Skip to content
Verschillen in relaties

Verschillen in relaties

Soms zijn er mensen die jouw relatie niet zien zitten. Bijvoorbeeld omdat jouw vriend(in) heel anders is dan jij, omdat er een groot leeftijdsverschil is, of omdat een van jullie uit een andere cultuur komt.

Negatieve reacties van anderen

Mensen kunnen zo heftig reageren dat je je aangevallen voelt en er boos of verdrietig van wordt. Soms kun je daardoor zelfs gaan twijfelen aan je relatie, maar dat is niet altijd nodig.

Als iemand een opmerking maakt over jouw relatie, zegt dat meer over hem of haar dan over jou. Waarschijnlijk is die persoon opgegroeid met bepaalde ideeën over 'hoe het hoort'. Het is voor de ander dan ook moeilijk te begrijpen dat jij anders denkt.

Leg rustig uit hoe het voor jou voelt

Het is heel begrijpelijk dat je boos wordt als iemand negatief reageert op jouw relatie. Toch is het beter om niet boos te worden, maar rustig uit te leggen wat zijn of haar opmerking met jou doet.

Praat er samen over

Merk je dat jij, of jullie beiden, veel last hebben van de reacties van anderen? Of voelen jullie gediscrimineerd of geïntimideerd? Praat dan met je vriend(in) over de meningen van anderen en vertel elkaar wat je moeilijk vindt. Maak daarna samen afspraken over hoe jullie daarmee omgaan.

Je kunt ook met je ouders of andere vrienden en vriendinnen praten. Misschien kunnen zij jullie helpen? Het is ook goed om tips te vragen aan mensen die in ongeveer dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten