Skip to content

Kinderrechten

Naast mensenrechten zijn er ook kinderrechten. In het Verdrag voor de Rechten van het Kind (1989) staan 54 kinderrechten, onder andere het recht op:

  • een naam en een nationaliteit
  • bescherming tegen kinderarbeid
  • een veilig en gezond leven
  • onderwijs
  • bescherming tegen mishandeling en geweld
  • om je mening te geven en informatie te verzamelen
  • liefde en zorg

Op de websites Kinderrechten.nl en Defence for Children kun je precies zien op welke leeftijd je welke rechten hebt.

Kinderbescherming en rechtshulp

De Raad voor de Kinderbescherming komt voor je op wanneer jouw rechten in het gedrang komen. Heb je hulp nodig bij het schrijven van brieven aan bijvoorbeeld school, politie of gezinsvoogd? Ben je het niet eens met een beslissing die een rechter over jou heeft genomen? Wil je weten welke wetten en regels er zijn? Dan kun je het beste naar de kinder- en jongerenrechtswinkel gaan om je te laten informeren. Het advies is gratis en alles wat je bespreekt, blijft geheim. Kijk op Kinder- en Jongerenrechtswinkel.nl.

Ombudsman

De Nationale Kinderombudsman komt op voor jouw rechten. Als jongere is het lastig om dat zelf te doen. Je hebt volgens de wet weinig inspraak, ook kun je niet zelf naar de rechter stappen als je vindt dat jou of andere kinderen of jongeren onrecht wordt aangedaan.

Daarom is de Kinderombudsman er. Hij waakt over de kinderrechten in Nederland en kijkt naar de overheid, de scholen, de kinderopvang, de jeugdzorg en de ziekenhuizen en artsen. Kijk op Dekinderombudsman.nl of bel 0800-876 54 32.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten