Skip to content

Rolmodellen

Heb jij een rolmodel? Iemand die je erg bewondert vanwege zijn of haar persoonlijkheid, eigenschappen of kwaliteiten? Dat is heel normaal, want veel jongeren hebben een rolmodel. Die persoon vervult een voorbeeldfunctie.

Wie is jouw rolmodel?

Als je aan een rolmodel denkt, dan denk je misschien aan bloggers, vloggers, fitgirls en foodies. Of aan een acteur, topsporter, wetenschapper of popster. Maar er zijn ook jongeren die hun ouders, een vriend of minder bekende mensen als rolmodel hebben. Meestal omdat die persoon een bepaalde eigenschap of kwaliteit heeft, die jongeren willen volgen. Een rolmodel hoeft dus niet altijd een bekend persoon te zijn.

Vloggers en Instagrammers

Veel jongeren hebben iemand die ze van internet kennen als rolmodel. Zoals een vlogger of Instagrammer. Vloggers laten je meekijken in hun leven. Daardoor heb je misschien het gevoel dat je die persoon echt kent. Je voelt een vriendschappelijke band en raakt daardoor emotioneel betrokken. Soms hebben vloggers daardoor veel invloed op jongeren.

Instagrammers posten veel mooie afbeeldingen, ook van zichzelf. Je weet natuurlijk wel dat die foto’s bewerkt zijn om alles zo mooi mogelijk te maken. Maar onbewust kunnen die gefotoshopte afbeeldingen je toch beïnvloeden, zodat je het normaal gaat vinden dat mensen er zo uitzien.

Leuk, maar ook risico’s

Het is leuk om te volgen wat jouw rolmodel allemaal doet en zegt. Maar er zitten ook risico’s aan. Het kan zijn dat je je rolmodel zo bewondert, dat je jezelf niet goed genoeg meer vindt. Je doet na wat je rolmodel doet en gaat dan aan jezelf voorbij. Bijvoorbeeld op het gebied van je uiterlijk, fashionkeuze en eetgedrag. Het nadoen van het gedrag van je rolmodel kan ook gevolgen hebben voor de manier waarop je met andere mensen omgaat.

Een rolmodel kan ook een slechte invloed hebben. Bijvoorbeeld als je rolmodel veel alcohol en drugs gebruikt of geweld laat zien en jij dat ‘normaal’ gaat vinden.

Het kan ook zijn dat je je onzeker gaat voelen over je uiterlijk omdat je vindt dat jouw rolmodel er perfect uitziet. Als je een beetje onzeker bent over je eigen lijf (en wie is dat soms niet?) ben je extra kwetsbaar om je somber te gaan voelen door het kijken naar al die perfecte plaatjes. Als jongeren een rolmodel hebben dat erg mager is, kan dat bij sommigen zelfs een trigger zijn die ervoor zorgt dat ze een eetstoornis ontwikkelen.

Hoe ga jij om met rolmodellen? Hier vind je tips:

  • Probeer eens te bedenken welke aspecten van je rolmodellen je bewondert en waarom je hen als rolmodel ziet. Gaat het om het gedrag of om hoe iemand er uit ziet? Herken je jezelf erin of juist niet? Vraag je af of je zo zou willen zijn en waarom.
  • Laat je inspireren door wat jij aantrekkelijk vindt aan je rolmodel. Neem de goede eigenschappen als voorbeeld.
  • Kijk af en toe eens kritisch naar de normen en waarden van je rolmodel. Wat vind je er bijvoorbeeld van als je favoriete acteur in het echte leven niet respectvol met mensen omgaat. En wat vinden je vrienden daarvan?
  • Ga bij jezelf na of je de neiging hebt om de mening van iemand die je bewondert over te nemen, ook al weet je dat je diep in je hart eigenlijk iets anders vindt. Vraag je af hoe dat komt.
  • Spreek een tijdlimiet op sociale media af met jezelf, zodat je niet alleen maar bezig bent met het volgen van je rolmodel op Instagram of Facebook.
  • Is jouw rolmodel een model? Realiseer je dan, dat sommige modellen een ongezonde levensstijl hebben om extra dun te worden. Probeer blij te zijn met hoe je bent.
  • Veel jongeren hebben meer dan één rolmodel, bijvoorbeeld een vrouw én een man. Dat is een goed idee, want er zijn veel mensen die een voorbeeld kunnen zijn.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten