Skip to content

Hoe combineer je school met een bijbaan?

Het combineren van school met een bijbaan is best spannend. Maar als je de goede combinatie hebt, geeft het ook veel voldoening. Het is fijn om het goed te doen op school en daarnaast ook nog geld te verdienen.

Een drukke bijbaan en je eigen planning

Als je een bijbaan hebt kan dat heel druk zijn. Misschien heb je af en toe het gevoel dat er geen tijd overblijft om te leren voor school. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom is het belangrijk om goed te plannen als je een bijbaan hebt. Schrik niet terug voor een planning. Het is niet iets wat helemaal vast staat, maar is bedoeld om je te helpen.

Tips voor met maken van een planning

 • Maak een lijst van al je activiteiten.
 • Probeer voordat de week begint, na te denken over hoe lang je ergens mee bezig zal zijn.
 • Maak je planning flexibel. Plan ook tijd in voor als een taak misschien uitloopt.
 • Denk eraan dat je ook nog vrije tijd moet overhouden voor ontspanning. Je moet kunnen uitrusten van school en werk.
 • Een papieren of digitale agenda helpt bij het maken van een planning.
 • Vind je het lastig om een planning te maken? Vraag dan hulp aan iemand die je daarbij kan helpen.

School gaat voor

Het is belangrijk dat jij en je werkgever begrijpen dat je niet alleen een bijbaan hebt, maar dat je in de eerste plaats bezig bent met school of studie. Het is soms best lastig om voor je eigen planning op te komen. Misschien heb je het gevoel dat je altijd "ja" moet zeggen als er gevraagd wordt of je komt werken. Houd dan in gedachten dat school altijd voor moet gaan, want school gaat over je toekomst.

Tips om school en bijbaan te combineren

 • Probeer een bijbaan te vinden waarbij je zelf je werkuren kunt bepalen of waar collega's je gemakkelijk kunnen vervangen.
 • Als je wordt aangenomen, bespreek dan gelijk je eigen planning en maak de afspraak dat school altijd voor gaat.
 • Zie je op tegen de verantwoordelijkheid van het combineren van school en bijbaan? Bedenk dat je alles kunt leren.
 • Durf af en toe ook eens "nee" te zeggen, als je het te druk hebt en je werkgever vraagt of je kunt werken. Ook al is dat misschien lastig.
 • Probeer een bijbaan te vinden die past bij je interesse. Soms zoeken jongeren een bijbaan die past bij de vervolgopleiding die ze willen gaan doen. Dat staat ook nog eens goed op je cv.
 • Zorg dat je bijbaan niet te veel tijd kost. Ga dus niet te veel uren werken. Als het echt te druk is, vraag dan aan je werkgever of je minder uren mag werken.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten