Skip to content
Vrienden behouden

Vrienden behouden

Het is leuk om een vriendschap te onderhouden en meestal gaat het vanzelf. Maar soms groeien vrienden uit elkaar, zelfs al ben je al heel lang bevriend. Bijvoorbeeld omdat je naar een andere klas gaat of andere interesses krijgt. Of je krijgt ruzie. Ook als je een relatie krijgt, kan dat een vriendschap veranderen.

Uit elkaar groeien

Probeer niet alle vriendschappen bij te houden. Iedereen verandert op een bepaalde leeftijd en dan is het niet gek als je uit elkaar groeit. Het kan ook zo zijn dat de interesse nog maar van één kant komt. Je kunt er dan voor kiezen om geen tijd meer in de vriendschap te steken.

Hoe onderhoud je een vriendschap?

Als je het contact met je vriend of vriendin niet wilt verliezen, dan kun je van alles doen. Veel jongeren vinden het belangrijk om hun vrienden vaak te zien en te spreken. Maar dat hoeft niet altijd face-to-face. Je kunt een vriendschap ook onderhouden via social media of Whatsapp. Als je maar persoonlijke dingen en interesses met elkaar kunt blijven delen. Wil je voorkomen dat je uit elkaar groeit, kijk dan eens naar de volgende tips.

Tips

  • Toon interesse. Vraag regelmatig hoe het met de ander gaat. Het is belangrijk dat je je inleeft in de ander. Heb iets voor elkaar over en luister naar elkaar.
  • Probeer jezelf te zijn. Durf verschillende kanten van jezelf te laten zien, ook kwetsbare. Dat geldt natuurlijk over en weer.
  • Vind je iets niet leuk wat de ander bij je doet of tegen je zegt? Wees dan duidelijk. Maar accepteer het ook als je vriend of vriendin duidelijk is tegen jou.
  • Zorg ervoor dat je betrouwbaar bent. Kom bijvoorbeeld na wat je hebt afgesproken of beloofd. Dit mag je ook van de ander verwachten. Vertrouwen is belangrijk in een vriendschap.
  • Neem initiatief en wees niet bang om opnieuw contact op te nemen als je elkaar een tijd niet hebt gesproken.
  • Als je allebei een relatie hebt, spreek dan ook eens met z'n vieren af.
  • Ga na een ruzie het gesprek weer aan, ook al zijn jullie misschien nog boos.
  • Als je het gevoel hebt dat je de enige bent die een groepje vrienden bij elkaar houdt, bespreek het dan eens met elkaar. Misschien kunnen jullie er samen voor zorgen dat de groep blijft bestaan.

Bedenk dat het niet belangrijk is hoeveel vrienden je hebt. De kwaliteit van je vriendschappen is veel belangrijker.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten