Skip to content

Internetdaten

Mensen leren kennen via internet is makkelijk en leuk, maar niet zonder risico. Veel jongeren zitten op datingsites. Misschien heb jij ook wel een profiel op een datingsite.

Datingsites

Er zijn veel verschillende datingsites. Sommige sites richten zich op een bepaalde leeftijdsgroep. Er zijn ook sites waar je gratis een profiel kunt aanmaken. Soms heb je een Facebookaccount nodig om je te kunnen aanmelden. Doe dat liever niet, want je geeft dan al je gedrag via de datingsite gratis weg aan Facebook.

Wat is er leuk aan online daten?

Online daten is leuk en spannend. Maar veel jongeren doen het ook omdat ze echt op zoek zijn naar een relatie. Het kan zijn dat ze in hun omgeving niemand ontmoeten met wie ze matchen. Via internet kun je heel veel verschillende mensen leren kennen. Je ontmoet er ook mensen die je in het ‘echte’ leven nooit zou tegenkomen. Via een datingsite komt er een match door de eigenschappen die je hebt ingevuld. De kans dat je elkaar leuk vindt is dus groter. En je voelt soms minder remmingen, omdat het veiliger voelt dan een echte ontmoeting.

Waar moet je op letten bij online daten?

Het is belangrijk dat je voorzichtig bent met jouw persoonlijke gegevens. Je profiel mag wel leuk zijn, maar laat niet te veel van jezelf zien.

  • Plaats geen telefoonnummer of e-mailadres op je profiel.
  • Plaats liever geen sexy foto's. Stuur nooit foto’s die je niet op internet wilt zien verschijnen. Je weet nooit waar ze blijven en weer opduiken.
  • Kijk uit met wie je dingen deelt. Vertrouw niet iedereen.
  • Wees voorzichtig met de webcam: de ander kan de sessie opnemen. Daar merk je niets van.
  • Zodra iemand aandringt iets te doen voor de webcam wat je eigenlijk niet wilt, moeten alle alarmbellen afgaan. Vriendschap of liefde laat zich niet dwingen. Laat je nooit overhalen, ook niet om in de smaak vallen.
  • Bevalt het je niet? Stop dan het gesprek.
  • Als je graag wilt bellen, doe dat dan eerst zonder nummerherkenning.
  • Online daten gaat soms over in elkaar in het echt ontmoeten. Wees hierbij voorzichtig.

Risico’s van online daten

Aan online daten zitten ook risico’s. Hoe weet je of iemand te vertrouwen is? Zorg dat je op de hoogte bent van de risico’s van online daten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten