Skip to content
Te zwaar

Te dik

Ben je te zwaar? Dat vind je misschien vervelend, maar je kunt er iets aan doen.

De beste manier om een gezond gewicht te krijgen, is...

Gezonder eten en meer bewegen. Bedenk eens wat jij aan ongezonde dingen eet en drinkt. Vervang bijvoorbeeld frisdrank door water en de chips door fruit.

1. Gezond eten

Je hebt vast wel eens gehoord van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Deze schijf laat precies zien wat er in een gezonde maaltijd zit. Het is vooral belangrijk dat je afwisselend eet, dus een goede mix van verschillende soorten voedingsmiddelen. In de Schijf van Vijf kun je ook zien wat gezonde tussendoortjes zijn.

2. Regelmatig eten

  • Het is belangrijk dat je gezond én gevarieerd eet: ontbijt, lunch en avondeten en 1 tot 4 keer iets gezonds tussendoor.
  • Probeer op vaste tijdstippen te eten en sla geen maaltijden over.
  • Zorg ook dat je altijd iets gezonds bij je hebt voor als je trek krijgt. Dan pak je minder snel snoep of ongezonde snacks.

3. Meer bewegen

Ongemerkt zit je misschien veel op een dag. Gamen en filmpjes kijken is leuk, maar probeer daarnaast meer te bewegen. Sporten is heel goed, maar je kunt ook op een andere manier aan je dagelijkse portie beweging komen:

  • Neem altijd de trap in plaats van de lift.
  • Ga lopend of op de fiets naar school.
  • Laat de hond uit (of die van de buren).
  • Ga een potje voetballen, of wat je maar leuk vindt.
  • Spreek met vrienden af tijdens een stevige wandeling in plaats van thuis op de bank.

4. Je doel bepalen

Het helpt om een doel te hebben. Als je bijvoorbeeld regelmatig chips of koek eet, kun je op die momenten een stuk fruit eten. Of in plaats van frisdrank een glas water drinken.

Houd dit doel voor ogen en houd vol. Je kunt het! Als je het even niet meer ziet zitten, kun je ook je familie en vrienden vragen of ze je willen motiveren. Samen sta je tenslotte sterker.

Hulp vragen

Je kunt ook deskundig advies vragen over gezonde voeding en beweging. Praat eens met de jeugdarts van de Jeugdgezondheidszorg, je huisarts of een diëtist. Zij kunnen je helpen met een gezonde leefstijl. Misschien vind je het fijn om je aan te sluiten bij een groep jongeren, die ook een gezondere leefstijl willen. Professionele begeleiding en steun van anderen werken vaak goed.

Kijk ook eens bij:

Problemen met je gewicht?

Als je continu bezig met je gewicht en eten, neig je misschien naar een eetprobleem. Praat daar eens over met je vrienden, vriendinnen of je mentor op school. Een eetprobleem kan op termijn een stoornis worden, denk aan anorexia of boulimia nervosa. Voelt het toch niet goed en blijf je je zorgen maken over je lichaam? Ga dan naar je huisarts! Of stel je vraag aan ons. Dat kan anoniem.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten