Skip to content
4 reacties
604 weergaves

Wat doe ik verkeerd?

Ik heb de laatste tijd alleen maar ruzie met mijn ouders. Mijn ouders zijn nog gewoon aan het werk overdag en ik kom ook naar het werk van hun. Ik doe online school in mijn pyjama en als ik een tussen uur heb kleed ik mij oom en kom ik naar het werk. Als ik daar rustig een filmpje kijk zeggen mijn ouders dat ik ook wel mee mag helpen. Dat mijn vader teleurgesteld is dat ik niet help. Dat ik lui ben en de hele dag niks doe. Als iedereen dan ‘s avonds thuis is na het eten en mijn zusje slaapt wordt mijn moeder altijd boos. Want ik luister niet. Klopt, ik luister niet altijd. Mijn moeder ontploft elke keer. Dan wordt ze boos. ik was vergeten hoevaak ze deze week boos was geworden. En ja, dan zegt ze dat ik ziek ben in mijn hoofd. Ze willen hulp gaan zoeken. Ik vindt het niet erg dat ze boos op mij wordt. Alsof ze gewoon haar frustratie kwijt moet omdat het nu allemaal iets minder goed gaat vanwege de crisis. En ik snap dat het veel is omdat ze nu minder verdienen en dat ze veel moeten werken en ook nog voor ons moeten zorgen maar waarom wordt ze nou zo boos? Ze gooit spullen op de grond en schreeuwd dat ik fucking vervelend ben. Of ik eens op kan houden met zo arrogant doen. Ik luister soms niet omdat ik mijn kamer niet opruim, omdat ik te druk doe, dat ik weer met mijn vingers tik, of dat ik weer mijn fiets niet opsloot heb gezet. Allemaal kleine dingetjes waar mijn moeder zo boos van wordt. Ik wil haar niet laten blijken dat ze mij raakt maar daarom wordt ze nog bozer. Dan ben ik weer gevoelloos. Ook trekt ze mijn zusje voor. Als mijn zusje en ik ruzie hebben en zijn komt mij verklikken dan wordt ze getroost en ik aangesproken. Als ik dat doe dan wordt er niet eens gereageerd. Dan zegt mijn vader laat het los. Negeer het gewoon. Maar dat kan ik niet.heeft iemand tips voor hoe ik met mijn moeder om moet gaan?

13 jaar
4 jaren geleden

4 Reacties

  • Ik snap het, het is waarschijnlijk ook gewoon de frustratie die je ouder hebben door deze (verschrikkelijke) situatie. Je zit veel meer op elkaars lip. Bij mij thuis heersen er ook spanningen, mijn vader wordt vaak boos op mijn moeder. Ik heb ook nog al eens ruzie met mijn moeder (ik in de puberteit en mijn moeder in de overgang, dat gaat natuurlijk niet samen, met 2 krengen in huis). Misschien is jouw moeder ook in de overgang? Ik zou toch gewoon proberen om je niet te veel druk te maken en probeer die buien van je ouders zo veel mogelijk te negeren, en als ze zitten te zeiken over dat jij niks doet moet je gewoon je mond opentrekken en vertellen wat JIJ vind, over dat je je handen vol hebt aan school en dat je al genoeg doet. Ik snap Deze situatie en ik zou ook zo niet weten over wat ik zou doen.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoi! Ik herken dit verhaal. Ik heb dit ook lang gehad met mijn moeder en soms nog steeds. Het kan echt heel vervelend en naar zijn. Wat ik heb geleerd is om niet altijd te reageren op haar boosheid, maar het even af te wachten. Dan na een tijdje, als je moeder je eventjes niet meer heeft gezien en niet meer tegen je heeft gepraat, kun je naar haar toegaan en rustig uitleggen hoe je je voelt. Ook al lijkt het alsof het niet tot haar doordringt (ze kan zelfs nog bozer worden) het zit vanaf nu in haar hoofd. Hierna zal het nog veel vaker gebeuren dat ze zo boos wordt. Het is nooit in een keer over, maar probeer telkens rustig uit te leggen hoe je je voelt. Het hoeft niet in een paar keer te lukken.
    Heel veel succes!
    x

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Als ik dit lees krijg ik sterk de indruk dat er een situatie is waarin jullie gezin erg onder druk staat. Je geeft aan dat je ouders veel stress hebben rondom haar werk en de crisis. Jij en waarschijnlijk ook je zusje gaan niet meer naar school en zijn thuis, dat is iets wat voor beide kanten erg wennen kan zijn. Kortom er is veel stress bij je ouders en jullie zitten erg op elkaars lip en dat kan er makkelijk toe lijden dat elk klein dingetje heel groot wordt gemaakt, je ouders erg vanuit emotie reageren en niet meer goed nadenken over wat ze zeggen. Wat er gebeurd is dus niet vreemd, maar wel heel vervelend. Belangrijk is dat jij je verhaal ergens kwijt kan en dat iemand jou advies kan geven hoe je hier mee om kan gaan? Bel een vriendin of iemand met wie je goed kan praten. Wees vooral eerlijk over wat er speelt, als andere weten hoe het zit kunnen zij ook samen met jou in de gaten houden of de situatie bij jou thuis niet hulp van buitenaf vraagt. Een deel van de oplossing kan vaak ook zitten in wat mee afstand. Kijk eens of het mogelijk is dat jij thuis blijft na school in plaats van naar hun werk te komen of ga wat vaker de deur uit. Dat mag gewoon, uiteraard binnen de richtlijnen.

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Waarschijnlijk lig het toch allemaal aan je zelf.
    Als je gewoon een mee ging helpen, thuis stoffen,stofzuigen je kamer op ruimen enz dan zal je je moeder minder op je schelden.
    Ik en mijn broer helpen altijd mijn moeder en papa en hebben nooit ruzie thuis, bij het opruimen doen wij vaak gekke dingen en dan is het zo gebeurd.
    Natuurlijk heb ik ook niet altijd zin en dat begrijpen mijn ouders ook .

    16 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten