Skip to content
Perfectionisme

Perfectionisme

Als je steeds alles perfect wilt doen, kun je overstuur raken als dat niet lukt. Je wilt het dan heel graag opnieuw doen, omdat je weet dat het altijd beter kan.

Wat is perfectionisme?

Perfectionisme is soms best positief; je wilt de dingen graag zo goed mogelijk doen en je doet je best om dat te bereiken. Dat uit zich meestal op allerlei gebieden, zoals school, sport, werk, je uiterlijk, vriendschappen. Maar als je nooit tevreden bent met het resultaat, kan dat problemen geven:

  • Als je de lat heel hoog legt voor jezelf, voel je je altijd onder druk staan. Dan kun je last krijgen van onzekerheid en stress. Je kunt zelfs helemaal blokkeren (een ‘black-out’ krijgen).
  • Je gaat misschien zo lang door met leren of iets afmaken, dat je te laat naar bed gaat.
  • Als iemand vindt dat je iets beter had kunnen doen, kun je hier heel erg van balen of er zelfs van gaan huilen.

Faalangst

Je kunt perfectionistisch zijn op allerlei gebieden. Misschien heb je het vooral op school. Je wilt dan altijd maar betere cijfers halen, netjes werken, alles ordenen en niets vergeten. Als je vooral bang bent om slechte prestaties te leveren, dan heet dat geen perfectionisme maar faalangst.

Hoe komt het dat iemand perfectionistisch is?

Perfectionisme kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als alles je eerder gemakkelijk afging en er dan een keer iets niet lukt. Of als je overstapt naar een hoger schoolniveau. Soms zijn ouders zelf perfectionistisch en hebben ze hoge verwachtingen van hun kinderen. Dan kunnen kinderen dit overnemen van hun ouders. Maar perfectionisme kan ook gewoon in je karakter zitten. Het kan wel versterkt worden door opmerkingen van anderen, bijvoorbeeld over je uiterlijk.

Tips voor het omgaan met perfectionisme

  • Een beetje perfectionisme is goed, maar laat het niet zover komen dat je er last van krijgt. Ook niet door alle boodschappen over wat perfect is in de media.
  • Wees blij met wie je bent en hoe je presteert. Denk niet: 'alles of niets'. Ertussenin is ook prima.
  • Bedenk je dat perfectie niet bestaat. Niemand is perfect.
  • Praat eens over je perfectionisme met andere mensen. Als anderen ervan weten, begrijpen ze je beter. Heb je een vriend of vriendin die perfectionistisch of faalangstig is? Vraag er dan eens naar hoe dit voelt.
  • Bij perfectionisme op school: begin op tijd met leren en leer niet tot heel laat door. Hierdoor is er minder kans op een black-out. Op de meeste scholen kun je hulp krijgen voor faalangst.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten