Skip to content

XTC

XTC is een partydrug. De meeste jongeren gebruiken nooit XTC. Maar onder jongeren die festivals of dancefeesten bezoeken is er wel een grote groep die soms of vaker XTC gebruikt.

Hoe werkt XTC?

XTC werkt stimulerend en het verandert je bewustzijn. Stimulerend betekent dat je een wakker en opgewekt gevoel kunt krijgen. Als je bewustzijn verandert, kan het zijn dat je muziek anders hoort en kleuren anders ziet.

De werkzame stof in XTC is MDMA. XTC is er in de vorm van pillen, capsules en poeder. Pillen hebben verschillende kleuren en vormen, en vaak een logo.

Wat doet XTC met je?

Als je XTC gebruikt voel je geen vermoeidheid en kun je uren achter elkaar dansen. Mensen voelen zich vaak blij. Maar het kan ook heel anders zijn. Je kunt je ook juist somber en angstig voelen. Soms voelen mensen zich de week erna erg somber of depressief. XTC beïnvloedt je reactievermogen. Daarom is het gevaarlijk om aan het verkeer deel te nemen als je het hebt gebruikt.

Risico's van XTC

Er is onderzoek gedaan naar de risico's en de schadelijke gevolgen van XTC.

  • Het kan verkeerd vallen. Je voelt je ziek, draaierig en misselijk. Ook kun je je angstig en verward voelen. Dat gevoel kan weken blijven.
  • XTC kan psychische klachten veroorzaken of verergeren, zoals angsten, depressies, paniekreacties en slaapproblemen.
  • Er is kans op schade aan je hersenen, lever en nieren. Hoe vaker je gebruikt en hoe hoger de dosering, hoe groter de kans.
  • Je kunt last krijgen van oververhitting. Hierdoor kunnen spieren en sommige organen niet meer goed werken. Oververhitting kan levensgevaarlijk zijn.
  • Er is kans op watervergiftiging. XTC zorgt ervoor dat je niet goed kunt plassen. Als je dan te veel water drinkt in korte tijd, is er kans op hersenoedeem. Dat kan leiden tot een herseninfarct, coma of overlijden.
  • Het kan zijn dat je vatbaarder wordt voor infecties.

Meer informatie

Het is belangrijk om je goed te informeren over XTC. Het gebruik van drugs heeft altijd risico's. Als je toch wilt gebruiken, kun je een aantal dingen doen om deze risico's te beperken. Je vindt meer informatie op Drugsinfo.nl en op Drugsenuitgaan.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten