Skip to content
Ontmaagd of niet?

Ontmaagd of niet?

Jongen (17 jaar): "Hallo, ik heb een vraag. Ik heb een klein stukje van mijn eikel in mijn vriendin haar vagina gestoken... En na paar seconde eruit gedaan. Maar toen we klaar waren had zij pijn. Niet veel maar beetje. Zijn wij nu allebei ontmaagd? Of alleen ik?"

Een maagd is iemand die nog geen seks met een ander heeft gehad. Wanneer je voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebt, word je ontmaagd. Daarna ben je geen maagd meer. Sommige mensen denken dat je aan het maagdenvlies kunt zien of een meisje nog maagd is. Maar dat is niet zo.

De eerste keer

De eerste keer. Meestal wordt hiermee bedoeld: voor het eerst met iemand zoenen of voor het eerst seks met iemand hebben.

De eerste keer seks is bijzonder en vergeet je nooit meer. Daarom is het belangrijk dat je er van tevoren met elkaar over praat, zodat je van elkaar weet wat je belangrijk vindt. Vertel wat je wel en niet fijn vindt en vraag dat ook aan je vriend(in). Zo maak je er een leuke en fijne ervaring van.

Tips voor de eerste keer

De eerste keer seks is spannend, maar misschien voel je je ook een beetje onzeker. Dat is heel normaal, want het is allemaal nieuw voor je.

 • Het is handig als jij jezelf een beetje kent. Zorg ervoor dat je weet wat je prettig vindt. Dat kun je ontdekken door seks met jezelf.
 • Doe het alleen als jullie het allebei graag willen.
 • Doe het met iemand die je vertrouwt en waarbij je je veilig voelt.
 • Neem samen de tijd. Begin bijvoorbeeld eerst met strelen en zoenen tot jullie allebei opgewonden zijn.
 • Zoek een plek waar jullie niet worden gestoord. Denk er ook aan jullie telefoons op stil te zetten!
 • Help je vriend(in) om opgewonden te worden. Vraag daarom wat hij of zij lekker vindt. Doe dat van tevoren, maar ook tijdens de seks.
 • Zorg als meisje dat je echt opgewonden en nat bent, voordat een jongen bij jou naar binnen mag. Luister naar je gevoel.
 • Seks is vrijwillig en niks moet. Als een van jullie wil stoppen, dan stop je.
 • Veilig vrijen is belangrijk. Zo voorkom je een zwangerschap en een soa. Zorg er daarom voor dat je een condoom hebt en weet hoe dat werkt. Vrij je als meisje met een jongen? Dan vrij je nóg veiliger als je een anticonceptiemiddel gebruikt. Bijvoorbeeld de (prik)pil, het spiraaltje of de NuvaRing. Zorg dat jullie allebei weten hoe jij deze middelen het best gebruikt.
 • Ben je een meisje en wil je weten welk anticonceptiemiddel het best bij jou past? Gebruik dan de anticonceptiekeuzehulp.
 • Kijk eens op de website van Sense.info.nl voor ideeën over hoe je elkaar kunt verwennen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten