Skip to content

Wanneer ben je toe aan seks?

Als je vriend(in) seks met je wil, is het belangrijk dat je goed naar je eigen gevoel luistert.

  • Wil ik dit al wel? Of zou ik het doen omdat mijn vriend(in) het zo graag wil?
  • Wil ik het wel met hem/haar? En hoe ver wil ik gaan?

Praat met elkaar over seks

Volg je gevoel en geef duidelijk aan wanneer je iets niet fijn vindt. Praat met je vriend(in) over wat je wel en niet wilt en waar je over twijfelt. Doe nooit iets tegen je zin, want seks hoort voor jullie allebei fijn te zijn. Beantwoord de vragen op Sense.info om te zien of jij er al aan toe bent.

Als de ander iets wil en jij niet

  • Kijk de ander aan en zeg duidelijk 'nee'.
  • Je hoeft geen sorry te zeggen als je iets niet wilt doen. Je geeft een duidelijke grens aan die de ander moet respecteren.
  • Als je 'ja' hebt gezegd en je het later toch niet wilt, is dat ook prima. Zeg dat je je bedacht hebt en het liever niet wilt.
  • Als je het niet weet, zeg dan dat je er nog even over nadenkt en later een antwoord geeft.
  • Als de ander niet luistert en je grenzen niet respecteert, stop je.

Als jij iets wilt en de ander niet

Het kan frustrerend zijn als je graag iets wilt en de ander niet, maar je vriend(in) is niet verplicht te doen wat jij wilt. Soms ben je ergens nog niet aan toe, vind je iets gewoon niet prettig of heb je een voorkeur voor andere dingen.

Als jullie respect hebben voor elkaar en elkaars grenzen respecteren, krijgen jullie steeds meer vertrouwen in elkaar. Misschien dat je vriend(in) over een tijdje wel zin heeft in waar jij nu zin in hebt. En dan voelt het veel fijner dan wanneer je nu je zin doordrijft.

Geef duidelijk je grenzen aan

Het is belangrijk om je grenzen aan te geven. Als je hier moeite mee hebt, kun je bijvoorbeeld een cursus volgen waarin je voor jezelf leert opkomen. Praat daarover met je huisarts of een hulpverlener, bijvoorbeeld van school.

Waar kan ik advies vragen?

Als je nog niet met je vriend(in) over seks durft te praten, kun je ook bellen of chatten met iemand van Sense.info (0900-4024020) of De Kindertelefoon (0800-0432). Ben je ouder dan 18, kijk dan op Allesoké.nl of bel 0800-0450.

Spijt van de eerste keer?

Praat met iemand die je vertrouwt zoals een vriend(in), je ouders of iemand van school. Je kunt ook met een Sense-verpleegkundige praten. Vaak lucht het enorm op.

Filmpje Toestemming: zo simpel als thee

In het filmpje wordt geïllustreerd wat je kunt doen als de ander iets van je wil en jij niet (zeker) weet of je dat wel wilt. Bijvoorbeeld het drinken van een kopje thee.

Can you fix it?

Je kunt ook het spel 'Can you fix it' spelen. Dit is een serious game over het duidelijk aangeven van je seksuele wensen en grenzen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten