Skip to content
Boulimia

Boulimia

Heb je regelmatig eetbuien, bijvoorbeeld één keer per week of vaker? En probeer je na zo'n eetbui alles er weer uit te gooien? Dan kan het zijn dat je boulimia hebt.

Vreetbuien

Als je boulimia hebt, heb je vreetbuien: je eet dan in een korte tijd heel veel. Tijdens zo'n vreetbui kun je niet stoppen. Je hebt er geen controle meer over en je geniet ook niet echt van het eten.

Als de vreetbui voorbij is, baal je ervan en probeer je het eten zo snel mogelijk eruit te gooien. Bijvoorbeeld door veel te sporten, over te geven, of laxeermiddelen te gebruiken.

Gevolgen van boulimia

  • Stemmingswisselingen, omdat de hormonen verstoord worden.
  • Vermoeidheid door bloedarmoede.
  • Onregelmatige ongesteldheid of zelfs helemaal niet ongesteld worden.
  • Maag- en darmklachten.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Het is belangrijk om eerst aan jezelf toe te geven dat je een probleem hebt. Probeer erover te praten met een goede vriend(in), je ouders of bijvoorbeeld je mentor. Dat is in het begin heel eng, maar het kan een enorme opluchting zijn. Je hebt nu immers iemand die jou steunt.

Durf je nog niet met je vrienden of ouders te praten? Dan kun je altijd bellen De Kindertelefoon: 0800-0432. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten. Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Waar vind ik hulp?

Als je hulp wilt, maak dan een afspraak bij de arts van de Jeugdgezondheidszorg of je huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar een specialist of een kliniek. Huisartsen en specialisten hebben zwijgplicht. Dat houdt in dat ze niets mogen doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders.

Een vriend(in) met boulimia

Als je iemand kent die het misschien heeft, probeer dan met hem of haar te praten. Misschien kunnen jullie dan samen hulp zoeken. De website Firsteetkit.nl is er speciaal voor als je denkt dat iemand in je omgeving een eetstoornis heeft.

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten