Skip to content

Ga jij ook stemmen?!

De tweede kamer verkiezingen komen eraan. Op woensdag 17 maart mogen circa 1,5 miljoen Nederlanders tussen de 18 en 24 jaar hun stem uitbrengen. Tijdens de vorige landelijke verkiezingen in 2017 bleef een derde van de jongeren thuis (bron: Ipsos), oftewel bijna een half miljoen stemmers die niet gehoord worden door de politiek. Wij vinden het belangrijk dat ook jongeren hun stem laten horen. Zo kun je namelijk echt invloed uitoefenen op wat er allemaal gebeurt in ons land. Jij bepaalt met jouw stem welke partij mag gaan regeren. Maar heb je nou echt geen idee wat je moet kiezen? Dat kunnen we ons heel goed voorstellen. De politiek is soms moeilijk te begrijpen. Het taalgebruik is best wel lastig en niet echt gericht op jongeren. En dan zijn er ook nog eens heel veel partijen waar je uit kunt kiezen. Wat je zou kunnen doen is een stemwijzer of kieswijzer invullen. Als je op deze link klikt: stemwijzer, vind je er eentje speciaal voor jongeren. Met zo'n stemwijzer of kieswijzer kun je aangeven wat jij belangrijk vindt en zo partijen vergelijken.

De burgemeester van Nieuwkoop, die zelf ook nog best jong is, roept ook op om te gaan stemmen. In het onderstaande fimpje hoor en zie je waarom. En ook zijn 2 jongeren aan het woord uit onze gemeente die (voor het eerst) gaan stemmen.

Als het goed is heb je je stempas thuis in de brievenbus gekregen. Op 15, 16 en 17 maart kan er gestemd worden. Op 15 en 16 maart is dat voor kwetsbare mensen en risicogroepen (i.v.m corona) en op 17 maart is het voor alle andere groepen. Via deze link: waar kan ik stemmen? kom jij precies te weten waar jij heen kunt om mee te doen aan de verkiezingen. Houd ook rekening met de maatregelen op de lokaties! Als je niet lekker bent of klachten hebt, kun je niet gaan stemmen helaas.

We hopen dat iedereen van 18+ zijn stem laat meetellen! Succes met je keuze!!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten