Skip to content

Jodiumtabletten in je brievenbus

Ben jij onder de 18 en sta je ingeschreven bij je ouders of in Hollands Midden? Dan krijg je tussen 10 en 24 oktober 2017 een doosje met jodiumtabletten thuisgestuurd. Alle jongeren onder de 18 jaar die in een gebied van 100 km rond een kerncentrale wonen krijgen jodiumtabletten.

Bijna alle gemeenten in de regio Hollands Midden liggen in het gebied 100 km rond de kerncentrales in Borssele (Zeeland) en/of Doel (België). Noordwijkerhout, Lisse en Hillegom vallen buiten de 100 kilometer zone. In deze 3 gemeenten worden geen jodiumtabletten verspreid. Kijk voor meer informatie over het verspreidingsgebied op de website jodiumpostcodecheck.

Waarom krijg ik jodiumtabletten?

De Rijksoverheid wil dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op een eventueel ongeval met een kernreactor (een stralingsincident). Bij een kernongeval kan radioactief jodium vrijkomen. Jodiumtabletten voorkomen dat het lichaam radioactief jodium opneemt. De kans op een kernongeval is zeer klein. Kernreactoren moeten aan strenge veiligheidseisen voldoen.

Meer informatie?

Wil je meer weten? Er zijn verschillende manieren om informatie te krijgen:

Meer informatie over straling vind je op de website van Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten