Skip to content

Online challenges

Het is populair onder jongeren: challenges. Je daagt elkaar uit om gekke of gevaarlijke dingen te doen. Dat kan van alles zijn. Je propt zo veel mogelijk marsh mellows in je mond of je neemt een hap kaneel. Je maakt er een filmpje van en zet het online. De filmpjes van challenges verspreiden zich snel via populaire vloggers of gewoon doordat iedereen de YouTube filmpjes deelt met zijn vrienden. Zo kom je er vanzelf mee in contact en daag je elkaar uit om de grenzen op te zoeken.

Een challenge hoeft niet per se gevaarlijk te zijn, maar in de praktijk zijn ze dat vaak wel. Soms zelfs levensgevaarlijk.

Welke challenges zijn er?

Er zijn heel veel challenges. En er komen er steeds meer bij. Jongeren houden nu eenmaal van experimenteren. Bekende challenges zijn:

 • Ice-bucket challenge (gooi een emmer met ijskoud water met ijsblokjes over je heen)
 • Ugly-face challenge (wie trekt het gekste gezicht?)
 • Cinnamon challenge (wie durft het aan om een hap kaneel te nemen?)
 • Birdbox challenge (naar de film Birdbox. Wie durft geblinddoekt dingen te doen?)
 • Bean Boozled challenge (vieze en lekkere jelly beans door elkaar. Wie durft?)
 • Deo-challenge (wie spuit zo lang mogelijk deo op zijn huid?)
 • Floor is lava challenge (verlaat zo snel mogelijk de vloer)
 • Choke challenge (verstikkings-challenge)

Soms lijkt een challenge onschuldig. Maar het gebeurt best vaak dat jongeren de gevaren van een challenge behoorlijk onderschatten.

Gevaarlijke challenges

Er zijn levensgevaarlijke challenges, zoals bijvoorbeeld de Choke challenge. Daarbij loop je gevaar op verstikking. Sommige mensen hebben deze challenge niet overleefd.

Veel jongeren onderschatten het gevaar van sommige challenges. Je denkt misschien dat het wel mee zal vallen als je niet alleen bent. Je gaat er misschien van uit dat je vrienden wel zullen helpen als het dreigt mis te lopen. In de praktijk gaat het regelmatig toch fout, ook als de vrienden eromheen staan.

Waarom doe je mee?

Jongeren doen vaak mee omdat ze nieuwsgierig zijn, maar ook gewoon voor de lol. Je kunt tijdens en na de challenge veel plezier met elkaar hebben. Sommigen doen mee voor de kick of om over hun eigen grenzen te gaan. Weer anderen doen mee omdat hun vrienden het doen.

Groepsdruk

Het kan zijn dat je liever niet meedoet , maar dat je het lastig vindt om dat eerlijk te zeggen. Misschien voel je je zelfs wel eens onder druk gezet door je vriendengroep om juist wél mee te doen aan een challenge. De groepsdruk onder jongeren kan heel groot zijn. Daardoor gaan mensen soms dingen doen die ze eigenlijk liever niet zouden doen, zoals meedoen aan gevaarlijke challenges.

Meedoen of alleen maar kijken?

Veel jongeren weten wel dat sommige challenges echt gevaarlijk zijn. Ze doen er zelf liever niet aan mee. Maar ernaar kijken via YouTube en sociale media vinden veel jongeren juist wel leuk. En vooral het delen van de filmpjes met je vrienden is leuk.

Tips

 • Denk altijd zelf na voordat je aan een challenge meedoet. Wat kunnen de gevolgen zijn?
 • Als een challenge gevaarlijk is: doe het dan niet. Je zet je leven toch niet op het spel voor een challenge?
 • Al lijkt het misschien moeilijk: als je het echt niet wilt, doe dan niet mee. Groepsdruk weerstaan is misschien wel de grootste challenge.
 • Het lijkt alsof er niets kan gebeuren omdat je vrienden erbij zijn, maar dat klopt niet. Ook dan kan er iets heel erg misgaan.
 • Als een challenge onschuldig en leuk is, kun je er veel plezier aan beleven.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten