Skip to content

Internetdaten - afspreken in het echt

Als je met iemand afspreekt die je op internet hebt leren kennen, weet je niet wat je kunt verwachten. Dat maakt het heel spannend. Het kan heel leuk zijn, maar het kan ook tegenvallen.

Eerst skypen

Skype of facetime daarom altijd voordat je 'echt' met iemand afspreekt. Als de ander dat niet wil, moet er een alarmbel afgaan. Het kan een signaal zijn dat de ander iets te verbergen heeft, of zelfs slechte bedoelingen heeft. Als iemand zegt dat de webcam kapot is, is dat bijna altijd een smoes.

Tips voor de eerste date

 • Praat met je ouders of een andere volwassene over je ervaring of je plannen. Zij kunnen ook tips geven.
 • Sommige ouders vinden het goed als je iemand thuis uitnodigt. Dat is al een goede test: iemand die niet bij jou thuis wil komen als jij daar wel aan toe bent, heeft misschien iets te verbergen.
 • Spreek nooit thuis af als er verder niemand in huis is.
 • Spreek af op een plek waar andere mensen zijn. Zoals een café, een winkelcentrum, de bibliotheek, een station of een sportkantine. Ga niet naar een park of een andere stille plek.
 • Spreek af voor een uur, dat is lang genoeg om te zien of je iemand leuk vindt.
 • Vraag een vriend of vriendin om je na dat uur op te halen.
 • Je kunt ook samen met een vriend(in) naar de date gaan.
 • Neem je mobiel mee.
 • Laat altijd iemand weten hoe laat, met wie en waar je naartoe gaat, als je iemand gaat ontmoeten. Houd ook contact met een vriend of vriendin tijdens de date. Je kunt bijvoorbeeld een codewoord afspreken: als je dat codewoord appt, wil je dat de ander naar jou toekomt of jou belt.
 • Als je iemand niet leuk vindt, zeg dit dan eerlijk, maar vriendelijk. Als je dat moeilijk vindt, kun je ook appen als je weer thuis bent. Wil je echt geen contact meer, blokkeer dan het nummer van je date.
 • Doe nooit iets wat je niet wilt. Vertrouw je eigen intuïtie. Blijf altijd goed nadenken en luister naar je gevoel. Als je het niet vertrouwt, ga dan gewoon weg.

Als het heel anders is dan je had verwacht

Het kan een nare ervaring zijn als iemand in het echt heel anders is dan je gedacht had. Niet omdat hij of zij slechte bedoelingen had, maar omdat jij een heel ander beeld kreeg uit de online gesprekken. Het kan verwarrend zijn dat je je zo vergist hebt. En het kan moeilijk zijn om het contact te verbreken. Het hoort er allemaal bij. Iedereen wordt wel eens teleurgesteld of gekwetst door een date. Zolang je elkaar maar niet opzettelijk kwetst of beschaamt, kom je daar wel weer overheen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten