Skip to content
Te licht

Te licht

Vind je jezelf te licht? Dat is niet iets om je voor te schamen. Maar het is wel belangrijk dat je gezond bent. Misschien kunnen deze tips je helpen om op een gezond gewicht te komen.

Eet iets meer dan je nodig hebt

Het meest simpele wat je kunt doen, is iets meer te eten en te drinken dan je lichaam dagelijks nodig heeft. Dat extra eten gebruikt je lichaam om te groeien en sterk te worden. Je kunt je ouders vragen je te helpen, zoals afspraken maken over de boodschappen en wat jullie wanneer eten.

Eet gezond

Je hebt vast wel eens gehoord van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze schijf laat precies zien wat er in een gezonde maaltijd zit. Het is vooral belangrijk dat je afwisselend eet, dus een goede mix van verschillende soorten voedingsmiddelen.

Regelmatig eten

Eet zes tot zeven keer per dag en begin met een goed ontbijt. Elke twee tot drie uur daarna eet je weer iets. Omdat je in de puberteit meer eten nodig hebt, kun je tussen je ontbijt, je middageten en je avondeten meer gezonde tussendoortjes eten.

Blijf goed bewegen

Het is belangrijk om goed te (blijven) bewegen. Ga dus niet minder bewegen, omdat je bang bent dat je daar dunner van wordt. Als je genoeg eet, blijf je op gewicht of word je juist zwaarder.

Van bewegen wordt je lichaam sterk en gezond. Je zult je veel fitter voelen. Kies een sport die je leuk vindt, maar denk ook aan de kleine dingen als: naar school fietsen, de trap nemen en een stevige wandeling maken.

Moet ik hulp zoeken?

Als je twijfelt of je zorgen maakt over je gewicht is het altijd goed om met iemand te praten. Praat dan met de jeugdarts of je huisarts. Deze kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een diëtist. Samen kunnen jullie dan bekijken wat je kunt doen om zwaarder te worden.

Eetproblemen

Iedereen heeft wel eens momenten dat je geen trek hebt, omdat je bijvoorbeeld gestresst of verdrietig bent. Eén dag niet eten of minder eten is niet zo erg. Wanneer je voor langere perioden niet eet omdat je je lichaam niet mooi vindt, is het goed als je hierover praat dan met iemand die je vertrouwt. Samen kunnen jullie hulp zoeken.

Problemen met je gewicht?

Als je constant bezig bent met je gewicht en eten, neig je misschien naar een eetprobleem. Praat daar eens over met je vrienden, vriendinnen of je mentor op school. Een eetprobleem kan op termijn een stoornis worden, denk aan anorexia of boulimia nervosa. Voelt het toch niet goed en blijf je je zorgen maken over je lichaam? Ga dan naar je huisarts! Of stel je vraag aan ons. Dat kan anoniem.

Denk je dat jij of iemand in je omgeving een eetstoornis heeft? Wacht dan niet en praat erover met iemand. Je kunt ons bellen of mailen of contact opnemen met het hulpnummer van het Centrum Eetstoornissen voor deskundige hulp.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten