Skip to content

Een bijbaan

Je hebt een bijbaan gevonden. Je gaat eindelijk geld verdienen. Het is goed om te weten wat hier allemaal bij komt kijken.

Tijdsplanning

Een bijbaan is natuurlijk erg leuk, maar het neemt ook tijd in beslag. Als je een goede planning maakt, hoeven je schoolprestaties niet in gevaar te komen. Houd bij het doorgeven van je beschikbaarheid rekening met de tijd die je nodig hebt voor school. Voorkom dat je steeds meer gaat werken of invalt voor anderen. Dan kan het werk te veel tijd in beslag nemen.

Rechten en plichten

Ga na wat je rechten en plichten zijn. Bijvoorbeeld hoeveel uren je mag werken en op welke tijden. Op FNVjong.nl kun je een tabel vinden per leeftijdsgroep. Deze tabel kun je ook aan je leidinggevende laten zien.

Inkomsten en uitgaven

Als jongere krijg je meestal het minimum uurloon. Ook kun je te maken krijgen met reiskosten. Denk goed na over het uitgeven van je salaris. Spaar zoveel mogelijk van je verdiende geld. Daar heb je op een later moment weer profijt van.

Soms betalen jongeren meer belasting dan nodig is. Doe daarom elk jaar je belastingaangifte op Belastingdienst.nl om te controleren of je geld terug krijgt.

Op de werkvloer

Wees aardig voor de andere medewerkers, sta open voor nieuwe vriendschappen en wees niet bevooroordeeld. Het is dan veel gezelliger op je werk. Vind je iets moeilijk of weet je iets niet? Stel vooral vragen! Dat hoort ook bij inwerken en leren.

Als het niet bevalt

Als je baan je niet bevalt, praat hier dan over met je leidinggevende. Helpt dit niet? En zit je nog in je proeftijd? Dan kun je direct opstappen. Je hebt dan geen recht meer op loon. Als je geen proeftijd hebt of die al voorbij is, moet je je ontslag indienen. In je arbeidscontract staat hoe lang je opzegtermijn is.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten