Skip to content
Moe en futloos?

Moe & futloos?

Heel mijn ritme is weg. Ik weet gewoon niet welke dag het is. Mijn motivatie voor school is ook compleet weg. Ik wil het liefst gewoon alleen in bed liggen. Komt dit omdat ik me dood verveel in quarantaine?

Herkenbaar? Ik denk dat we allemaal van slag zijn door het coronavirus. Alles is anders.

Ritme en structuur

Zorg voor ritme en structuur. Makkelijk gezegd. Maar hoe doe je dat?

  • Zet elke dag je wekker om een vaste (normale) tijd. In het weekend kan je natuurlijk best een keer uitslapen. Vergeet niet om 's avonds op tijd naar bed te gaan. Lees ook onze tips om beter te slapen of doe alsnog mee met de #slaapchallenge via @ikslaap.
  • Na het ontbijt kan je buiten een rondje lopen of fietsen. Normaal ga je 's ochtends ook op de fiets naar school, studie, stage of werk toch? Zo begin je fris aan je dag.
  • Heb je een eigen plek om je opdrachten voor school te doen? Zorg dat het opgeruimd is. Zo kan je je concentreren op je (school)werk en word je minder afgeleid.
  • Vergeet niet om pauzes te nemen. Eet wat fruit. Ga even voetballen in de tuin. Of ga dansen, kijk eens naar de Corona Dance Challenge of klets even bij met vrienden.
  • Hoe laat ben je normaal klaar met werken of schoolwerk? Stop in ieder geval om die tijd.
  • Vervelen hoort er ook bij. We zijn niet gewend om zo veel vrije tijd te hebben. Probeer er aan te wennen. Doe even niks. Wie weet krijg je een goed idee of ontwikkel je wel een nieuwe hobby!

Eet gezond

Met gezond eten houd je je weerstand hoog en word je dus minder snel ziek. Je voelt je ook beter met gezond eten.

Beperk slecht nieuws

Voel je je naar door het nieuws? Je hoeft niet heel de dag nieuwsberichten te kijken en lezen. Kijk alleen naar betrouwbare bronnen zoals NOS. Plan één moment in waarop je naar nieuwsberichten kijkt. Zoek ook positief nieuws. Kijk bijvoorbeeld eens op de website Stay Up.

Fit blijven

De sportscholen zijn gesloten, er zijn geen trainingen van de sportvereniging en we moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Maar hoe zorg je er dan voor dat je een beetje fit blijft? Gelukkig zijn er ook een hoop manieren om thuis te sporten.

Elke dag bewegen in tijden van quarantaine vergt creativiteit en improvisatie. In het thema Thuis fit blijven lees je tips om thuis in de woonkamer, of in de tuin, te sporten. En wist je dat dit ook goed is om je immuunsysteem te ondersteunen?

Voel je je eenzaam?

Normaal voelt ongeveer 40-70% van de jongeren zich wel eens alleen. Nu je waarschijnlijk niet meer naar school en werk kan, en je je vrienden minder of zelfs helemaal niet meer ziet, zal dit nog wel erger worden. Gelukkig kan je wel proberen je minder alleen te voelen.

Blijf je moe?

Blijf je je moe en futloos voelen? Neem dan contact op met je huisarts.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten