Skip to content
Ruzie met je vriend(in)

Ruzie met je vriend(in)

In een gezonde relatie heb je respect voor elkaar en houd je rekening met de ander. De ene keer doen jullie wat de een wil en de andere keer wat de ander wil.

Leren van de ruzies

Als je niet goed naar elkaar luistert, wordt de balans verstoord en krijg je ruzie. Dat betekent niet dat je niet meer van elkaar houdt. Ruzie komt zelfs in de beste relaties voor. Het is de kunst om van jullie ruzies te leren door samen over je gevoelens te praten.

Probeer de ruzies niet te ontwijken of naderhand te negeren omdat je bang bent dat ruzies juist relaties kapotmaken. Door altijd maar lief te zijn en de ander gelijk te geven, laat je niet zien wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt.

Hoe kun je de ruzie uitpraten?

Vertel je vriend(in) waarom je boos en verdrietig bent en wat je graag wilt verbeteren in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Speel de liefdesgames op Canyoufixit.sense.info.

Je kunt ook eerst iemand anders vragen hoe je de ruzie kunt oplossen of hoe je daarover met je vriend(in) kunt praten. Misschien hebben vrienden of vriendinnen goede tips voor je!

Wat als je vaak ruzie hebt?

Soms blijf je ruzie maken. Omdat jullie bijvoorbeeld niet van de ruzies leren. Of omdat jullie te veel van elkaar verschillen. Als je steeds vaker ruzie hebt, of ze worden erger, kost het je alleen maar energie.

Hoe moeilijk het ook is, als je veel ruzie hebt is het misschien beter om je relatie uit te maken. Jullie verdienen immers allebei een gezonde, gelukkige relatie met iemand die veel om je geeft.

Geweld in je relatie

Als jullie elkaar tijdens de ruzies ook uitschelden, slaan of schoppen, is jullie relatie niet goed meer. Je hebt dan geen respect meer voor elkaar. Het is dan beter om de relatie uit te maken, want jouw veiligheid en geluk is het allerbelangrijkste!

Blijf er in ieder geval niet mee zitten, maar praat erover met je ouders of met een vriend of vriendin. Zij kunnen je helpen, en je ouders kunnen je ook beschermen. Of bel (anoniem) met de mensen van Korrelatie (0900-1450) of Sensoor (0900-0767).

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten