerst en ze weten precies wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Ze kennen ook heel goed de gevaren dus daar zullen ze heel goed op letten.
    Dat jij geen operatie wil is je goed recht, maar misschien zit jij straks wel eerder in een rolstoel dan TS. Het hangt er van af hoe ernstig je afwijking is.

    Op deze website staat alles heel goed beschreven: https://orthopedie.mumc.nl/operatie-bij-jongeren-met-scoliose-ais

    Ik neem aan dat de artsen van TS alles heel goed bekeken hebben en de risico's hebben afgewogen tegen de voordelen. Soms is er gewoon geen keuze.

    Veel sterkte TS. Ik begrijp dat je er erg tegen opziet maar ik weet zeker dat het erg mee gaat vallen. In het ziekenhuis zullen ze heel aardig voor je zijn en heel voorzichtig. Je hoeft niet te gaan zoeken naar het beste ziekenhuis of de beste chirurg. Ze zijn allemaal bekwaam en ze doen allemaal heel goed hun best om jou weer gezond te maken. Gaat helemaal goed komen!

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Scoliose is een kromme rug, van links naar rechts krom, of omgekeerd. Ik heb dat ook, maar ik ga mij daar echt niet aan laten opereren. No way. Als zo'n operatie aan je rug misgaat, dan zit je voor de rest van je level in een rolstoel, wellicht ook nog incontinent. Want alle zenuwen naar je benen en je onderlichaam gaan door je ruggegraat.

    Vroeger had ik iedere nacht hevige rugpijn. Maar toen ben ik yoga gaan doen, en toen was mijn rugpijn op een paar maanden tijd verdwenen. Die is sindsdien niet meer teruggekomen. Yoga maakt je spieren sterker, je houding beter, en je gewrichten soepeler. En het vermindert de stress, waardoor je minder verkrampt, dat helpt ook. Yoga geeft ook een betere doorbloeding en meer voedingsstoffen en zuurstof in alle organen, wat ook weer helpt. En je wordt ook mentaal sterker, je krijgt meer levensinzicht, waardoor je rustiger en stabieler wordt. Dat helpt ook alweer met je gezondheid.

    Het hangt ervan af hoe ernstig het bij jou is: als je helemaal krom loopt, is er misschien geen alternatief voor een operatie. Maar als het niet te extreem is, zou ik toch eerst yoga proberen. Zeg wel tegen die yoga-leraar dat je een rugprobleem hebt.

    Je mag je bij yoga nooit forceren: je moet je rekken tot je een aangename, lichte pijn voelt. Zoals wanneer je je 's morgens goed uitrekt. Alle oefeningen moeten in evenwicht zijn: als je voorover buigt, moet je daarna een oefening doen met achterover buigen. Idem met links-rechts buigen. Idem met links-rechts draaien. Je moet een oefening doen, even in positie houden, dan terug recht komen, en dan even rusten. Die rustperiode telkens is nodig om vers bloed en voedingsstoffen tijd te geven om naar je spieren en organen te lopen.

    Trouwens, ik zou niet weten hoe men zo'n rugoperatie veilig zou kunnen doen: ze kunnen uit je wervels toch geen stukken gaan uitzagen? Of er stukken tussen metselen? Dat lijkt mij echt vragen om problemen.

    Ik ben geen dokter, maar ik zou zeggen: zoek eerst toch maar eens een paar andere dokters en hulpverleners voor een second opinion. Of zoek op internet naar alternatieve behandelingen. Hoe meer kennis en hoe meer gezichtspunten, hoe beter.

    18 jaar
    3 jaren geleden
  • Één vriendin van mij blijkt dat ook te hebben. Ik zie haar niet vaak maar wil het haar miss wel eens vragen als je wil. Maar ja ik denk dat niet veel mensen weten wat het inhoud. Miss even uitleggen :)

    16 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Haal je oppasdiploma!

    Haal je oppasdiploma!

    Vind jij kinderen leuk? Pas jij wel eens op bij gezinnen? Wil je goed voorbereid naar je (nieuwe) oppasadres gaan? Of gewoon een streepje voor hebben op alle anderen die oppassen? Dan is een oppasdiploma echt iets voor jou!

    Ga naar Cjghm.nl over Haal je oppasdiploma!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten