Skip to content
Wat moet je regelen als je 18 wordt in Leiden?

Wat moet je regelen als je 18 wordt?

Als je 18 wordt, verandert er veel voor je. Voor de wet ben je dan namelijk volwassen. Er zijn zaken die je nu zelf moet regelen. Gelukkig hoef je niet zelf te bedenken wat je moet doen. Op de pagina 18 en nu? vind je algemene informatie over bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD, studiefinanciering en nog veel meer.

Ondersteuning in Leiden

Als je in Leiden woont, kijk dan ook eens naar onderstaande voorzieningen en tips.

Collectieve ziektekostenverzekering

De gemeente Leiden biedt samen met Zorg en Zekerheid een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. Check de voorwaarden: collectieve aanvullende zorgverzekering Leiden en gezondverzekerd.nl. Studenten zijn uitgezonderd van deze regeling. Een aantal zorgverzekeraars biedt speciale pakketten voor studenten aan.

Geldplan Bijna 18

Geldplan Bijna 18 is een stappenplan dat je helpt bij het regelen van zaken als een bankrekening, verzekeringen, DigiD.

Opleiding en werk

  • Volg je speciaal onderwijs? De site watnuwijzer.nl helpt je bij het maken van keuzes als je school verlaat.
  • Als je 15 jaar of ouder bent en een blijvende medische beperking hebt, kan het moeilijk zijn om een studie met een bijbaan te combineren. Daarom bestaat de studietoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van de leeftijd. Check de voorwaarden op gemeente.leiden.nl/studietoeslag.

Op jezelf wonen

Wil je op jezelf gaan wonen? Schrijf je in voor een woning bij hureninhollandrijnland.nl of shwj.nl.

Juridische vragen

Heb je een juridische vraag, bijvoorbeeld over de scheiding van je ouders, werk, studie of loon? Je kunt in Leiden gratis terecht bij de Kinder- en Jongerenrechtswinkel.

Meer informatie?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten