Skip to content
3 reacties
481 weergaves

Burnout of niet?

Ik zit in 5 havo, dus mijn laatste jaar. Ik heb heel veel moeite met school, ik snap het vaak niet en kan me niet concentreren. Ik doe trouwens thuisonderwijs. Elke ochtend probeer ik er weer met goede moet aan te beginnen en dan doe ik een klein beetje en lukt het niet meer. Ik heb ook heel veel dingen naast school en ik haat school en vind het niet belangrijk. Ik weet al wat ik volgend jaar ga doen. Ik denk altijd na de hele dag en mijn hersenen zijn gewoon vaak moe. Een paar dagen per week gaat alles goed en kan ik me redelijk goed concentreren en een paar dagen per week lukt niks en doe ik niks op een dag behalven veel huilen. Mijn ouders willen niet naar me luisteren en als ik weer een uitgeput ben en ze probeer uit te leggen hoe moeilijk school voor me is zeggen ze dat ik me niet moet aanstellen. Ook heb ik een burn-out test gedaan en daar is uit gekomen dat ik bijna tegen een burn-out aanzit en actie moet ondernemen. Alleen ik ben niet van plan dit tegen mijn ouders te zeggen want ik weet ze reactie natuurlijk al. Niet zo aanstellen!! :| Kan iemand me helpen?

17 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Weinig toe te voegen aan wat jongen 22 zegt. Wat hij over plannen zegt kan ik uit ervaring alleen maar beamen: goede timemanagement kan heel veel schelen, bijvoorbeeld dat je van je vrije tijd kunt genieten zonder steeds het gevoel te hebben dat je nog allemaal werk hebt liggen (omdat je dan per dag precies weet hoeveel je moet doen). Wat ik je daarnaast wel nog aan wil bevelen is om ook eens met je mentor te praten: mentoren zijn er juist voor dit soort problemen. Hij/zij kan je vast ook goede adviezen geven.

    21 jaar
    3 jaren geleden
  • Bedankt voor je advies!

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste jongen, Een nare zaak waar jij mee zit. De vraag is, werk jij op dit moment boven je capaciteiten of is het je vanwege allerlei oorzaken allemaal wat te veel geworden?
    Je zit in 5 HAVO en daar ben je niet zomaar gekomen, dus de capaciteiten heb je wel. Hoe ging het daar voor? Ben je iedere keer vrij gemakkelijk naar het volgende jaar over gegaan of kostte het je toen al veel moeite? Jaren lang op het randje van je kunnen presteren, vooral met dwingende ouders achter je, valt niet mee en gaat sporen nalaten.
    Je haat school zeg je en dat begrijp ik wel, maar je haat school omdat je het moeilijk hebt. Als het makkelijker ging zou je dan ook de school haten? Dat je zegt dat school niet belangrijk is dat is natuurlijk onzin. School is heel belangrijk! Het is bepalend voor de rest van je leven. Je voor de hand liggende vervolg opleiding is HBO. Een HBO diploma is heel veel waard. Het garandeert je een interessante baan van niveau met veel vrijheid en zelfstandigheid en een goed inkomen. Met veel opleidingen heb je ook de mogelijkheid om buiten Nederland werk te vinden, altijd goed om je blik eens te verruimen.

    Dat is voor morgen. Nu vandaag. Je zegt dat je thuis onderwijs volgt. Bedoel je dat je maar af en toe op school zit en veel thuis moet studeren? Dat zal niet meevallen, vooral als je zo in de war bent.
    Hoe is jouw dagindeling? Plan je veel vooruit en werk je methodisch of heb doe je maar wat? Als jij wat je moet doen als een enorme berg ziet waar je doorheen moet ploegen dan zakt de moed je in de schoenen.
    Begin eens met alles op een rijtje te leggen. Breek het op in stukjes. Maak in inventaris van wat er allemaal gedaan moet worden, schrijf dat op en ga dan een planning maken. Een werkweek heeft vijf dagen, vijf morgens en vijf middagen. Leg voor je zelf vast welke uren je beschikbaar hebt voor studeren en deel ze in. Werk vervolgens methodisch en gedisciplineerd

    Kom jij wel eens buiten de deur? Is er iets van groen bij jou in de buurt, een park, een bos, of iets anders waar je even helemaal weg kan zijn van de stress thuis? Plan gewoon wat ontspanningsuren in. Liefst gewoon elke dag even een frisse neus halen, dat helpt!

    Tenslotte, heb jij vrienden op school, jongens of meisjes waar je goed mee overweg kan en die misschien wel samen met jou willen studeren? Jij bent echt niet de enige die het moeilijk heeft met hoe het nu gaat. Zoek eens contact met ze en vraag ze hoe het gaat.
    Studeren is soms hakken op een betonnen muur, het lijkt alsof je er niet doorheen komt, maar dan opeens breek je er doorheen en brokkelt die hele muur af.
    Het gedrag van je ouders zit jou niet mee, soms moeten ze hard geconfronteerd worden met de realiteit. Misschien moet je gewoon eens de deur uitlopen als ze weer zo zonder gevoel of begrip zijn.

    Ik hoop dat je wat aan mijn adviezen hebt. Als ik lees dat jij zit te huilen dan heb ik erg met je te doen. Jongens van zeventien horen het niet zo moeilijk te hebben dat ze er van gaan huilen. Als ik kon zou ik je even beetpakken en knuffelen, maar helaas, dat kan niet.
    Ik wens je veel sterkte en je mag hier natuurlijk altijd terugkomen. H

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten