Skip to content

Risico's van internetdaten

Online daten is leuk en spannend, maar er zitten ook risico's aan. Het kan zijn dat je in contact komt met iemand die niet te vertrouwen is of die verkeerde bedoelingen heeft.

Wanneer kun je iemand vertrouwen?

Eigenlijk weet je nooit zeker of iemand te vertrouwen is. Daarom moet je altijd voorzorgsmaatregelen nemen. Ook bij online contact.

  • Laat bijvoorbeeld eens een vriend(in) of volwassene meelezen als je met een nieuwe vriend chat. Zij kunnen vaak goed inschatten of de ander eerlijk is tegen jou.
  • Praat met je ouders of een andere volwassene over je ervaring of je plannen. Zij kunnen ook tips geven. Misschien vinden je ouders het eerst niet goed dat je op een datingsite zit, maar probeer er wel over te praten. Ze zullen uiteindelijk blij zijn dat je hen in vertrouwen neemt.
  • Als een vriend jou zou vragen om advies of iemand te vertrouwen is of niet, of hoe je veilig kunt daten, wat zou jij dan zeggen? Neem jezelf serieus en bedenk dat dat advies dan ook voor jou geldt, als jij zelf in die situatie zit.
  • Krijg je een ongemakkelijk gevoel? Neem dat altijd serieus: je buik weet soms sneller dat iets niet klopt, dan je hoofd. Dat is al vaak in onderzoek aangetoond.

Welke problemen kun je tegenkomen?

Aan online daten zitten risico's. Het ergste is natuurlijk als iemand zich anders voordoet dan hij of zij is. De persoon waarmee je contact hebt kan bijvoorbeeld een catfish zijn: iemand die een nepprofiel heeft aangemaakt en verkeerde bedoelingen heeft, of gewoon minder serieus is dan jij. De naam 'catfish' komt van de gelijknamige serie op MTV. Het komt erg vaak voor dat meiden én jongens op deze manier misbruikt worden door groomers of loverboys.

Wat doen groomers?

Groomers proberen hun slachtoffer verliefd te maken. In het begin kan het heel fijn zijn als iemand zo zijn best voor je doet. Maar hij wil eigenlijk alleen seks, via internet en meestal ook in het echt. Dat is strafbaar als hij volwassen is en jij onder de 18 bent. Als een groomer naaktfoto's en filmpjes van je heeft, bijvoorbeeld omdat de webcam aanstond, kan hij je daarmee onder druk zetten of zelfs chanteren.

Luister altijd naar je gevoel en zoek hulp als je in de problemen komt of als je je schaamt! Bijvoorbeeld via Helpwanted.nl. Helpwanted is een hulplijn voor online grensoverschrijdend gedrag. Zij bieden praktische hulp en persoonlijk advies aan iedereen die te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag. Je kunt met ze chatten, mailen of bellen. Dit is altijd gratis en anoniem. Zij kunnen je advies geven en ook helpen bij het doen van aangifte.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten