Skip to content
Hoe ga je om met wereldnieuws?

Hoe ga je om met wereldnieuws?

Heftig wereldnieuws kan zorgen voor sterke emoties, zoals angst en boosheid. Dat geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor jongeren. De volgende tips kunnen je helpen om beter met dit soort gevoelens om te gaan.

Praat erover

Het kan je helpen om met anderen te praten over grote gebeurtenissen. Door praten wordt het makkelijker om iets te verwerken en je kunt ook antwoorden zoeken op je vragen. Binnen je eigen gezin kun je op tafel leggen waarmee je zit. Maar ook vrienden willen vast wel met je praten. Zo ontdek je ook hoe anderen ermee omgaan en of je daar iets van kunt leren.

En wat dacht je van school? Je mentor of maatschappijleerdocent neemt vast de tijd om jouw gevoelens te bespreken.

Relativeer

Het is logisch dat je het je aantrekt wat er is gebeurd, maar probeer het te relativeren. Je kan bijvoorbeeld bedenken dat de kans dat dit in jouw directe omgeving gebeurd heel erg klein is

Er zit een uitknop op

Het nieuws volgen is prima, maar als je merkt dat je er alleen maar verdrietig van wordt of slechter slaapt, moet je misschien even minderen. Je hóeft die livestream niet te volgen en steeds op Facebook te kijken. Je kunt ook de pushberichten op je telefoon uitzetten. Geef jezelf de kans om nare berichten te verwerken.

Volg je eigen mening

Laat je niet leiden door wat alle anderen zeggen. Gebruik één of twee betrouwbare nieuwsbronnen (NOS/NPO) en bedenk wat je er zelf van vindt. Dat helpt je om beter om te kunnen gaan met de vele verschillende reacties en meningen van anderen .

Het leven kan leuk zijn

Tenslotte een tip waar je niet meteen aan denkt bij het zien of horen van zoveel leed: kijk naar de goede dingen om je heen. Geniet elke dag van iets moois om je heen, hoe klein ook. Want heftige wereldbeelden blijven naar je toe komen, maar die kun je alleen aan als je ook naar positief nieuws kijkt.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten