Skip to content
Vrienden maken in een nieuwe klas

Vrienden maken in een nieuwe klas

Naar een nieuwe klas of school gaan, bijvoorbeeld omdat je bent verhuisd of bent blijven zitten, kan leuk maar ook spannend zijn. Je gaat weer nieuwe vrienden maken. Dat is voor de meeste jongeren erg belangrijk, maar soms ook moeilijk. Hoe maak je het wat makkelijker voor jezelf om nieuwe vrienden te maken?

Onzeker

Veel jongeren die in een nieuwe klas komen voelen zich onzeker en zenuwachtig omdat ze niemand kennen. Als je in een bestaande klas komt, zijn er vaak al groepjes gevormd. Het geeft een onzeker gevoel als je alleen staat in de pauze. Toch kan het ook leuk en gezellig zijn om nieuwe mensen te leren kennen.

Tips om nieuwe vrienden te maken

Bedenk dat vrienden maken altijd mogelijk is. Soms gaat het opeens heel makkelijk.

  • Probeer gesprekken met mensen te beginnen, bijvoorbeeld door iets te vragen wat hen interesseert. Toon belangstelling voor anderen en hun ideeën. Ook al lijkt het eng, doe het toch. Als je dit eenmaal doet, gaat het steeds makkelijker.
  • Probeer open te zijn naar anderen en je niet af te sluiten. Vaak komen mensen dan ook naar jou toe. Deel bijvoorbeeld je eigen interesses met anderen. Dan merk je vanzelf of er mensen zijn die jouw interesses delen.
  • Zit je zelf al een tijd op school en is er iemand anders nieuw? Spreek hem of haar dan even aan om het makkelijker te maken.

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten